Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OSNOVANA JE HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA


U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u Zagrebu u utorak 22. prosinca održana je konstituirajuća Skupština Hrvatske poljoprivredne komore. U prisustvu 115 članova Skupštine, od izabranih 119 članova iz svih županija i Grada Zagreba, a koji su se kandidirali kao nosioci Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva i predstavnici ostalih subjekata upisanih u Upisnik, osnovana je Hrvatska poljoprivredna komora.
Za predsjednika Komore kandidirala su se dva člana Skupštine; i to Darko Grivičić (39) poljoprivrednik ratar, koji obrađuje 115 ha zemlje iz Slavonskog Broda i Zvonko Pipić (42) iz Virovitice koji se bavi uzgojem duhana na 15 ha. Za predsjednika Komore izabran je Darko Grivičić sa 82 glasa. Tajnim glasovanjem izabrani su i članovi Upravnog Odbora, 11 članova Skupštine je iz OPG-a i to ovim redom; Hrvoje Miljak, Zlatko Orsag, Stjepan Antolić, Darko Juzbašić, Zdravko Pankretić, Mate Vujević, Mato Mlinarić, Frane Ivković, Mijo Latin, Vesna Vranković i Vladimir Bilek. Iz skupine Ostali pet je članova Upravnog odbora i to s obzirom na broj glasova – ovim redom: Poljoprivredna zadruga Lovinac, Vindija d.d. , Poljoprivredni obrt „Brojne“ vl. Velimir Mratinić, Agromeđimurje d.d. i Žito d.o.o.
U roku od 60 dana Predsjednik i Upravi odbor imaju obvezu napraviti Statut Poljoprivredne Komore, nakon čega bi Komora trebala krenuti sa radom. Sjedište Komore za sada će biti u prostorima
Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja, u Vukovarskoj 78 u Zagrebu.
Konstituirajuću Skupštinu svojim obraćanjem prisutnima otvorio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji je tom prilikom između ostaloga rekao da se očekuje da će Hrvatska 1.1. 2012. godine postati punopravna članica Europske unije. Kao gost konstituiranja Skupštine Poljoprivredne komore nazočan je bio bivši ministar poljoprivrede mr. Božidar Pankrtetić, neke osobe koje su obnašale funkciju ministra poljoprivrede ranijih godina, gosti iz Hrvatske udruge poslodavaca, iz Hrvatske obrtničke komore te Hrvatske gospodarske komore.

ŠTO JE U NADLEŽNOSTI POLJOPRIVREDNE KOMORE?

Podsjetiti ću na zadatke Komore. Prema Zakonu o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori zadatak je Komore promicanje i zastupanje interesa poljoprivrednih proizvođača pred tijelima državne Uprave, te lokalne i područne samouprave, posebno kada se radi o donošenju propisa od interesa za poljoprivredu i ruralni prostor, usklađivanje interesa članova Komore, predlaganje rješenja za unapređivanje poljoprivrede i razvitak ruralnog prostora nadležnim tijelima, zatim predlaganje rješenja za promjenu gospodarskog sustava, socijalne i ekonomske politike nadležnim tijelima, onda: izrada izvješća o posljedicama djelovanja mjera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvitka te zakonskih propisa na poljoprivrednu proizvodnju, pokretanje inicijative za donošenje zakona i drugih propisa pred nadležnim tijelima državne uprave, kao i lokalnim samoupravama, davanje stručnih mišljenja kada se radi o pripremi propisa i dokumenata koji se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, zastupanje poljoprivrednih proizvođača kada se radi o pravnim i socijalnim pitanjima – u domeni koju određuje Zakon i Statut Komore, koordiniranje rada zadruga i udruga, zatim suradnja s radnim tijelima Sabora i Vlade RH, suradnja s znanstvenim, obrazovnim, istraživačkim ustanovama na razvoju poljoprivredne proizvodnje i tržišta. Komora je nadležna da prati i upozorava o djelovanju propisa Sabora, Vlade, resornog ministarstva, lokalne samouprave, te propisa Europske unije - na poljoprivredu.
Poljoprivredna komora ima obvezu suradnje s tijelima državne samouprave kada se radi o zaštiti okoliša, zdravlja i očuvanja kulturne baštine i unapređenja ruralnog prostora, zatim sudjelovanje u usklađivanju gospodarskih i društvenih interesa na području ekologije i očuvanja okoliša, uspostavljanje i razvijanje suradnje s inozemnim poljoprivrednim komorama i srodnim organizacijama. U nadležnost komore ulazi i organiziranje poljoprivrednih sajmova i drugih priredbi iz ruralnog prostora, zatim stručno, socijalno, pravno i porezno savjetovanje poljoprivrednih proizvođača, organiziranje stručnog osposobljavanja za članove Komore, te vođenje registra o tome, sudjelovanje i poticanje u izdavačkoj djelatnosti iz područja poljoprivrede, dodjela priznanja najaktivnijima za uspješan rad, obavještavanje članova Komore o aktivnostima Poljoprivredne komore. Komora može obavljati zadatke utvrđene ugovorom ili sporazumom s tijelima državne uprave, jedinicama lokalne i područne samouprave. Komora može izdavati potvrde, uvjerenja i druge isprave o činjenicama o kojima vodi evidenciju.

Cilj osnivanja poljoprivredne komore je stvaranje institucionalne potpore za podizanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda na europskom tržištu te razvijanje proizvodnje koja bi proizvođačima osigurala stabilan dohodak.


Post je objavljen 28.12.2009. u 01:04 sati.