Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slogica

Marketing

Ispravno sjedenje vašeg djeteta..

sjedenje na slogici

Stigli su nam i praznici. Znam da ćemo se svi truditi da naše male prinčeve i princeze vodimo van, na skijanje i sanjkanje. No, djeca će provoditi određeno vrijeme u kući. A bili oni pred televizorom, kompjuterom ili crtali i bojali moramo biti svjesni da je to njihovo "radno mjesto". A iz našeg, odraslog primjera znamo koliko je bitan način sjedenja i stolica za naše zdravlje i našu kičmu.

Znam da ste svi ponosi kada vam klinci "shvate" kompjuter i u kratkom vremenu savladaju igrice, često i kompliciranije od onih za njihova godišta. Dali ste ikada pogledali na koji način se dijete služi sa tim kompjuterom? Sjedi li možda na stolici predviđenoj za odrasle, više i jače osobe pred monitorom koji se nalazi u položaju pogodnom za odrasle, koristi se tipkovnicom koja je predviđena za snažnije i veće prste. A miš je golem..

Isto tako crtaju klečeći na stolici, na stolu koji je visok, skroz zgrčeni. Znate li da neprirodno i loše sjedenje može izazvati trajne i kronične posljedice na dječje tijelo. Posljedice koje će vaše dijete osjećati cijeli život.

Pokušajte djetetu organizirati njegov vlastiti stol prema ergonomskim pravilima, koji je prilagođen uzrastu.

Dakle stol i stolica njegove veličine. Što se kompjutera tiče, ukoliko imate laptop, vaš problem je lako riješiti. Samo ga premjestite na djetetov stol. Kod velikih "desktop" računala čini vam se da je problem nerješiv. A zapravo je i tu sve jednostavno. Stavite mali stol do vašega. Neka računalo bude između stolova. Nakon toga će biti izuzetno lako premjestiti monitor (ako imate lcd, oni stari veliki zahtjevaju malo snage) , tipkovnicu i miša na mali stol.

Najbolje je riješenje kod "računalnog" problema da djetetu kupite njegovo, osobno, trenutno vrlo popularno, nettop računalo. Ta računala su mala, jednostavna za korištenje i relativno jeftina. Pa ukoliko vam buđet dozvoljava, evo prijedloga za idealan božićni poklon.

Još nekoliko savjeta o čemu morate voditi računa kada promišljate o djetetovom načinu sjedenja;


  • ukoliko dijete koristi računalo, monitor mu mora biti u ravnini očiju



  • stolica koja dijete koristi mora biti primjerena njegovom uzrastu. Jedan od načina provjere je da kada dijete ispravno sjedi mora biti od stražnje strane njegova koljena do stolice 8-3 centimetra.



  • zglob na ruci kod uporabe tipkovnice bi trebao biti u ravnom položaju. Nikako ne savijen. Isto tako dijete mora imati mjesto za miša odmah do tipkovnice kako ne bi držalo ruku dalje od tijela. Nabavite neki od malih "portabl" miševa koji se prodaju kao dodaci laptopima.



  • djetetova koljena moraju biti postavljena pod kutem od 90 – 120 stupnjeva kod ispravnog sjedenja. Nabavite mu mali stolčić ili tabure kako bi mogao podignuti noge da ih odmori.



  • nevezano za sjedenje ali bitno za zdravlje. Oko radnog mjesta djeteta mora biti osigurana kvalitetna rasvjeta. Vrlo je važno za vid vašeg djeteta, da se ista ne reflektira od tv-a ili monitora.



  • ograničite djetetu vrijeme provedeno za stolom, ispred tv-a ili računala. Vrlo je bitno da često radi pauze. Poigrajte sa sa njim, trčite, napravite čučnjeve, idite u šetnju po kvartu. Za zglobove na rukama organizirajte zabavnu igru koja se sastoji od deset krugova u jednu i deset krugova zglobom u drugu stranu. Dobro će doči i vama i djetetu.



  • da bi izbjegli ozljede zglobova i mišića djetetovo tijelo mora biti adekvatno hidrirano. U literaturi se može pronaći informacija da je svakom djetetu potrebno dnevno dati četiri puta po dva decilitra vode. Ne slatkih sokova ili mlijeka. Vode!!


[caption id="attachment_159" align="alignleft" width="540" caption="Ergonomija sjedenja"]Ergonomija sjedenje[/caption]

Kako se Slogica, stolica za vaše sretno dijete, kako je mi od milja zovemo, uklapa u sve ovo. Pa konstruirana je prvenstveno kao ergonomsko pomagalo. Dakle kao stolica koja potiče ispravno sjedenje. Naravno ispala je i lijepa, ali to je samo nuspojava kvalitetnog dizajna :-).

Dakle osnovni, gradivi element Slogice, je kuglica. To ste vjerojatno već primijetili. Kuglice su upletene u mrežu koja nije statična. Nešto slično ovjesu u vašem osobnom vozilu. Tako smo dobili mogućnost gibanja kuglice gore-dolje. Također svaka kuglica je neovisna i slobodno se rotira. Tako dolazi do tzv "rotacijskog efekta" djelovanja Slogice.

Što to znači za vaše dijete. Pa Slogica ga gore opisanim, potiče na ispravno i ravno sjedenje. Čim dijete sjedne na Slogicu, ona se prilagodi njegovom tijelu. Nakon toga ukoliko se dijete pomakne u neispravni položaj, kuglice se počnu rotirati i time primoraju dijete da se vrati u ispravni položaj sjedenje. Jednostavan ali efikasan koncept.

Dodatno, oblik kuglica ima blago masažno djelovanje te time pomaže da djetetovo tijelo bude adekvatno prokrvljeno.

Kuglice se sjajno okreću. Djeca to znaju i vole se igrati sa njima. A uz igru razvija se i mašta. Nebitno za ergonomiju ali vrlo bitno za djecu..

I ma koliko to možda na slikama tako ne izgleda. Slogica je vrlo udobna za sjedenje. Možete slobodno probati, neće niti puknuti, niti krckati. Doduše možda pod odraslom težinom izostane "rotacijski efekt". Masažni učinak ostaje.

Za kraj još jednom da ponovimo... Neispravno sjedenje može dovesti do trajnih ozljeda zglobova, mišića i kičme kod vaše djece. Ukoliko se vaše dijete žali na bolove u određenom dijelu tijela, razmislite kako je dijete sjedilo..

Post je objavljen 23.12.2009. u 12:15 sati.