Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Inventura 2009.

Namjerno sam čekala upravo do 29. prosinca ove godine da bih vam donijela najfriškije podatke o tome kako je prošla ova godina za mene (naime, 28. prosinca prošle godine sam postavila web counter posjeta, pa sam htjela vidjeti koliko će mi posjeta donijeti čitava godina kako bih vas zasula statističkim podatcima iz pakla).

Web counter kaže kako sam u protekloj godini, od 28. prosinca 2008. godine, imala 18 163 posjeta, što znači da sam imala oko 1513 posjeta mjesečno (jasno, podatci tu nisu tako precizni, jer se broj posjeta praktički utrostručio otkad sam svojim postom «Haruki Murakami: Lov na divlju ovcu» 8. studenog ove godine prvi put dospjela na Almost cool listu i otkad me čita i komentira značajno više ljudi (nećemo se lagati, nisu blogeri i ini surferi odjednom otkrili čari čitanja nakon što sam ja mjesecima upozoravala, kumila i molila: važno je gdje ti je link okačen, inače ništa od ničega).

Do danas sam napisala 269 postova (blog sam otvorila 27. 05. 2008. godine, što znači da je tek godinu i pol star, odnosno točnije, postoji 20 mjeseci i četiri dana) – jedan od njih je ovaj, a jedan vas čeka sutra jer sam ga stavila za objavu u budućnosti. To znači da sam isto toliko (ili čak malo više) knjiga preporučila i o njima pisala.

Komentira se obilato: do sada je na ovom blogu objavljeno 1019 vaših komentara (manje ili više suvislih, ali drago mi je da se o knjigama počelo pričati i da se ima što reći), što čini prosjek od 3.8 komentara po postu. Ove godine sam najviše tipkala u siječnju objavivši 20 postova (i nastavivši time niz koji sam počela u prosincu prošle godine svojim all – time rekordom: 25 postova!), no nisam se sramila ni posljednja tri mjeseca ove godine kad sam objavila po 17 postova. Pisala sam o svemu i svačemu, najviše sam kukala kako me nitko neće zaposliti u struci pa sjedim doma i čitam, bila sam deprimirana, slinava i balava (no ta je kriza identiteta sada iza mene, srećom!)

A sad nešto sasvim drugo: saznajem kako sam ove godine u osječkoj Gradskoj knjižnici posudila 74 naslova (znači, oko šest knjiga mjesečno sam čitala iz knjižnice!), no nakon što završim s ovim postom, idem u knjižnicu (zamislite samo!) po još četiri knjige pa se brojka penje više ka 6.5 knjiga mjesečno. Uzmimo sad da sam svaku od tih knjiga kupila po cijeni od samo pet kuna, dobila bih te 78 knjiga po cijeni od 390 kuna, što je gotovo peterostruka vrijednost članarine za Gradsku knjižnicu, i ujedno predstavlja malu vježbu iz popularizacije knjižnica. Među pročitanim naslovima bilo je doista svega: imala sam početkom godine fazu Iana McEwana, rasturila sam cijelu bibliografiju Amelie Nothomb, Alaina de Bottona i najveći dio Harukija Murakamija, konačno sam pročitala do kraja «Zovem se Crvena», no bilo je tu i drugih lijepih iznenađenja poput «Tajnog života Pippe Lee» i «Dražesnog kolektivnog samoubojstva» - no konkretne naslove iz protekle godine ostavljam za top – listu koju se nadam napraviti i objaviti na Staru godinu (a onda preporuke za čitanje u 2010. godini objavljujem na Novu, samo ako brž' bolje sve stignem).

Sad bježim, žurim u knjižnicu! Cheers!




Post je objavljen 29.12.2009. u 17:31 sati.