Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ivlekic

Marketing

Mozart kugla

Beč je u svjetskim razmjerima odavno postao omiljeno turističko odredište, ponajviše zahvaljujući mnogobrojnim raskošnim kulturno-povijesnim spomenicima iz doba Austro-Ugarske monarhije, raznolikoj kulturnoj ponudi i naslovu glazbene prijestolnice u kojoj su između ostalih živjeli i stvarali poznati glazbenici kao što su Beethoven ili Mozart. No, zagrebete li ispod tog turističkog blještavila, naići ćete na glavni simbol Mozart kuglu, savršeno izreklamiranu marcipansku čokoladnu kuglicu i to čovjeka koji je obilježio Salzburg, a ne nužno isključivo Beč.

Photobucket

Najveće uzbuđenje koje možete doživjeti u tom gradu muzeju je šnita Sacher torte, a nas još može uzbuditi činjenica da je to pored Budimpešte i Beograda a sutra možda Bruxellesa bio nekoć naš glavni grad (ah to nesretno slovo B). U stereotipnu ponudu ubraja se vožnja fijakerom i posjet muzejima. Grad u kojem je vrijeme stalo ne pulsira noću kao neke europske metropole, a mladi posjetitelj je osuđen na zijevanje ili klupicu u parku. Na nogometnu utakmicu ne može otići jer je liga atraktivna kao i HNL.
Možda vas može zabaviti brojna hrvatska ili još brojnija srpska kolonija u Beču ali radi narodnjaka ne morate ići u Beč, to možete i obaviti u centru Zagreba ili Svete Nedelje. Ipak, grad će vas sigurno oduševiti ljepotom i njegovanim parkovima, bečkom školom (barem su uslužne djelatnosti odnosno djelatnici ljubazne/ljubazni prema vama i nemaju potrebu izbaciti vas iz dućana kad uđete).


Photobucket

Oduševit će vas i spoj moderne i stare arhitekture bez spekatakularnih kolorističkih zahtvata karakterističnih za neke zagrebačke kvartove. Oduševit će vas i urednost grada i slovo U na podzemnoj željeznici. Masni vineršnicl, krumpir šalata i slična masna hrana uz gutljaj glivajna – kuhanog vina držat će vas toplima u teškim zimskim danima.

Photobucket


Ukratko Beč kojeg mi zovemo po mađarskoj inačici njemačkog Wien sigurno odiše imperijalnim duhom ali još jači je duh dosade i prašnjave muzealnosti. I za kraj samo da znate Beč u prijevodu znači Zemun, a Wien koji potječe od latinskog odnosno keltskog naziva za to mjesto Vindobona znači Beograd. Živjeli.



Post je objavljen 10.01.2010. u 20:05 sati.