Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Dilema jednog Noe - kako do birališta?


poplava u Neretvi

Probudim se jutros orna uz zvuke sto i jedne pumpe za vodu, sva čila, puna poleta, jer danas je slavlje demokracije, danas su predsjednički izbori, danas ću izaći na glasovanje i ništa me neće zaustaviti, protegnem se i spustim noge s kreveta na pod - PLJAS!!!
Aha, tu smo dakle - Diž´se nesrećo! - dreknem ovom svom - Diž´se počelo je!
Ko šta di komu se diže? - smantano će on ispod jorgana.
-Ma diž´ se kad ti kažem počelo je!
Ma šta je počelo? - napokon proviri i jedan balav nos na kuštravoj glavi.
-Biblijski potop! Biblijski potop je počeja a mi nismo glasovali! Ajde diži se idemo na glasovanje - ništa nas ne smije iznenaditi! Vidiš da je to riječ gospodnja! Doša je potop i treba birati!
Balav Nos na to samo posprdno frkne - ja unda biram postelju - i opet nestane pod gomilom deka.
-Dobro ali nemoj mi se onda posli žalit da ti je drugi kriv kad si bija lin se dignit i ić´ glasovat!

Još ornija i poletnija navučem ribarske gumenjače koje su doplutale iz ormara, navučem ih do pupka i stegnem kaišom, dopljaskam do kupatila, otvorin prozor da ribe imaju slobodan protok, mrvu se zapljusnem da ne reče svit da se nisam umila, operem zube, navučem kišnu kabanicu, iza vrata veselo uzmem veslo, štap za pecanje i dihalicu zlu ne tribalo te se u ovećem fluorescentno zelenom kainu veslajući uputim u dnevni boravak. Nakon početnih poteškoća i borbe s doplutanim frižiderom, foteljom i stolićem nekako se priko dnevnog i kuhinje probijem na taracu, te s nje bacim udicu u dvorište. Kraj mene propluta nečiji zalutali vodokotlić.
Joj šta volim kad žensko navuče gumu! - pozdravi me susid prolazeći trupicom priko mojih glavica kupusa.
Džaba ti je moj Jure volit ako ti nema na šta navuć! - odzdravim mu ja - jesi ti to već na izbore bija?
-Ma kakvi izbori susida, crkla mi pumpa pa iđen po novu! Vaša radi jel´, sve ok?
-Sve ok Jure bogteblagoslovija, jegulje same u lonac uskaču!
-Unda eto mene na večeru kod vas!
-A mogla bi ja i u tebe na žabe! Samo moran prije toga ka šta vidiš upecat čvršće prijevozno sredstvo pa izać na izbore!
Jure na to prezirno ispljune - Jebemese za njih i za izbore, neće nijedan noćas kaljat vodu iz kuće ka ja! Posli i prije i za vrime njih je namin potop eto šta je! A za koga ćeš ti ako smin pitat?
-Ti si Jure ka ona ženska iz Bandićevog predizbornog stožera šta me nikuvečer zvala na telefon prije nego li je Mićko doša u naš kraj, pa pita ona mene da može li me pitat, a ja ti njojzi samo naprid pucaj, a ona će meni da za koga li ću, a ja ću njojzi da pita štogod drugo, a ona će meni da koji problemi muču naš kraj, a ja ću njojzi ka iz topa – kriminal, a ona će meni da zar ga ima puno, a ja ću njojzi nije - nego ga ima premalo pa nam fali, a ona će meni – molim ne shvaćam gospođo što ste htjeli reći, a ja ću njojzi gospođo oću reći da ode kriminala ima priko malo a nikad nije naodmet da ga ima još i više pa ako već njen kandidat unaprid zove da pita šta će prikosutra obećavat ludome narodu za radovanje neka mi onda obeća da će nam dat još više kriminala jer znam da kad on to obeća da će on to i ispunit jer to je u njegovoj moći, a ona će meni jesam li sigurna u izboru svog kandidata, a ja ću njoj ako do sada i nisam bila sada bogami jesam!
-Hehe susida ti si živa vatra! – zaceni se Jure.
-A ti si Jure brezobrazan kad pitaš tako delikatne stvari ka šta je nečiji politićki izbor, nego ajde ti lipo na glasovanje pa se tamo očituj, vidiš da je to volja gospodnja!
On me pomalo zbunjozno pogleda – kako to misliš volja gospodnja?
-Pa znaš li ti Jure šta je Noa napravija kad je bija zadnji potop?
-koji Noa, od Matinog strica mali?
Ma Jure srca ti, biblijski Noa! Oni šta je gradija lađu! – nestrpljivo zavrtin glavom.
-Lađu? Oni šta je radija Krvavčanima lađu za Maraton, misliš taj?
-Ma Jure tako ti isukrsta, biblijski Noa jel´me čuješ, biblijski! – orosin se od muke po čelu - Oni šta je arku radio! Arku jel´ me razumiš!?
-A oti Noa! E a šta s njim?
-Pa jel ti znaš šta je on napravija kad je bija zadnji potop, on je u tu arku izabra sve životinje šta na svitu ima, sve beštije, sve životinje i sve u dvoje, sve u par, jel me razumiš…
-Ma jel to moguće?
-Da moguće, a šta bogu nije moguće, evo na primjer tako ti je izabra i jednu ovcu i jednog ovna i jednu kozu i jednog jarca…
-A čiju kozu?
-Ma Jure ne zajebaji to ti ja samo za primjer oću reć, tako je na primjer izabra i jednu žirafu i jednog žirafana i jednog slona i jednu slonicu i jednu kravu i jednog vola, jel me razumiš, sve životinje je on izabra, sve šta su na svitu i sve po dvoje da se posli potopa plodu i množu!
-E dobroje – pomalo me izgubljeno gledao Jure – a kake to veze ima sa ovin izborima i zašto bi ja radi Noe sad mora ić´ na biranje?
-Pa Jure sunce ti ljubim, jeli potop-je jeli izbor-je, idemo i mi između dva izabrat svoga gudina!

Jure se nasmije, upali pentu i dobaci – a kako će se nji´ dva množit kad su oba prasca?
-Pa u tome je poanta Jure, da se njih dva ne mogu množit!
Bogufala - mahne mi rukom u prolazu, a ja napokon neometana kojekakvim nevjerničkim probisvjetima uspijem upecati oveće drveno korito za klanje prasaca u kojem smo prije Božića obarili Miška. Lipo se smjestim, uvatim veslo i žustro zagrabim ka biračkom mjestu – jer ništa me neće zaustaviti! Ni biblijski potop, ni komete, ni predizborne ankete! Danas je slavlje demokracije, danas su predsjednički izbori, danas ću doveslati na glasovanje, jer to je riječ Njegova! rofl

Maria Pages - živa vatra

Post je objavljen 10.01.2010. u 14:35 sati.