Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/calcioitaliano

Marketing

Nastavlja se prvenstvo Serie A - sutra na programu kompletno 18. kolo

Nakon pauze zbog Božićnih i Novogodišnji praznika sutra se utakmicama 18. kola nastavlja prvenstvo Serie A. Sve utakmice se igraju u dnevnom terminu. Posjećenost gledatelja na stadionima nije ugrožena, jer je u Italiji neradni dan povodom praznika "San Epifania" ili "Sveta Tri Kralja". Od interesantnijih duela svakako treba izdvojti susret u Parmi gdje dolazi Juventus, kao i onaj u Milanu gdje "rossonerima" gostuje Genoa. Vodeći Inter gostuje kod Chieva u Veroni, te treba naglasiti da se ova utakmica igra u neuobičajenom terminu od 12.30. Evo svih parova i najave utakmica :

Chievo - Inter srijeda od 12.30 ( Ova utakmica se igra u dosta neuobičajenom terminu, za vrijeme ručka, te su igrači Chieva svih ovih dana trenirali baš u to doba, dok im je doručak, odnosno ručak u klubu bio serviran u 10 h ujutro. U sastavu Intera moguć je debi novog pojačanja, makedonskog reprezentativca Gorana Pandeva. Izjednačujući gol centarfora Chieva Cossata u 91. minuti 2002. godine protiv Intera je bila anticipacija gubljenja Scudetta "nerazzurra" u toj sezoni, koja je kulminirala porazom od Lazia u posljednjem kolu. U prošloj sezoni na stadionu "Marc'Antonio Bentegodi bilo je 2 : 2 . U redovima Intra zbog kazni neće igrati Dejan Stanković i Thiago Motta, a zbog povrede će izostati i Esteban Cambiasso. Ukupan omjer ikada odigranih utakmica na stadionu u Veroni između ova dva tima, a u okviru Serie A im je 1 - 3 - 3 ; 1 pobjeda Chieva, 3 remija, 3 pobjede Intera. )

Atalanta - Napoli srijeda od 15 h ( Na zadnja dva gostovanja u Bergamu kod Atalante Napoli je pretrpio dva teška poraza, i to od 1 : 5 , i 1 : 3. Zadnju svoju pobjedu na stadionu "Atletti Azzurri d'Italia" Napoli je zabilježio 8.4.1990. godine, ali za zelenim stolom od 0 : 2 . Ta utakmica je završena remijem od 0 : 0 , no zbog pogađanja novčićem u glavu Napolijevog defanzivca Brazilca Ricarda Alemaa utakmica je registrirana rezultatom 0 : 2 . Atalanta se dosta temeljito pripremala za ovu sutrašnju utakmicu, te vjeruju u osvajanje sva 3 boda. U sastavu Napolija neće igrati kažnjeni Paolo Cannavaro. Ukupan omjer ikada odigranih utakmica u Bergamu im je 17 - 16 - 6 . )

Bari - Udinese srijeda od 15 h ( Jedinu pobjedu ikada ostvarenu na stadionu "San Nicola" u Bariju "Friulani" odnosno Udinese je ostvario u prvenstvu Serie B, i to u sezoni 1978/79. kada je bilo 1 : 2 . U zadnjem njihovom međusobnom dvoboju u okviru Serie A koji je igran u sezoni 2000/01. slavili su "Galletti", odnosno "pijetlovi" iz Barija s 2 : 1 . Ukupan omjer im je 7 - 3 - 0 . )

Cagliari - Roma srijeda od 15 h ( Ovo bi trebao biti vrlo zanimljiv susret između ekipa koje pretendiraju na visoko mjesto na tablici, pogotovo se to može reći za Romu. U redovima "giallorossa" od početka utakmice bi trebao zaigrati novo pojačanje iz Bayerna Luca Toni. Kapetan Francesco Totti će propustiti ovaj dvoboj zbog povrede zadobivene na jednom od treninga, dok će u sastavu biti Perrotta, Taddei, De Rossi i Pizzaro. Zadnju svoju pobjedu na stadionu "Sant'Elia" u Cagliariju Roma je zabilježila 1995. godine kada je bilo 0 : 2 , uz oba pogotka Urugvajca Daniela Fonsece. U prošloj sezoni bilo je 2 : 2. Ukupan omjer im je 12 - 7 - 10 . )

Catania - Bologna srijeda od 15 h ( Ovo će biti na neki način vrlo emotivna utakmica za trenera Catanije Sinišu Mihajlovića s obzirom da je u dijelu prošle sezone dobio otkaz sa klupe Bologne u svom debiju u trenerskoj karijeri. Catania je zadnju svoju pobjedu nad Bolognom na stadionu "Angelo Massimino" u Cataniji slavila davne sezone 1964/65. U prošloj sezoni bilo je 1 : 2 . Ukupan omjer im je 2 - 5 - 2 . )

Lazio - Livorno srijeda od 15 h ( Tradicija u ovom susretu između ove dvije ekipe je izrazito na strani "biancocelesta", odnosno "nebesko-plavih" iz Rima. Remi na stadionu "Olimpico di Roma" nikada nije bio viđen, dok su "amaranto", odnosno Livorno slavili samo u jednom navratu, i to u dalekoj 1943. godini. U redovima Lazia mogao bi debitirati novo pojačanje iz Genoe, napadač Sergio Floccari. Ukupan omjer ikada odigranih međusobnih utakmica im je 15 - 1 - 0 . )

Parma - Juventus srijeda od 15 h ( Očekuje se da stadion "Ennio Tardini" u Parmi bude ispunjen do posljednjeg mjesta. Ekipa Parme se za ovaj susret pripremala punih 7 dana na Malti okupana lijepim vremenom i suncem. S druge strane, Juventus je svih ovih dana živio u problemima i nedoumicama oko eventualne smjene trenera Cira Ferrare. Zadnju svoju pobjedu nad Juventusom u Parmi Emiliani su zabilježili 27.3.2002. kada je bilo 1 : 0 , uz pobjedonosni gol Francuza Sabri Lamouchija. U slučaju poraza Juventusa u sutrašnjem susretu Ciro Ferrara sigurno napušta klupu "bianconera", a na njegovo mjesto dolazi Nizozemac Guus Hiddink. U njihovom zadnje međusobnom susretu koji je se odigrao 11.11.2007. bilo je 2 : 2 . Golove za Parmu su dali Gasbarroni i Pisano, a za Juventus Legrottaglie i Iaquinta. U redovima Juventusa pravo nastupa u sutrašnjoj utakmici nema kažnjeni Fabio Cannavaro. Ukupan omjer im je 5 - 8 - 4 . )

Sampdoria - Palermo srijeda od 15 h ( Sampdoria je osnovana 1946. godine, a prvu ikada odigranu utakmicu protiv Palerma je odigrala u sezoni 1948/49. kada je bilo 2 : 2 . U prošloj sezoni slavili su Sicilijanci rezultatom od 0 : 2 . U sastavu "blucerchiata" , odnosno Sampdorie neće igrati kažnjeni Litvanac Marius Stankevicius. Ukupan omjer ikada odigranih utakmica im je 8 - 6 - 4 . )

Siena - Fiorentina srijeda od 15 h ( Ovo je veliki Toscanski derbi. Jedinu pobjedu na stadionu "Artemio Franchi" u Sieni "Viole" su ostvarile 27.10.2005. kada je utakmicu sa 2 pogotka riješio Luca Toni. U prošloj sezoni slavila je Siena rezultatom 1 : 0 . U redovima Fiorentine mogao bi debitirati Brazilac Felipe, novo pojačanje iz Udina. Ukupan omjer ikada odigranih utakmica im je 3 - 2 - 1 . )

Milan - Genoa srijeda od 20.45 ( "Il Grifone", odnosno Genoa nije pobijedila Milan na stadionu "San Siro" od daleke 1958. godine kada je bilo 1 : 5 , uz 3 gola Barisona. U redovima Milana na ovoj utakmici mogao bi zaigrati i povratnik iz Los Angelesa David Beckham, dok će u sastavu Genoe zaigrati novo pojačanje iz Intera David Suazo. U prošloj sezoni zabilježen je remi od 1 : 1 . Ukupan omjer ikada odigranih utakmica u okviru Serie A im je 34 - 15 - 8 . )

Post je objavljen 05.01.2010. u 10:44 sati.