Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vala1

Marketing

Badnjak 2009.

Stari je običaj bio unijeti na dan prije Božića tri velika panja, koja simboliziraju Sveto Trojstvo i postaviti ih pored ognjišta. Iz njihove vatre palile su se svijeće, a često bi se u vatru u kojoj su ti panjevi gorjeli dodao dio gozbe i pića, a njihova bi vatra trebala donijeti mir i dobro ukućanima. Badnjakom se nazivao i samo jedan veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi ukućanima koji bi mu potom uzvraćali.

U kuću je obično otac obitelji unosio slamu koju bi se rasprostrlo po podu, simbolizirajući Isusovo rođenje u staji na slami. O tome govore i stihovi pjesme Radujte se narodi:

Vidi Božje otajstvo u podrtoj štalici
I tko trpi uboštvo na toj tvrdoj slamici.

Slama bi se postavila pod stolom pjevajući božićne pjesme. Često su žene izvlačile slamke, koja bi uhvatila dužu, imala bi veću i bolju preslicu. Od ostatka slame pravili su se vijenci i snopovi, koji su simbolizirali plodnost i dobar urod ili bi se slama postavila na stol prekrivena, najčešće bijelim, stolnjakom. Na slami se sjedilo i pričalo sve do odlaska na misu polnoćku, a često se po noći na njoj i spavalo, simbolizirajući samog Isusa.


Iako još pojma nemam šta se događa pridružila sam se ludorijama mojih roditelja.
Već skoro mjesec dana grad je sav u lampicama, sve se sjaji, i svuda su okićeni borovi i mama je rekla da ćemo i mi kititi bor ( ja pojma nemam niti šta je bor)....
Svi pričaju da sad moram biti jako dobra jer će doći djeda Mraz i ako me budem dobra neću ništa dobiti......

Dan prije Badnjaka kitili smo bor kod bake Zorke, sa pravim kuglicama, i to baš nije prošlo sjajno, polupala sam preko nekoliko kuglica, tako da je mama odlučla ove godine izložiti slamnate ukrase.
Šta je sigurno sigurno je.......





evo sa tatom stavljam i slamnati vrh









evo sve je spremno za moje buđenje, mama je rekla da treba djedi ostaviti keksa i mlijeka da ima nešto i za pojesti kad donese poklone, što sam ja kategorički odbila..............

Post je objavljen 06.01.2010. u 16:05 sati.