Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gospa-moja

Marketing

SVETI IVAN

Sveti Ivan Evanđelist († oko 101. g.) apostol i evanđelist, svetac Rimokatoličke Crkve, pisac Evanđelja po Ivanu, Prve, Druge i Treće Ivanove poslanice te knjige Otkrivenja. U kalendaru Katoličke crkve, njegov spomendan se obilježava 27. prosinca.
Roditelji su mu bili Zebedej i Saloma. Prvotno je bio ribar pa učenik i suradnik sv. Ivana Krstitelja. Prvi je sa sv. Andrijom pošao za Kristom. U Isusovu javnom životu ima uz sv. Petra i sv. Jakova Starijega, svoga brata, posebno mjesto. Najveću vjernost i hrabrost pokazao je, kada je jedini od apostola stajao pod Isusovim križem, makar je to bilo opasno, jer su ga mogli uhititi.
Nakon Kristova uskrsnuća i uzašašća na nebo pokazuje se Ivan više puta u povlaštenoj situaciji uz Petra, kao na primjer kod izlječenja čovjeka hroma od rođenja pred hramskim vratima ili kod dijeljenja sakramenta potvrde u Samariji. Za vrijeme Apostolskog koncila u Jeruzalemu, oko 50. g., uz sv. Petra i sv. Jakova Mlađega ubraja se medu stupove prve Crkve.
Ivan je ostao u Jeruzalemu, sve do smrti Isusove Majke, koju je Isus na križu povjerio baš njemu, da se za nju brine. Ivan je, počevši od 60. g., djelovao u Efezu u Maloj Aziji postavljajući biskupe i osnivajući kršćanske zajednice. Doživio je veliku starost te umro prirodnom smrću u početku vladavine cara Trajana, oko 101. g.
Njegovo evanđelje, napisano je za kršćane koji su potekli iz poganstva. On u njima želi utvrditi vjeru u mesijanstvo i božanstvo Isusa Krista. Osim Evanđelja napisao je tri poslanice i Otkrivenje. Sve su te njegove knjige pune najdublje teologije.
Ivanove poslanice mogu se nazvati, a posebno prva, poslanicama ljubavi, jer u njima dolazi 31 puta glagol »ljubiti« te 21 puta imenica »ljubav«. On nam je u njima dao i najdivniju definiciju Boga: »Bog je ljubav!«

Svim Ivanima i Ivanama, a posebno mom sinu Ivanu od srca sretan imendan.

Post je objavljen 27.12.2009. u 12:57 sati.