Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/majatanasovski

Marketing

Ljudska prava?!

Dana 10. prosinca 1948. godine prilikom potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika" i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj datum je prekretnica u suvremenoj povijesti kada su se nacije svijeta udružile kako bi jednom i zauvijek stale na kraj genocidu nastalom za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Nesnošljivosti, diskriminacije, uznemiravanja i nasilje koje je postalo sveprisutna pojava na ulicama naših gradova u protekloj godini stvaraju otužnu sliku stvarnosti. Stvarnost koja je ništa više no izobličena slika ideala ljudske snošljivosti i tolerancije; naposlijetku, ideala koje 10. prosinac slavi.
U jeku otužne zbilje, Hrvatski helsinški odbor, u auli Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu dodijelio je nagrade najistaknutijim borcima za ljudska prava protekle godine.


Ekipa

No što su ljudska prava? Zaboravljeni ideal pisan u trenutku pobjede slobodna svijeta nad diktaturom, opresijom i genocidom.. Jesu li ona tako apstraktna za čovjekovo samoljublje da su morala biti zapisana? Isto tako, nisu li oni tek poopćavajuća moralna norma lišena vrijednosnih sudova i sankcija…? Sramotno je što naša, gotovo šest tisuća godina stara civilizacija, mora dodjeljivati nagrade kako bi osvijetlila najbolje i najzaslužnije za stvari poput poštovanja ljudskog života, nenasilja, tolerancije i mira; stvari koje bi trebale biti tako prirodne suvremenu čovjeku. To su uglavnom misli koje su me obuzimale dok sam žurila u HNK, našavši se u gužvi Vodnikove ulice.
Tragična je istina da živimo u svijetu koji treba, barem simbolično i statusno, odlikovanjima, istaknuti najzaslužnije pojedince za promicanje temeljnih ljudskih prava.



Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak u svom je govoru na dodjeli rekao kako se u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana vide znatni pomaci u borbi protiv svih oblika kriminala, pogotovo korupcije. No kao najveći problem, Čičak je istaknuo, hrvatsko sudstvo. Smatra da je ono začahureno u svojoj nedodirljivosti i imunitetu bez kritičnosti unutar ceha. Naglasio je kako su i dalje u velikom porastu radni sporovi i prava iz radnog odnosa, pritužbe na djelovanje državnih tijela te socijalni problemi.
HHO-u se i dalje obraćaju građani "očajni, kako zbog sporosti administracije, tako i zbog potpunog ignoriranja njihovih problema."

Čičak je dao potporu novinarima u njihovu prosvjedu protiv cenzure u hrvatskom medijskom prostoru. Upozorio je na, kako smatra, sve prisutniju i agresivniju cenzuru u medijima te na sve prisutniji govor mržnje u brojnim člancima i komentarima.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, novinar Novog lista Neven Šantić, nadbiskup Marin Srakić i posmrtno aktivist HHO-a Petar Mrkalj laureati su ovogodišnje dodjele nagrada HHO-a osobama posebno zaslužnim za promicanje i zaštitu ljudskih prava u RH.
Nagradom Miko Tripalo, gradonačelniku Vukovara, HHO pokušava još jednom naglasiti svoje suosjećanje sa svim žrtvama stradanja tijekom opsade Vukovara te pijetet prema poginulima.


Zatišje u auli HNK slijed ceremonije

Nakon dodjela nagrada, još malo se zadržavam u praznim hodnicima HNK-a, ostavljena svojim mislima. Odjednom do mene dopire glazba.., živahni taktovi privlače me.. Odakle dolaze?! Vođena znatiželjom, novinarskom deformacijom, poput kunoichi ninje ili ruske špije ušuljavam se u glavnu dvoranu. Prizor iz filmova... Strani redatelj iz mračnog kutka praznog sjedišta negoduje na lošem engleskom, a glumci poput marioneta, protivno svojoj volji, slijede naredbe. Svađe, nezadovoljstvo, animozitet, netrpeljivost.. Zaintrigirana željom, da ono što sam zadivljeno gledala u nastajanju, opet i iznova, scenu po scenu, vidim u punom sjaju; saznajem da se radi o operi La boheme Giacoma Puccinia. Vidimo se na premijeri Arnaud!


proba La Boheme





Poveznice:
Hrvatski helsinški odbor
Office of the High Commissioner for Human Rights
Universal Declaration for Human Rights. wiki


Post je objavljen 11.12.2009. u 13:14 sati.