Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/responder

Marketing

Sretan Božić!

Isus Krist rođen je davno. Poruka njegova rođenja do našeg je vremena došla putem niza posrednika. Svi su oni ostavili svoj pečat na Božiću. Židovska i grčka kultura su pripovijest o Isusovom rođenju oblikovali sukladno starozavjetnim očekivanjima Mesije. Rimski običaji su odredili datum slavljenja Božića. Srednji vijek je uz Božić vezao jaslice i jelku. Suvremeno doba naglasak stavlja na darivanje i blagdansko obilje.

Image and video hosting by TinyPic

Te kulturološke interpretacije Božića su neizbježne. Poruka Božića ne bi stigla do nas da ju svako vrijeme nije na svoj način rastumačilo i poslalo u budućnost. Zato je prirodno i njih uključiti u naše slavlje Božića, pod uvjetom da ne pomiču glavni naglasak od Isusa na nešto nekršćansko.

Naglasak na Isusu ostaje ako u njegovu rođenju pronađemo značenje i za našu egzistenciju. Za mene taj događaj predstavlja povijesnu prekretnicu koja zaslužuje da se godine računaju od nje nadalje. Preokret se sastoji u ukidanju odijeljenosti od Boga. Na Božić je rođen čovjek koji će biti savršena slika Boga, koji će živeći svoj život u potpunosti nadvladati rascjep između Boga i čovjeka. Time je otkrivena nova životna logika i nasljedujući tu logiku ljudskom životu se udahnjuje novi smisao. Zato u kršćanskim idealima nastojim naći pokretača i orijentir svoga djelovanja.

Uz želju da se slavljem Isusova rođenja dodatno oduševite darom novoga života koji je on donio, želim vam sretan i blagoslovljen Božić.











Post je objavljen 23.12.2009. u 20:46 sati.