Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Jedan ošo, drugi došo!



Ako ništa drugo, konačno će valjda nastupiti mir.

Odradili smo euforiju božićnih praznika, koji već odavno nemaju nikakve veze s Božićem i slavljenjem rođenja Isusova, bez obzira je li njegovo rođenje povijesna činjenica ili legenda.

Odludovali smo slavlje Nove godine, u jalovom nadanju da će slijedećih 365 dana donijeti nešto bolje ili nešto drugačije od ovih dana koji su iza nas, želeći jedan drugome zdravlje, sreću i blagostanje dobro znajući da je to utopija. Ali red je red!

Opet smo se pokazali sposobnim organizirati velika takmičenja pa makar za to potrošili milione kuna naivnog puka koji je još od rimskih vremena padao na poznatu uzrečicu „panem et circenzes“. Kad već ne možemo pokazati svijetu i sami sebi svoje organizacijske sposobnosti u oživljavanju gospodarstvu, barem da je pokažimo u organizaciji Bijelog cirkusa. Pa kaj košta nek košta.

Odgledali smo „defenestraciju“ do jučer neprikosnovenog gazde Dr Ive Sanadera, u posljednje vrijeme poznatijeg kao DrIvo, i posljedično uputili euforična priznanja „maloj od kužine“ koja je tim potezom doduše stekla određene uvjete da postane barem prvi časnik palube ako već ne kapetan broda, no pustimo da ipak prođe još nešto vremena pa da vidimo što će se dogoditi na komandnoj palubi broda koji „pušta na sve strane“!

Malo smo se dotakli i blagdana Bogojavljanja, da ne bi ispalo da u to vrijeme slave samo pravoslavci a zbog iskupljenja grijeha upućivali im čestitku „Hristos se rodi“. Što je u modu uveo upravo „nogirani“ DrIvo i tim činom svojevremeno jednako tako bio pozdravljen kao vjesnik novog kursa u odnosima vječno zavađenih susjeda. A vidi ga gdje sada on a gdje mi!

I konačno izabrali novog Predsjednika po kriteriju od dva zla manje.

Valjda ću sada odahnuti. Ponovo na Radio Sljemenu uživati u meni dragoj glazbi, slušati „normalne reklame“ (iako s pola uha) i guštati u pametnim govornim emisijama.

Kao što rekoh, izabrali smo nakon više od mjesec dana maltretiranja (otvoriš paštetu iz nje ispadne neki od kandidata, u posljednje vrijeme bio je to uglavnom M.B.) i sada imamo to što imamo. Iako nisam ni s izabranim baš oduševljen do euforije, ipak mi je lakše, nećemo za predsjednika imati „konja u čarapama“.

U svojoj knjizi „Elita gora od rulje“ pisac Mirko Kovač u eseju o članku koji je izašao u crnogorskom „profašističkom listu Dan“ o antisemitizmu, iako u Crnoj Gori nikada Židova nije ni bilo, kaže:

„Da bi se danomice ponavljala dokazana besmislica, nije dovoljno biti glup ili kakav fanatik, nego i pokvarenjak. Također, sasvim je svejedno tko vrti istu ploču i gdje se zbiva tupava radnja, jer „duh palanke“ i „čamotinja duha“ spaja i najudaljenije krajeve i ljude (…).“

Čitao sam tu knjigu tijekom drugog kruga predizbornog sučeljavanja dvaju predsjedničkih kandidata. Možda upravo zbog toga što sam u to vrijeme čitao tu knjigu, u kojoj se govori o poznatim ljudima od pisaca do političara, koji su svojim riječima i djelom pokazali i dokazali da su „elita gora od rulje“, dakle možda upravo zbog toga, nisam mogao probaviti lupetanja, bljezgarenja, neargumentirane objede, nemušte obrane, nasilničke i idiotske reklamne poruke (kao da se reklamira deterdžent ili ženski ulošci) i odgovore na njih.

Jedan od kandidata nespretno komentira rezultate prvog kruga izjavivši da će u drugom krugu cijela Hrvatska biti crvena (pobijedit će on) jer je samo jedna županija bila plava (pobjeda njegovog protukandidata). Takve boje je odabrao list koji je grafički prezentirao rezultate prvog kruga.

Tu izjavu odmah kao propagandni spot koriste PR-ovci onog koji će raditi kao „konj“ i petnaest sekundi na TV ekranu Hrvatska je crvena („avet crvenog komunizma se vraća s mojim protivnikom“) a ostalo vrijeme crveno - bijela – plava.

I onda počinje veleumna izmjena mišljenja: nije crveno-plava; je crveno – bijelo – plava; ne, nije crveno – plava; ne, jeste crveno – bijela – plava.

Tako razgovaraju kandidati za budućeg Predsjednika, jedan fini, uglađeni dr. prof., drugi osvjedočeni kršćanin koji je vjeru usisao s majčinim mlijekom, ali mu je iz želuca do mozga došla tek prije nekoliko mjeseci ili koju godinu. A jedan i drugi zaboravljaju ili ne žele vidjeti da će sudbina Hrvatske biti crna ako se ovako nastavi u svim segmentima života, od politike do gospodarstva.

Onda DIP zabranjuje taj spot pa iz crveno-bijelo-plavog stožera dignu dreku o kršenju sloboda. Rasplamsa se žustra polemika oko jedne nespretne izjave i glupog spota, da bi se šutilo (čuvena hrvatska šutnja) o važnim stvarima.

Kako baš i nisam slušao sučeljavanja, znam samo po pričanju da je tu bilo i „svjetla i tame“ i „krumpirove zlatice“ i fiktivne rastave zbog mogućnosti kupnja dva stana i brojanja dana koliko je tko bio u SDP-u s tim da je u jednom slučaju bilo dobro biti što dulje, e da bi odmah poslije toga bilo „čovjek a ne stranka“, itd, itd.

Zbog svega toga bježao sam od njihovih javljanja u i na bilo kojoj vrsti medija kao vrag od tamjana. Stranice s promidžbenim porukama oba kandidata u dnevnom tisku listao sam brzinom svjetlosti pomislivši svaki puta: jadno drvo koje je zbog ovog moralo biti ubijeno.

Kako kaže autor citiranog odlomka, duh palanke spaja i najudaljenije krajeve i ljude!

Ovaj puta pobjedu je odnio fini gospodin (vidjet ćemo kako će se snaći u vučjem čoporu, promijeniti čopor, napustiti ga ili sam postati pripadnik čopora) a populist i muljator je izgubio. Prvi je dan glasovanja proveo u krugu obitelji (inače kršćanski običaj), drugi je po Zagorju pio s „prijateljima“ i čistio štalu. Majka prvog je ponosna na sina što je obrazovan i pametan. Majka drugog kandidata je ponosna što joj je sin za mladosti kosio livadu. Sredine s dijametralno suprotnim svjetonazorima.

Ovog puta od ukupnog broja glasača za prvog je glasovalo cca 30%, a za drugog cca 20% glasačkog puka. Manje od trećine glasača izabrala nam je Predsjednika. Manjina određuje tko će biti Predsjednik većini. To je priroda demokracije.Hoće li nam to donijeti neke promjene ili će sve na kraju ispasti kao i naša očekivanja vezana uz dolazak nove godine, pokazat će budućnost.

A nama ne preostaje nego nada. Lijepo je imati nadu, naročito ako je dvonožna sretan!

P.S.
Znate li koje su županije najrazvijenije?
Istarska, Varaždinska, Međimurska, grad Zagreb. Najzaostalija? Ličko senjska. Rezultati? Istra 83%, Varaždinska 80%, Međimurska 80%, grad Zagreb 62% za Josipovića. Ličko – senjska, jedina, 51% za Bandića.
I to se tako ponavlja iz izbora u izbore, uporno, iz godine u godinu.
Zaključak izvucite sami.


Post je objavljen 11.01.2010. u 00:15 sati.