Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/whiskybar

Marketing

Mit o Sofiji ili o mudrosti

Prozna crtica inspirirana filmovima Alejandra Jodorowskog Holy Mountain i The Matrix braće Wachowsky i jasno, Platonovom, tobože, neprobojnom bradom


Sofija je krivo razumjela Platona, jer se bila zaljubila u njega i nije vidjela dalje od njegove sjene.
Naime, ona zbog svoje zasljepljenosti ljubavlju, nije primijenila mit o spilji na samog tvorca Platona. On i cijelo učenje je samo i onako sjena, privid onoga što zapravo jest, tako da je za svakoga platonistu jedino rješenje negirati nauk svog učitelja. Jer, kako se kaže, ne traži riba ješku, već ribar ribu, tako i učitelj traži učenika, a ne obratno.
Dakle, cijeli Platonov mit o spilji je bila samo ješka na koju su se pohvatale generacije riba gladnih mudrosti i istine kojima je morska hrana bila nešto dosadno, predvidljivo, prevaziđeno, bezokusa, barbarsko, itd......dok se Platon za svog života dobro najeo te ribe sav onako plećat, bogat, debel i sretan tobože neprobojne brade.
Takvo Sofijino nerazumijevanje mita o spilji zbog zaslijepljenošću ljubavlju ju je koštalo zadovoljstva u životu.
Sve svoje ljubavi nije vidjela kao prave, već kao sjene na zidu spilje iza kojih je kao prava ljubav stajao Platon.
Međutim, kako Platon fizički baš i nije dostupan, budući je mrtav već dvijetisuće i kusur godina, Sofija je bila tužna te je svu ponuđenu ljubav primala mehanički, bez vezivanja, jer je uvijek težila nečem višem.
Na kraju ju je taj mehanički proces totalno preuzeo, pa je samo u njemu vidjela smisao.
Zbog totalne zaljubljenosti u Platona, postala je i ostala samo sjena na zidu spilje, okovana lancima ljubavi prema Platonu, kojeg je doživljavala uzvišenim i nedostižnim, što je bilo tkanje i ključ okova, međutim umjesto da se iskoristi to se fetišistički obožavalo.
Stoga, poručujem, autoreferencijalnost je ključ! Da je Sofija primijenila sam mit na samog tvorca tog mita ne bi se našla u nevolji i vječnoj osuđenosti na ponavljanje u svijetu privida.
Stoga, mudrost je privid!
Natripani beatnici trče pustinjom i tako stvaraju iluziju pojavnog svijeta.
Privid koji je proizvod zabave slatkorječivih ovisnika iz pustoši realnosti.





Post je objavljen 07.01.2010. u 22:55 sati.