Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Zagađuju li psi više od automobila?

U novom broju New Scientista na Novom Zelandu objavljeni su iznenađujući podaci o tome da kućni ljubimci u prosjeku zagađuju više nego – automobili. Kako, pitate se? Psi se ne tuširaju, ne voze automobile, ne bojaju kosu (ovaj, dlaku (barem većina), itd. No, znanstvenici su sve izračunali i kažu da je tajna u tome koliko se zagađenje napravi proizvodeći njihovu hranu. Računa se da za proizvodnju mesa i žitarica koje pas pojede u godini dana zauzme površina od 0.84 hektara. S druge strane, automobil koji prijeđe 10.000 km u godini dana navodno zauzima površinu od 0.41 hektra, a računa se i gorivo i energija za proizvodnju automobila. Dakle, duplo manje od psa!

Mnogi zaštitari životinja kažu da znanstvenici brojkama mogu dokazati ono što želi, što god to bilo te da se ovakvim brojkama samo želi dati kriva slika o svemu jer je zapravo čovjek glavni krivac za potrošačko društvo u kojem sada moraju sudjelovati i njegovi psi.

Kako bilo, ovo je zanimljiva tema za razmišljanje, barem meni. No, činjenica je da je hrana za pse tek sporedna karika u cijelom lancu kojeg je čovjek napravio i kojim je naštetio prirodi, a samim time i sebi.


Post je objavljen 22.12.2009. u 08:28 sati.