Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Predsjednik slovenskog parlamenta: u odnosima s Hrvatskom parlament se srozao

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar optužio je u ponedjeljak oporbu da je svojim djelovanjem ove godine srozala ugled najvišeg zakonodavnog tijela u državi, te da se to pokazalo u obratima koji su se događali prije nego što je konačno ratificiran pristupni protokol o ulasku Hrvatske u NATO.

"Najnižu točku parlament je po mojem mišljenju dosegnuo kad je zbog opstrukcije zastupnika najjače oporbene stranke odgodio glasovanje o ratifikaciji protokola Hrvatske za pridruživanje NATO-u", rekao je Gantar na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Zahvaljujući peripetijama u koje su se početkom ove godine uplele vladajuće i oporbene stranke, Slovenija je ratificirala pristupne protokole o ulasku Albanije i Hrvatske u NATO kao zadnja članica saveza, jer se o tome glasovalo nakon višemjesečne odgode.

Tomu su kašnjenju kumovali nesporazumi vladajućih i oporbenih stranaka, ali i razmišljanje da nakon blokade ulaska Hrvatske u EU zbog graničnog pitanja na isti način može biti protumačeno i blokiranje hrvatskog ulaska u NATO, pa jednom ratifikacija nije ni stavljena na dnevni red, a kasnije je glasovanje bojkotirala oporba.

Za ratifikaciju pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO bila potrebna dvotrećinska većina zastupnika, pa je vlada o tome pristala na pregovore s oporbenim strankama. Najprije je Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše od Pahorove vlade ishodila promjenu revizijskog izvješća po kojemu je Janšina vlada "frizirala" proračunski manjak u zadnjoj godini svog mandata, prikazavši ga kao suficit.

Nakon toga je oporbena Slovenska pučka stranka (SLS) ishodila parlamentarnu rezoluciju o odnosima s Hrvatskom u kojoj se tvrdilo da su sva "sporna" područja uz granicu slovenska, a na kraju je s rubnom Strankom slovenskog naroda (SSN), koja je zaprijetila referendumom o ulasku Hrvatske u NATO, morao pregovarati i sam premijer Pahor, kako bi stranka odustala od svog nauma.

Gantar, član koalicijske stranke Zares, izjavio je da su za zaplete u vezi s ratifikacijom, ali za i neke druge slične slučajeve, najodgovorniji zastupnici Janšine stranke, koji su iz političkih razloga blokirali rad parlamenta.

"Ne slažem se s mišljenjima da je Janšina stranka parlament dovela u poziciju taoca, ali je istina da oni koriste sve poslovničke mogućnosti i to vrlo često. S tom strankom vodimo česte bitke", rekao je Gantar.

Gantar je dodao da po istraživanjima javnog mišljenja slovenski parlament ne uživa velik ugled u javnosti, te da su za to krivi sami zastupnici.

Post je objavljen 22.12.2009. u 23:04 sati.