Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/geloivona

Marketing

Lica, ulica, street art


Street art uraci po fasadama Ilice.. jeste li ih primjetili?

Urbane sredine, veliki gradovi i prazni zidovi zgrada oduvijek su privlačili ljude da po njima pišu, crtaju. Svi, koji su na taj način izražavali svoje mišljenje i emocije, bili su strogo osuđivani od strane javnosti. I danas ti uraci, crteži, grafiti i potpisi po pročeljima zgrada izazivaju pažnju. No duhoviti izričaj i konceptualni pristup, promjenili su ocijenu javnosti prema istom, to više nije vandalizam, to je umjetnost, to je street art.
street art ili ulična umjetnost je sav umjetnički izričaj koji nastaje u javnim prostorima. U Hrvatskoj su već godinama prisutni grafiti, a u zadnje vrijeme u Zagrebu sve više možemo primjetiti izražavanje umjetnika kroz naljepnice, oslikane postere, javne video projekcije i ulične instalacije.

Suvremena umjetnost otvorila je vrata raznim inovativnim, neobičnim izričajima. Samim odlaskom u Muzej suvremene umjetnosti, ostajemo zatečeni i ne možemo, a da se ne pitamo, nije li dovoljno samo malo odskakati od drugih, da bismo se prozvali umjetnikom. Po čemu je rad koji se sastoji od zgažene tempere umjetnost?! Zar je za umjetnost dovoljno samo postaviti neki bezazleni predmet na pod, očistiti metar i pol kružno oko njega i dati tom dijelu ime koji nam još više odmaže u razumijevanju cijelog koncepta? Kako prepoznati umjetnost i tko određuje što ona je, a što nije? Postavljam ova pitanja jer su nas u školi od malih nogu učili da se prema umjetninama valja odnositi s posebnom pažnjom. Umjetnost je tu da joj se divimo, da nas potiče na razmišljanje, da iz nje učimo, da nas nasmije, da nas zatekne.. da izazove emociju, ali da je čuvamo i njegujemo.

Ako netko izlijepi pročelje gradske zgrade, napiše ogroman grafit preko cijelog zida nečije kuće, je li ta osoba umjetnik? Je li ta poruka umjetnika prikladna? Neki će reći da umjetnost nestaje tamo gdje se postavljaju granice i da prikladnost nije nešto o čemu se raspravlja u kontekstu umjetnosti. No sama činjenica da se u posljednje vrijeme mnogi nazivaju umjetnicima i dopuštaju si da ta svoja umjetnička djela iznose na štetu drugih sugrađana, tjera nas sve skupa da o ovoj temi promišljamo i razgovaramo.Nadalje, pravi umjetnik koji ima talent, znanje i vještinu teško će svoju poruku moći iskomunicirati kroz šum koji je nastao u masi ideja koje nam se gotovo pod nos serviraju, htjeli mi to ili ne, bili mi zaintersirani ili ne.

U Ilici se u posljednje vrijeme primjećuje značajan rad skupine ljudi, možemo ih uvjetno zvati umjetnicima, koji svoje radove lijepe i po užem centru Zagreba. Mnogi te radove niti ne primjećuje, no ukoliko se malo osvrnete oko sebe, zasigurno ćete spaziti pokoje neobično 'stvorenje'. Od studentice Akademije likovnih umjetnosti Marte Živičnjak saznala sam da su to radovi skupine kolega sa istog fakulteta. Budući da je prosječnom prolazniku teško dekodirati značenje tih 'crteža- naljepnica', odgovor bi mogla saznati jedino od autora. No do njih nisam uspjela doći.

Preostaje nam samo pratiti daljnji rad ovih ljudi, pa ćemo s vremenom moći sami dati sud, je li ovo umjetnost ili nešto drugo?!

Photobucket Photobucket Photobucket


Photobucket Photobucket Photobucket

Ilica je ulica koja skriva poruke.

Korisni linkovi:

Zanimljivi uraci umjetnika iz Barcelone

Blog posvećen street artu

Ivona Gelo

Post je objavljen 17.12.2009. u 14:36 sati.