Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

50 godina Dramske grupe Studentskog esperantskog kluba

50 godina je lijep jubilej o bilo kojoj se aktivnosti radilo (hej, to je pola stoljeća, to su dvije trećine prosječnog ljudskog života!) ... a pogotovo kad se radi o amaterskoj aktivnosti, nečemu što ovisi isključivo o entuzijazmu onih koji se bave tom aktivnošću, nečemu u što se ulaže (vrijeme, energija, kreativnost ...), a iz čega se crpe samo nematerijalne vrijednosti ... koje, na žalost, u posljednje vrijeme ne kotiraju baš visoko na osobnim burzama suvremenih hrvata.

No, dosta filozofije - danas vam želim napisati nekoliko riječi o Dramskoj grupi Studentskog esperantskg kluba koja ove godine puni 50 godina postojanja i neprekidnog rada. Grupa je nastala u okvirima tada još vrlo mladog Studentskog esperantskog kluba (osnovan 1957., o klubu i esperantu vidi više OVDJE) sa željom da tadašnjim članovima kluba ponudi još jedan vid zabave, povezivanja i upoznavanja, ali sa težnjom da grupa sa svojom aktivnošću, dakle skečevima i predstavama, predstavlja zagrebačke i hrvatske esperantiste na esperantskim susretima diljem svijeta.


Iz predstave "Na tragu", Osijek 2009. Snimio: Damir Malkoč

Grupu je prvih dvadesetak godina vodio poznati glumac Mladen Šerment koji je ostavio neizbrisiv pečat u njenoj povijesti. A uz i nakon njega kroz grupu su prošla mnoga imena poznata esperantskom svijetu Zagreba, Hrvatske, ali i šire (Zlatko Tišljar, Ivica Špoljarec, Tea Kučinac, Krunoslav Tišljar ... da spomenem samo neke), no i neka poznata širem auditoriju, tu je vjerojatno najpoznatija profesionalna glumica Vida Jerman. No, ono što je najvažnije je da je kroz grupu prošlo i više stotina ljudi kojima je ova grupa bila prvi kontakt sa kazališnom scenom ... a neki od njih su se kazalištem poslije bavili i izvan okvira ove grupe (recimo Emina Višnić).

Kroz 50 godina postojanja grupe na scenu je postavljeno nekoliko desetaka tekstova, održano je više od 200 izvedbi u više od 20 zemalja širom svijeta (popis koji se još nadopunjava možete vidjeti OVDJE) i u esperantskom svijetu grupa je postala sinonim za amatersku kazališnu djelatnost i najdugovječnija je grupa tog tipa uopće. A što se domaćeg "terena" tiče, Dramska grupa SEK-a je jedan od najvjernijih sudionika Susreta kazališnih amatera Zagreba (SKAZ) koji se održavaju od 1979. godine, sudjelovala je na gotovo svim susretima, a neke od njenih predstava su bile i izabirane u najuži izbor najboljih predstava pojedinih godina (što i nije mala stvar obzirom da u Zagrebu postoji pedesetak amaterskih dramskih skupina!). Tokom svih tih godina grupa je s jedne strane davala članovima SEK-a jednu novu, kreativnu i povezivajuću, dimenziju klupske aktivnosti (vrlo su rijetki aktivniji članovi kluba koji nisu ni na kakav način sudjelovali u radu Dramske grupe) ... a sa druge strane je nerijetko kročila putevima na koja amaterska kazališta ne zalaze često, jer je uz zabavna i širokoj publici dopadljiva djela postavljala i zahtjevnije tekstove koji su nekad bili djelo i samih članova grupe.


Članovi grupe nakon predstave u Zagrebu 2006. godine. (Iz arhive grupe.)

Ja sam na ovaj ili onaj način bio dio grupe posljednje 22 godine (uz prekide) i drago mi je što smo si grupa i ja uzajamno dali mnogo toga i nadam se da će grupa uspjeti doživjeti i trocifrenu obljetnicu!

Na kraju, pozivam vas na današnju proslavu (22.12.2009, 19h) u Centar za kulturu Trešnjevka (Park stara Trešnjevka 1, tramvajska stanica Nehajska), na programu je predstavljanje novog hrvatsko-esperantskog rječnika, proglašenje dobitnika godišnje nagrade "Kalendulo", prigodne riječi nekadašnjih i sadašnjih članova Dramske grupe te nova predstava grupe - ulaz je besplatan, a predstava će biti održana na hrvatskom jeziku!

Evo i nekoliko detalja o predstavi:

Vanja Radovanović: "Galaktička krstarica Seljan brothers u epizodi: Svjetlost u Zidu tame"
Režija: Vanja Radovanović
Zvučne snimke: Neven Mrzlečki
Letak i plakat: Tea Janković
Scenografija i kostimografija: grupni
Glume: Ratka Vujičić, Sanja Damjanić, Vanja Radovanović, Kruno Puškar

OVDJE možete pogledati i najavu jubileja na culturnet.hr, a OVDJE web stranicu Hrvatskog saveza za Esperanto uz čiju je suradnju organizirana i ova proslava.


Fotografija sa probe predstave koja će biti održana 22.12.2009.. Snimila: Ana Mihalić


Fotografija sa probe predstave koja će biti održana 22.12.2009.. Snimila: Ana Mihalić


Post je objavljen 22.12.2009. u 09:22 sati.