Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/downunder

Marketing

Another road rage :(

Bas kako smo se vratili sa Bali, opet mi se desio ROAD RAGE tj. agresivni napad drugog vozaca.

Ovoga puta bilo je ozbiljno i to nam je treci slucaj u godini dana.

Ja vise ne shvacam sto se desava na cestama Australije!? Road rage je u uzasnom porastu. Izvjestaj nacionalnog auto kluba kaze da tri od cetiri vozaca misli da se stanje pogorsalo u zadnjih godinu dana (Izvjestaj na engleskom).

Pa zamislite sto bi bilo na recimo otoku Bali da se tako vozaci ponasaju kao ovdje? Mislim, tamo nema propisa na cesti i sve ukupno je "pet" semafora na otoku...Svi bi se poklali radi voznje preblizu straznjeg vozila ili oduzimanja prednosti. Sto je tako uobicajeno da smo se mi samo krizali i molili krunicu za vrijeme voznje.

Sto mi se desilo ovoga puta u 8.45 ponedjeljak, prvi dan na poslu?

Vozac ogromnog 4x4 terenca mi je bio na dupetu jos na crvenom semaforu. Zaobisao me iza semafora ali nije mogao proci dalje na cesti od dvije trake radi drugog auta u desnoj traci. Ja sam presao u lijevu.
Odjednom bez zmigavca on bi sa desne na lijevu direktno na mene! Ja na kocnicu i trubu, one se vrati desno, a kako sam ja usporio on opet krena na lijevu i tad naglo prikoci!
Da se razbijem u njega...No bio sam spreman i kocio sam i ja. On odjuri i na iducem semaforu dodjem i ja i stanem iza njega.
On izadje iz auta sa lopatom u ruci i tresne necime tri puta po autu, pokusa me dograbiti kroz prozor, prijeti da ce me ubiti i razbiti mi potpuno auto.

Ja sutim u soku. Pukusam dohvatiti olovku i on to vidi i krene opet prema meni no odustane i ode.
Ja dohvatim olovku, zapisem tablicu i odem na policiju.

On oko 25 godina, nabildan, u gradjevinskom radnom odjelu. Ja kosulja, kravata, upravo proslavio rodjendan koji mi je mogao biti zadnji. Naime, toliko je mrtvih u zadnje vrijeme od udarca u glavu i treskom na asfalt da kao da je ratno stanje.

Zapravo, takvo stanje nije nikad bilo u domovini za vrijeme i poslije rata. Ili se ja ne sjecam?

Sto je uzrok ovome? Velika gradjanska prava? Prevelika demokracija? Cvjetanje ekonomije i prosperitet? Najvece place zidara u povjesti i to preko 100 000 dolara godisnje? Odlazak iz skole sa 14 godina?
Ili dobivanje dozvole za bud-zasto, bez ikakve skole jer nije ni potrebna?

Eto jos jednog primjera:
Covjek je u 15 godina izazvao tri nesrece u kojima su poginule osobe svaki puta a on je bio pijan. I nikome nista. On kaze da ce voziti i dalje. Bez dozvole.

Da li je zaista uzrok tome ovaj kontinent gdje se bez auta ne moze zivjeti?

Znate li da je najveci uzrok nesreca na otoku Bali ( glupo mi pisati Baliju :),
pas lutalica koji podleti pod motoristu?

Dok je u ovdje uzrok agresivnost voznje i alkohol. I nikada se nece promjeniti na bolje - samo na gore i u tome se svi slazu. Jos k tome, brojni vozaci nose neku vrstu oruzja u autu i ne boje ga se upotrijebiti.

Kao da imaju PTSP? Ne znam od cega...Surfanja valjda.

I sto vise da napravim? Vozim i onako defenzivno, vozim Volvo...Da kupim tenk? Ili zatamnim potpuno stakla i skinem znak Dinama odozada?

Hebi ga, stigla me agresivnost i netolerancija.

Da ne zaboravim, vidjeli smo visoke nabildane decke, sa agresivnim izrazavanjem i balkanskim naglaskom i na ulicama otoka Bali. Sta rade tamo? Vjerujem da se ne mole i predaju darove Bogovima te ne vjeruju u KARMU kao to malo hinduista tamo...

Post je objavljen 07.01.2010. u 06:32 sati.