Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Ivo Sanader izletio kroz prozor!


Defenestracija, ili bacanje kroz prozor, pojam je koji je ušao u mađunarodni politički leksik prije skoro četiri stoljeća, po događaju u Pragu 1618., kad su pristaše Češke narodne crkve kroz prozor gradske vijećnice bacili kraljevskog namjesnika i njegovu pratnju. Jedna značajna defenerastacija na "našim prostorima" dogodila se 1903., kad su u Beogradu ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga, te njihova gola tijela izbačena kroz prozor.

Defenestracija

Današnji događaj, koji je objavjen naciji prije pola sata, iako ne uključuje doslovni čin, mogao bi za povijest Hrvatske biti od sličnog značaja.

Prije nekoliko mjeseci objavio sam dnevnik Hoće li Jaca postati pravi vođa?, koji je objavljen i u dnevnim novinama "Zadarski list". Danas možemo definitivno reći da je odgovor potvrdan. Nekadašnja Suzana danas je kadra izazvati suze drugima. Bivši predsjednik i donedavni počasni predsjednik pokušao je munjevitim gerilskim napadom srušiti svoju bivšu štićenicu i učenicu, i ona je jednako munjevito odgovorila. Iako ne možemo u ovom trenutku znati kako će stvar konačno završiti, svatko sklon okladama mogao bi položiti navac na učenicu; kako izgleda, nadmašila je svojeg učitelja.

Na upravo održanoj tiskovnoj konferenciji, objavila je (hvatao sam bilješke gledajući je na RTL, pa ih nakon toga sredio):

Za jučerašnju tiskovnu konferenciju koju je Sanader održao, nismo u središnjici znali. Optužio nas je da smo izdali nacionalne interese; prvi put smo čuli da je otišao jer nije htio trgovati teritorijem. Mi smo se počeli navečer dogovarati o tome kako reagirati na to da je ugledu HDZ-a učinjena golema i nepopravljiva šteta, da je prekršen Statut u nekoliko odredbi i da se prvi put dogodilo da netko na ovaj način preskače vodstvo stranke i manipulira člnstvom. To govorim na temelju činjenica.

Danas smo imali niz sastanaka. Prije svega uže vodstvo stranke, predsjednica, zamjenik, šest potpredsjednika i glavni tajnik, biralo nas je 10.000 delegata i imamo puni legitimitet. Nakon toga smo imali sastanak sa svim predsjednicima županijskih odbora. Svi su jednoglasno zaključili da su jučerašnji sastanak u HDZ-u i presica nakon toga bili neviđeni presedan i da je napravljena velika šteta i da taj paralelizam koji traje šest mjeseci nanosi veliku štetu stranci.

Većina onih koji su jučer bili nisu znali svrhu sastanka, bili su izmanipulirani, nije im rečeno čak ni gdje idu. Većina ih je danas došla na sastanak i rekli da da su znali da će biti kulisa ovoj presici, da ne bi došli. Neki su se već jučer očitovali i pismenim putem.

Uslijedila je nakon toga sjednica Predsjedništva, razgovarali smo o ovoj situaciji koja je vrlo štetna za stranku, za Vladu ali usuđujem sreći i za budućnost Hrvatske. Naša je ocjena da ovo što se dogodilo može voditi i ka rušenju vlade. Ako bi se dogodili prijveremeni izbori, to bi zaustavilo sve procese na najmanje šest mjeseci, ne bismo završili poslove oko fondova, oko pomoći gospodarstvu, ako imamo tehničku vladu to se ne može. Ako bismo išli na prijevremene izbore, a ove izjave od jučer vode ka tome, nepovratno bismo izgubili vrijeme za Hrvatsku. Nikome ne možemo dopustiti bilo kakvo ponašanje koje ide na rušenje HDZ-a. Da se ovo dogodilo prije osam mjeseci i da se netko ovako kritizirao predsjednika i vodstvo stranke bi izletio kroz prozor.

Predsjedništvo stranke velikom većinom glasova donijelo je odluku o brisanju Ive Sanadera iz članstva.


I što reći? Može se milijun stvari Jadranki Kosor zamjeriti, može se biti krajnje skeptičan prema stvarnim reformskim potezima HDZ-a, ali uza sve ograde, PMSM dileme nema: ovo što se dogodilo, dobro je za Hrvatsku. Kao što je dobro bilo ono što se dogodilo prije 20 godina kad su održani prvi slobodni izbori (bez obzira na to što je od tri ponuđene opcije tada pobijedila ona, koja je meni bila najmanje simpatična), te prije deset godina, kada je koalicija SDP-a i HSLS-a pobijedila na izborima, bez obzira na razočaranje koje je uslijedilo.

Post je objavljen 04.01.2010. u 19:28 sati.