Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Sretna nam 2010 - godina nove nade! Molimo za Hrvatsku! Glasajmo za Bandića!

Milan Bandić

Bože, čuvaj Hrvatsku!

Moja domovina Hrvatska

"Rezultati prvoga izbornog kruga za predsjedničke izbore, sudeći po očitovanjima u predizbornoj kampanji i po njihovu ranijem djelovanju, ne daju baš utemeljenu veliku nadu da će baš budući predsjednik biti ona nužna poluga koja bi počela stvarati preduvjete za mogućnost stvarnoga zaokreta. Iznimno slab odaziv birača na prvi krug predsjedničkih izbora ponajprije otkriva do koje je mjere građanima nametnuto uvjerenje o njihovoj nemoći pred partitokracijom, političkim i inim moćnicima - što također otkriva vrlo snažan krak hobotnice. Baš zato što se tako snažno očitovala moć te skrivene hobotnice, 2010. godina morat će biti godina građanskog buđenja i nemirenja nezadovoljavajućim stanjem. U tom smislu zagrebački prosvjed i molitva hrvatskih branitelja na Štefanje pred katedralom veoma je snažna i važna poruka, ali i stvarni početak 2010. godine kao godine sazrijevanja za stvarni otpor nepodnošljivom vladanju zla i beznađa, nedopustivom strateškom lutanju i ponižavanju čitave hrvatske nacije."

Komentar Glasa Koncila

Poruka HBK uoči 1. kruga

"a) Predsjednik Države, odgovorno predstavlja cjelokupnu hrvatsku stvarnost, vodeći brigu da svojim pristupom i stavovima očituje ponajprije ljubav prema Domovini. Upravo njegova ljubav prema svemu što zovemo 'dušom' hrvatskoga naroda i države jamči da će kao predsjednik posvetiti brigu vrijednostima naše nacije i promicanju sadržaja i simbola tih vrijednosti. Očekuje se da on mudro i dosljedno vrjednuje vanjska očitovanja državnosti, osobito ujedinjujući nutarnju snagu naroda – u Domovini i inozemstvu – davanjem važnosti spomen-danima, znakovlju i zalaganju da se drugima prenesu dragocjenosti na kojima je izgrađena suverena hrvatska Država i njezin nacionalni identitet.

b) Predsjednik je jamstvo nacionalnoga jedinstva, sloge i skladnoga suživota svih građana. Zato mora pomno izbjegavati sve čime bi mogao stvoriti dojam da je predstavnik samo nekih građana i njihovih nazora, jer bi time zanemario cjelinu hrvatskoga bića, izrasloga na kršćanskoj baštini. Dužnost mu je, ne samo poštivati autonomiju i podjelu državne vlasti, nego i bdjeti da subjekti vlasti na primjeren način vrše njima povjerenu zadaću, imajući na srcu služenje drugima, naročito najugroženijima.
...
Polazeći s kršćanskih stajališta i nalazeći se unutar hrvatskih kulturalnih okolnosti, smatramo da predstavljati i zastupati Hrvatsku na dobro njezinih građana može onaj predsjednik koji u svojoj službi poštuje i štiti kršćanska načela te načela naravnoga zakona obrane i zaštite ljudskoga života od začeća do naravne smrti, dostojanstvo braka i obitelji te slobodni izbor vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi.
Jednako tako, predsjednik Republike mora biti čovjek kojemu je stalo da društvo živi na istini o prošlosti, kako tumačenja – oslonjena na neistine – ne bi bila izvorom novih sukobljenosti i razdora u nacionalnome tkivu. Predsjednik je dužan zalagati se za cjelovitu istinu o agresiji na Domovinu i o njezinoj obrani od 1991. do 1997. godine.
Osim toga, u kontekstu sadašnje hrvatske zbilje, veoma je važno da budući predsjednik Republike ne samo nedvosmisleno zastupa osudu zločina fašizma, nacizma i komunizma, nego da se – ulažući svoj autoritet i ovlasti – na osobit način založi za osvjetljavanje nedjela komunističkoga režima, kao što su to učinile zemlje članice Europske unije, te za otklanjanje suvremenoga hrvatskoga društva od nasljeđa komunističke ideologije koja se još uvijek želi prikazati u dopadljivu svjetlu, iako iz toga razdoblja naše društvo nosi nezacijeljene rane i sjeme mnogih sadašnjih poteškoća."

BOŽE, ČUVAJ HRVATSKU

Bože, čuvaj Hrvatsku,
moj dragi dom,
ljude koji blaguju
pri oltaru Tvom.

Nek’ se sliju molitve
sve u jedan glas,
čuvaj ovo sveto tle,
blagoslovi nas.

Ako treba, Gospode,
evo, primi zavjet moj,
uzmi život od mene
pa ga podaj njoj!

I u dobru i u zlu,
budi s nama, budi s njom!
Bože, čuvaj Hrvatsku,
moj dragi dom!
Bože, čuvaj Hrvatsku,
moj dragi dom!

Bože, čuvaj Hrvatsku

Moja domovina Hrvatska!


Post je objavljen 31.12.2009. u 11:00 sati.