Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Iako je vodostaj Vrbasa smanjen, stanje je i dalje alarmantno

Na Ploči poplavljen put prema Bugojnu...


Vodostaj Vrbasa je smanjen, međutim stanje je i dalje alarmantno, naročito na području Mjesne zajednice Voljevac gdje je došlo do aktiviranja podzemnih voda, stvaranja odrona i prekida putnih komunikacija za mnoga naselja, potvrdio je Feni načelnik Sead Čaušević.
Razloga za zabrinutost još uvijek imaju stanovnici desetak mjesnih zajednica koje su potpuno ili dijelom poplavljene. Noć će biti neizvjesna u naseljima Pograđe, Pavić polje, te Voljevcu. Sela Smrčevice i Valice odsječena su od grada, a zbog velikog odrona presječena je svaka veza i sa mještanima Kozica.
U naselju Ploča vodena bujica je preplavila put Bugojno - Gornji Vakuf - Uskoplje, zbog čega se promet odvija uz pomoć mehanizacije. Na teritoriji općine poplava je odnijela nekoliko mostova, među kojima i most u Mjesnoj zajednici Hrasnica. Građani su obavješteni da je voda sa izvorišta Crndol pitka, dok sa izvorišta Kruščica još uvijek nije za upotrebu.
Opskrba vodom prekinuta je u Duratbegović Dolcu. U posjeti Gornjem Vakufu-Uskoplju danas je boravila delegacija Crvenog križa Federacije BiH koja je predstavnicima Općinske organizacije Crvenog križa uručila pomoć u dekama, hrani, pumpama i drugim stvarima koje će koristiti mještanima ugroženih područja.
Podršku SBŽ-a u sanaciji šteta na teritoriji Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa i Bugojna danas je obećao županijski premijer Salko Selman, koji se sastao sa čelnim ljudima triju općina. U pratnji članova Županijskog štaba civilne zaštite SBŽ-a on je obišao mjesta u kojima je stanje najkritičnije.


Post je objavljen 10.01.2010. u 21:45 sati.