Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 136 ) - Slavlje u stožeru Ive Josipovića ( IZBORI 2010.) )

HRVATSKA JE IZABRALA

Nakon maratonske kampanje, nakon dugih međusobnih prepucavanja, etiketiranja, nakon brojnih sučeljavanja, bojne trube napokon utihnule.


Euforično raspoloženje u Novinarskom domu iz kojeg je u pohod na Pantovčak krenuo i predsjednik u odlasku, Stjepan Mesić. Slavljenička atmosfera u Josipovićevom stožeru prekidana je čestim povicima i skandiranjima Ivi Josipoviću, od 18. veljače trećem hrvatskom predsjedniku, dok su prepunom dvoranom odjekivali hitovi nekih od bendova i glazbenika koji su tijekom kampanje pružili podršku kandidatu SDP-a, naravno više puta puštena je svojevrsna himna Josipovićeve kampanje, " Put ka sreći ".


Dolazak Ive Josipovića ( Josipović 60%- Bandić 40% )


Novinarski dom bio je pretijesan da primi sve one koji su željeli biti blizu novog hrvatskog predsjednika ( novinari su na mail morali zatražiti akreditaciju te je tek onda dobiti ), uz Miranda Mrsića, vjerojatnog budućeg predstojnika ureda predsjednika ( nešto kao Sanader devedesetih predsjedniku Tuđmanu ), te šef predizborne kampanje Ive Josipovića, uz neke koalicijskle partnere vladajućeg HDZ-a, do šefa najjače oporbene stranke, Zorana Milanovića i brojnih saborskih zastupnika ( Vojko Obersnel, Nenad Stazić, Igor Dragovan, Milanka Opačić ...) te stranke. Naravno u stožeru Ive Josipovića moglo se vidjeti i kandidatkinju za predsjednicu ioŠ prvog kruga, profesoricu Vesnu Pusić.


Budući kako bi bilo gotovo nemoguće u jednom tekstu izdvojiti sva poznata lica koja su se našla u Novinarskom domu, izdvojimo tek nekolicinu, Milorad Pupovac, Ankica Lepej, Ivo Čović, Damir Kajin...glazbenici, pisci, umjetnici...


Tijekom izborne noći Novinarskim domom odjekivali su hitovi bendova i glazbenika koji su u kampanji podržali kandidaturu Ive Joosipovića, sam dolazak novoizabranog šefa države dogodio se oko 21.30, praćen Milanovićem i Mrsićem. Mrsić je bio neobično oštar pogotovo u vremenu dok je slavlje trajalo neumoljivo, poručivši, pomalo nekontrolirano, kako se Hrvatsksa opredijelia za pravednu Hrvatsku a odbacila onu " Hrvatsku koje se više ne želimo sjećati ". Radi se o sintagmi Ive Josipovića iz kampanje, o " svijetlu i tami ".


 


Za razliku od budućeg predstojnkia predsjednikova ureda, profesor Josipović nije podlegao atmosferi te se zahvalio svim glasačima na podršci, ali i svojim protukandidatima iz prvog kruga te Milanu Bandiću iz drugog kruga, što je bila prva poruka koju je odslao kao još uvijek neslužbeno izabrani šef države.


Josipović pružio ruku onima koji nisu glasovali za njega


Međutim, prava euforija nastupila je kada je Branko Horvatin proglasio prve službene nepotpune rezultate predsjedničkih izbora. Šef SDP-a, Zoran Milanović je u svom obraćanju parafrazirao Winstona Churchilla, " ovo sigurno nije kraj, ali je ovo kraj početka ".


- Hvala svima koji su prepoznali moj program " Nove pravednosti ", hvala svima, i onima koji nisu glasovali za mene, ovo je pobjeda svih građana Hrvatske - rekao je Josipović ( Josipović je bio u društvu supruge, Tatjane Josipović ) neposredno nakon proglašenja izborne pobjede, te dodaje da želi biti predsjednik svih građana Hrvatske a posebno se obratio onima koji nisu glasovali za njega, rečenicom: " želim biti i vaš predsjednik, pružam vam ruku".


Novoizabrani predsjednik još jednom se zahvalio i Milanu Bandiću na sudjelovanju na festivalu demokracije, isto tako Josipović se zahvalio i predsjedniku u odlasku Stjepanu Mesiću.


Josipović je naglasio da veliku zahvalnost duguje Zoranu Milanoviću i SDP-u, te svim članovima te stranke.  Zahvala Josipovića otišla je i prema drugim strankama, i kandidatima iz prvog kruga, kao što se zahvalio svojim volonterima i najavio reprizu svega za pet godina.


- Hrvatska će biti jedna od sjajnih zvijezda na nebu - rekao je u konačnici Ivo Josipović te najavio Hrvatsku kao zemlju vladavine prava.


Temelj svog mandata Josipović vidi u Domovinskom ratu i hrvatskom antifašizmu te u borbi protiv korupcije, u toj borbi Josipović najavljuje pobjedu.


Na kraju, u stilu predsjednika Tuđmana, Ivo josipović poručuje: " Živjela nam najdraža Hrvatska ".


Kampanja nije izašla iz demokratskih okvira ( komentar )


Nakon maratonske kampanje, nakon gotovo dva mjeseca Hrvati su izabrali trećeg predsjednika od neovisnosti. Kampanja koja je iza nas obilovala je anemičnošću, ali i primitivnim ispadima nekih od 12 predsjedničkih kandidata, no ipak, svi vodeći hrvatski analitičari, će se složiti u jednom, predizborna kampanja niti jednoga trenutka nije izašla iz nekih demokratskih okvira. Sjetimo se samo nemilosrdnog političkog obračuna u SAD-u na stranačkim izborima Demokrata kada su bespoštednu bitku za predsjedničku nominaciju vodili aktualni predsjednik Obama i njegova DRŽAVNA tajnica, supruga bivšeg američkog predsjednika, Bila Clintona, Hilary Clinton.



Očito kako izbori u svakoj državi izazovu neki naboj, pozitivni ili negativni elekcritet, kod glasača i više nego kod samih kandidata, to se naravno smatra normalnim u zemljama razvijene demokracije. Nakon što izbori završe strasti se smiruju, do nekih novih izbora, sučeljavanja i tako iz godine u godinu. Najbolji primjer nam mogu biti upravo spomenuti američki " tandem ", Obama-Clinton, ali možemo naučiti puno na upravno na hrvatskom primjeru, primjeru bivše HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu države, Jadranke Kosor i predsjednika Hrvatske na odlasku, Stjepana Mesića, koji su u kampanji za Pantovčak prije pet godina zaredali međusobnim etiketiranjem, da bi ubrzo nakon izbora zakopalli ratne sjekire. Tako ovih dana svjedočimo sjajnoj međusobnoj suradnji nekadašnjih ljutih političkih suparnika, barem ako je vjerovati tvrdnjama koje dolaze iz Banskih dvora, odnosno Pantovčaka.
Drugim riječima, baš kao u sportu, tako i u politici, svaki novi dan novo je dokazivanje, nije lagan put od podruma do zvijezda, međutim, koliko god teško bilo doći na vrh, puno je teže održati trenutnu poziciju, pad zna biti bolan, što najbolje može potvrditi bivši premijer, dr. Ivo Sanader.


FOTO ZAPIS:


Photobucket  


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket  


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


 






Post je objavljen 11.01.2010. u 00:51 sati.