Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Tko bi doli sad je gori – do kada?

Gledajući jučer reportažu na TV sa skupa HDZ-a u Splitu povodom godišnjice osnivanja stranke u gradu i sjećajući se ove farse i cirkusa oko predsjedničke kampanje, definitivno mi se smučila politika, događaji oko i u politici, ljudi koji se tom djelatnošću bave, a naročito rulja, raja, krdo, ovce, čopor budala kojima se ti političari obraćaju. Počeo sam kontaktirati s Lesarom nešto na tu temu, ali mislim da ću od svega odustati. Jednostavno za to nemam želudac, do slave i sinekure mi onako nije stalo. Pa čak i želja da pokušam nešto promijeniti je sve slabija, zašto se nervirati zbog idiota i glupe rulje.

Ne znam jeste li gledali tu reportažu u Dnevniku HRT i NOVE. Raja, koja je još do jučer pljeskala i skandirala Sanaderu, sada plješće na jednak način Kosorici koja ga je „defenestrirala“ iz stranke, a najvjerojatnije i iz politike. Još mi u ušima odzvanjaju njezine riječi „Dragi moj Ivo…“, na skupu kad ju je DrIvo instalirao za Predsjednicu (a demokracija?), poslije kojih je slijedio slap hvalospjeva o njegovoj sposobnosti i zaslugama za Hrvatsku i HDZ. I to još pred njegovom suprugom. Živom i zdravom!

Gledam jučer taj skup i mislim: pa to je strašno. Zaista mi je čudan taj magnetizam Splita koji privlači diktatore svih boja da raji prodaju svoje falš ideale i ideologije. Je li možda uzrok tome što ih raja redovito dočekuje s oduševljenjem bez obzira kojoj ideologiji pripadaju. Ili pak ih privlači riva okupana suncem. Štono bi se reklo: miris mora, ljepote ljeta i riblja pašteta.
Pretražih tako Internet i nađoh:

U 1925. godini proslavljala se 1000. obljetnica Hrvatskog Kraljevstva, što je i u Splitu svečano obilježeno. U Split 29. rujna dolazi kralj Aleksandar Karađorđević koji u pozdravnom govoru ističe da Dalmatinci budu od sada kao i do sada vjerni čuvari našega mora. Gradonačelnik dr. Ivo Tartalja i predsjednik društva Marjan dr. Jakša Račić ove su kraljeve riječi uklesali u mramorni obod spomenika, podignutog Aleksandru na Sedlu.

A splitska raja je vjerojatno (ne znam za sigurno) pljeskala i urlala „Živio!“

Ne znam kako je dio splitske raje dočekao Talijane, no nisam siguran da jednako tako nije bilo i onih koji su im pljeskali i mahali crveno-bijelo-zelenim zastavicama, da bi mnogi od njih kasnije otišli u partizane.

I naš veliki Sin svih naroda i narodnosti odabrao je Split da poruči narodu da je dosta bilo muljanja i da treba krenuti odlučno u izgradnju samoupravnog socijalizma, čuvajući bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka u glavi.

A splitska raja je opet pljeskala i urlala „Živio!“

Kada je Veliki sin otišao ispraćen i suzama mnogih od splitske raje, došao je njegov Veliki imitator i 26.08.1995. godine održao govor u svom stilu koji počinje s:

Hrvatice i Hrvati, dragi Splićani i lipe Splićanke,
draga hrvatska braćo čitave južne Hrvatske, Dalmacije i Herceg-Bosne!
Draga hrvatska mladeži, hrvatski vitezovi hrvatskih oružanih snaga i Hrvatske ratne mornarice i kopnene vojske i našeg zrakoplovstva, pripadnici redarstvenih snaga, svima vama hvala, u ime svih nas koji smo došli ovim “Vlakom slobode”, na ovakvom veličanstvenom dočeku.

Bratstva i jedinstva, zjenice oka u glavi, više nema!

A splitska raja je opet pljeskala i urlala „Živio!“

Onda se Svevišnji smilovao jadnoj Hrvatskoj pa je pozvao Prvog predsjednika k sebi da srede neke zaostale račune. Na rivu dolazi novi hipnotizer raje, Dr Ivo Sanader, i 11.2.2001. govori na velikom skupu za podršku generalu Norcu i inim našim generalima koje traži Haški sud („Zna se“ zašto). Između ostalim i generalu Anti Gotovini, kojeg će uz pomoć Vladimira Šeksa, vrlo brzo kad bude smatrao da to koristi njegovim ciljevima: locirati, identificirati, uhititi, transferirati.

A splitska raja je opet pljeskala i urlala „Živio!“

Slijedi „nogiranje“ velikog branitelja naših ratnika u režiji „male od kužine“ uz svesrdnu pomoć istog Vladimira Šeksa, vječitog igrača iz drugog ešalona (koji sada razgaljuje dušu u „Globusu“ i otkriva nam sva „zlodjela“ DrIve koji je on prema njemu i ostalima činio; toliko puta viđeno!!!), i njezinog dolaska, a kuda nego ponovo u Split, da pokuša zacrtati svoj put do kapetana broda koji „pušta na sve strane“, a time i put da i sama jednog dana bude svrgnuta s trona unutar stranačkim pučem.

A splitska raja je opet pljeskala i urlala „Živio!“

Utjeha su mi jedino stanovnici mog grada. Opet smo prvi po odazivu na izbore, barem do 11 sati. Vidi se da su Međimurci živjeli u uređenoj državi: K&K monarhiji!

I koliko se ja sjećam ni jednom od „Velikih“ nikada nije palo na pamet doći u Međimurje i prodavati svoju političku maglu. Zato su valjda svi oni u svojim govorima tvrdili da se Hrvatska proteže od Jadrana do Drave, smatrajući pri tome da je i Bosna u to uključena, dok im Međimurje uvijek nekako ostajalo izvan Hrvatske.



Post je objavljen 10.01.2010. u 16:16 sati.