Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Drino, Savo, Dravo teci! Nit ti Dunav silu gubi!

Kud li šumiš, svijetu reci,
da svoj narod - Hrvat ljubi!!!

"Msgr. Vladimir Stanković, kanonik

Zagreb, Kaptol 1


OTVORENO PISMO

Zagreb, 1. siječnja 2010.


Gospodin

Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske

Z a g r e b


Poštovani gospodine predsjedniče!

Upravo sam s indignacijom prekinuo gledanje Novogodišnjeg bečkog koncerta i to pri kraju izvođenja valcera «Na lijepom plavom Dunavu». Režija je uz tu prekrasnu Straussovu glazbu lijepo ukomponirala tok rijeke Dunava od njezina izvora u Donaueschingenu do ušća u Rumunjskoj, prateći ga kroz pet država. Dok sam uživao u glazbi, ne manje sam se radovao prekrasnim pejsažima i gradovima kroz koje Dunav protječe, posebno i zato što sam i sam više puta bio na tim mjestima. No čudom sam se začudio kako to da je filmski zapis snimio Dunav u Njemačkoj, Austriji i Madžarskoj na više mjesta, u Rumunskoj na jednom i u Srbiji na dva mjesta. Bit će da se i stotine milijuna gledatelja diljem svijeta u čudu pitalo kako je to Dunav iz Mađarske odjednom potekao do Srbije, jer o Vukovaru i Hrvatskoj nije bilo ni spomena.

Gospodine predsjedniče, vidjeli smo i Vas zajedno s predsjednikom Austrije u počasnoj loži kako uživate ne samo u prekrasnoj glazbi nego i u svemu onom svečanom ambijentu. Pretpostavljam da odlični uzvanici na samom koncertu nisu mogli pratiti sve ono što je nama gledateljima televizija prikazala i da se na licu mjesta niste mogli osvjedočiti kako Vi tamo zapravo ne predstavljate nikoga jer za Austriju, odnosno za organizatore Novogodišnjeg bečkog koncerta Hrvatska ne postoji.

Kao građanin Republike Hrvatske i kao dugogodišnji ravnatelj hrvatske inozemne pastve, koji na neki način može govoritii i u ime više milijuna izvandomovinskih Hrvata, molim i tražim od Vas kao predsjednika Republike Hrvatske da istog časa, putem diplomatskih kanala , kod Republike Austrije uložite najodlučniji prosvjed zbog rečene namjerne ili nenamjerne diverzije organizatora Novogodišnjeg bečkog koncerta. Jedino ćete na taj način bar donekle moći popraviti nenadoknadivu moralnu, kulturnu i političku sramotu koja je nanesena kako građanima Republike Hrvatske tako i svim Hrvatima u Bosni i Hercegovini, u zapadnoj Europi i u prekomorskim zemljama. A to je zapravo sramota Europske Unije!

Ovaj incident je veliko upozorenje za Vašeg skorog nasljednika na položaju predsjednika Republike Hrvatske da u svojem predsjedničkom mandatu više vodi računa o stvarnim interesima svih građana Republike Hrvatske – i to posebno onog malog čovjeka - nego o mišljenu i željama velikih centara ekonomske i političke moći izvan Hrvatske

Gospodine predsjedniče, ja kao osamdesetgodišnjak želim u 2010. godinu Vama koji isto kročite prema osamdesetoj, da svoje umirovljeničke godine upotrijebite za dobrobit ove naše zajedničke i jedine Hrvatske.

Moleći se Bogu za Vas osobno i za Hrvatsku,

ostajem uz izraze poštovanja

prelat Vladimir Stanković
kanonik, kustos katedrale"

Post je objavljen 05.01.2010. u 13:37 sati.