Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fakeaway

Marketing

shanghajska gradevina

Kako citam kod kuce sve vise gradevinara ostaje bez posla, zbog globalne recesije i pada narudzbi i tko zna jos kojih problema, dok se ovdje sve vise gradi a posebno zbog dolaska Expoa 2010 u grad, svjetske izlozbe koja ce se dogadati u gradu od 1.05.2010 do 31.10.2010.
Pa eto ako vas put navede na Daleki Istok kao naseg proslavljenog Ciru, mozete pogledati utakmicu Shanghai football kluba i Expo.
Na pocetak moje price me je navukao clanak o gradevinskim radnicima, koji rade na Expo paviljonima, al ne samo tamo vec po citavom gradu koji se preureduje, od fasada, prometnica , subwaya pa sve do novih nebodera i tko zna jos cega.
Naime ti mladi i stari radnici ( muskog roda), uglavnom, ponesto ima i zena koje rade no one su u glavnom pomocne radnice , koliko sam mogao vidjeti.
Dakle ovi konostruktori ,ako vas zanima imaju placu oko 3000 RMB sto je preracunato u kune oko 2600kn . Dok prodavacica u lokalnom marketu dobije oko 1000kn.
Kada se to usporedi s troskovima zivota koje imaju expati ovdje moram vam reci da je to jako mali novac, no expat u Shanghaju i ima 4 puta vece troskove otprilike.
Renta stana se krece od 2800 rmb - 6000rmb za prosjecan stan koji je dobro opremljen, ne u uzem centru grada.
No da se ne zamaram sa mojim troskovima, ovi mladi gradevinari ono sto me uvijek iznenaduje je kako su uporni za raditi, bez obzira na novac, 7 dana u tjednu, 8 sati na dan, samo kako bi mogli ustedjeti i poslati novce svojim kucama i porodicama koje negdje u drugoj provinicji prehranjuju, jer su uglavnom ti decki farmeri koji su otisli od kuce zbog nedostatka posla u zadnjih godinu dana, uslijed recesije.
I tako dok Shanghai se gradi i blista na drugom kraju obitelji cekaju novce za prezivljavanje, a sto me ponekad podsjeca na bivse i sadasnje gastarbajtere koji salju novce svojim kucama.

Tako da kad pogledam, razlika je samo u kvaliteti posla i nacinu dolazenja do tog novca ali sudbine su s obje strane nekako slicne ali na razlicitim nivoima, kako za expate tako i za gastarbajtere, i gradevinare u Shanghaju.
Sto se mene koji pisem ovaj blog tice , mogu reci da sam sretan sto sam ovdje gdje mogu raditi i uzivati u onome sto radim, jer da sam ostao u Hrvatskoj mislim da bih jos dugo cekao da se prilika za dobrim poslom ukaze, ili bih bio kao ovi gradevinari i radio stagod samo da se prehranim, sto i jesam iskusio u svom dugogodisnjem radu u Hrvatskoj, tako da mi Kina nije bila nimalo nova i cudna, sve slicno smo prosli u hrv al na nas domaci nacin,.



Post je objavljen 01.01.2010. u 16:11 sati.