Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing

HOT NOVI ALBUM: SNOW PATROL „Up to now“


- recenzija albuma

Malo kaskam za ovime pa mi se ih je skupilo, no ionako nema mnogo koncerata u slijedećih mjesec dana, stoga ću vam približiti što više novih albuma na malo drugačiji, nadam se zanimljiviji način (prvi je bio Muse - The Resistance).

Snow Patrol je indie band koji pokušava (i želi) prodavati milijune ploča i suvereno vladati stadionskom publikom, a istovremeno biti dovoljno neovisan i snažan da isfura sve svoje kreativne, čak i one opskurne i eksperimentalne ideje, da o malim intimnim umjetničkim remek-djelima niti ne govorimo.
Sklona sam vjerovati da je upravo zadnje razlog što je pred nama kompilacija „Up to now“, a ne presing izdavačke kuće da na krilima posljednjih uspjeha benda (najzadnje rasprodani samostalni nastupi, te nastupi uz U2) zaradi ekstra novaca, pogotovo jer Snow Patrol nema dovoljno hitova za „Greatest Hits“.

15 godina postojanja je posve legitiman razlog da se bend počasti kompilacijom kakvu si je zamislio. Iako će mnogi prevrtati očima na neke pjesme koje su se našle na kompilaciji (tu su svi singlovi, dva megahita, par obrada, nekoliko B-strana, tri nove pjesme i dvije pjesme side-projekta The Reindeer Section, škotske indie supergrupe), a kritičari će ih upravo radi istih sasjeći s pametnim zaključkom „Eto, znali smo da je to prosječan bend“, teško mi je vjerovati da oni sami ne znaju da je tih nekoliko pjesama doista slabašnih, no stavili su ih svejedno jer su one pokazatelj nekog njihovog vremena i odrastanja kao benda, ne najzadnje i godina plivanja u totalnom neuspjehu.
Ako je to slučaj, onda Snow Patrol bez puno pardona možemo nazvati hrabrim bendom. U goroj verziji, bend pliva u ego-tripovima većima od Himalaje. U tom slučaju bendu ionako nema spasa, no ako je suditi po posljednje tri nove pjesme koje su sve našle na „Up to now“, nema zime za Eskime, to jest za Snow Patrol.

Prva, aktualni hit na top-listama „Just say yes“ je školski primjer premise s početka, pitka, dobra, komercijalna pjesma po svim pravilima igre Prve lige, koja će bend održavati na dosegnutim visinama do nekog drugog (većeg) hita.


Druge dvije su ono što Snow Patrol u svojoj biti zaista i jest: bend snažnih, intimnih, ako hoćete srcedrapateljnih balada ili neke druge muzičke forme na istu temu. „Dark Roman Wine“ i „Give Me Strenght“ su vrlo vjerojatno jedne od najboljih takvih pjesama napisane od bilo koga u posljednje vrijeme.
Ako su i srcedrapateljne, a onda su barem vrlo iskrene i tople (frontman benda Gary Lightbody sve pjesme piše iz vlastitih sretno/nesretnih ljubavnih priča), što je danas poprilična rijetkost na tržištu konfekcijsko upakiranih brzo-zaradi-pare power-balada u kojima Beyonce ili Robbie Williams pjevaju o svom krvarećem srcu, i kojima ne vjerujem niti za milisekundu, koliko god one strašno dobre pjesme bile.
Iako je Snow Patrol već „odradio“ takve dvije, remek-djelo „Run“ (s trećeg albuma "Final Straw")


i „veću od života“ „Chasing Cars“ s četvrtog albuma "Eyes Open" (koja se proslavila puštanjem u 2. sezoni "Uvoda u anatomiju")

... ono što će zauvijek razlikovati ovaj bend od recimo Beyonce ili Robbija je razlika dolara na bankovnom računu i činjenica tko izaziva stvarne emocije.
Ipak, ni to nije dovoljan razlog da na „Up to now“ obje pjesme čujemo dva puta, bez obzira što su druge verzije više akustične i sasvim sigurno jednako uspješne.

Snow Patrol je veliki ljubitelj obrada, pa je tako na kompilaciju stavio dvije, relativno uspješnu Cut La Roc-ove "Post Punk Progression" koja to u biti i nije jer je Snow Patrol napisao dio na orginalnu verziju:


...i pravi „joke“ od obrade „Crazy in Love“ (od već spomenute Beyonce), koju je trebalo šutnuti u koš prije negoli su je se dosjetili negdje snimiti.
Šteta što dečki iz Snow Patrola nisu napravili jedan mnogo hrabriji potez, koji bi ih smjestio uz bok rijetkih bendova s petljom: trebali su obraditi vlastite „Run“ i „Chasing Cars“. Da su napravili gothic rock, metal, country ili blues verzije, opet bi ispalo bolje, jer na kraju krajeva, snažna pjesma je uvijek snažna pjesma.

Brzi presjek 30 pjesama, koliko ih se nalazi na albumu, pokazuje da ovo nije album za fanove, nego pokušaj da se novijoj (možda čak površnijoj i komercijalnijoj) publici približi ona druga karakteristika Snow Patrola iz naše uvodne premise, i po mogućnosti da tu istu publiku osvoji.
Kompilacija neće posvema ostvariti zamišljeno, upravo radi onih nekoliko kvalitetom totalno neadekvatnih pjesama, ali će onih nekoliko malih briljanata uz već spomenute svijetliti jako na albumu.

Bez dvojbe su to:
- prvi njihov singl ikada „Starfighter Pilot“ s prvog albuma "Songs for polarbears" koji ne samo što je bio uspješan nego je i odlična pjesma i dan danas.


- pa dvije stvari s trećeg hiper uspješnog albuma "Final Straw" - odlična "Spitting Games"


i "Chocolate", te nekoliko s četvrtog, najuspješnijeg albuma "Eyes Open" - "Open your eyes“, "Make This Go On Forever" i „Set the Fire to the Third Bar“ duet s cijenjenom kanadskom country pjevačicom Marthom Wainwright


te singl koji je objavljen van albuma za film "Spiderman3" - „Signal Fire“, i sjajna i jednostavna „You are my Joy“ side projekta The Reindeer Sectiona


Ovo će novopridošlicama dati vrlo konkretnu ideju o tome što Snow Patrol jest, bez da su čuli ijedan njihov album prije toga. U tom kontekstu je razumljivo što na kompilaciji nedostaje njihov ponajbolji rad, ambiciozna trilogija „Lightning Strike“ s posljednjeg, uvelike potcijenjenog studijskog albuma „A hundred million suns“, iako, sigurna sam da bi baš „Lightning strike“ novopridošlicama bolje „sjeo“, nego suluda „Crazy in Love“.

„Up to now“ sadrži dovoljno kvalitetnog nekomercijalnog art materijala da uopće nije u pitanju da li Snow Patrol uspijeva biti igrač Prve lige i istovremeno „furati“ svoju stvar. S nešto manje funti na bankovnom računu sigurno, ali takav bi status vjerojatno odmah potpisali svi pravi artisti. A to je poprilično postignuće.


A ja sam ih hvatala (neslužbeno) kao predgrupu na oba U2 koncerta u Zargebu ovo ljeto u Maksimiru. I oduševili su većinu s nastupom.


CD1
01. Chocolate
02. Chasing Cars
03. Crack the Shutters
04. Set the Fire To The Third Bar
05. Crazy in Love
06. Just Say Yes
07. Batten Down the Hatch
08. You're All I Have
09. Hands Open
10. Cartwheels
11. The Planets Bend Between Us (2009 Version)
12. Ask Me How I Am
13. On-Off
14. Making Enemies
15. Run (Live at the Union Chapel)

CD2
01. Take Back The City
02. Shut Your Eyes
03. An Olive Grove Facing The Sea (2009 Version)
04. Run
05. Give Me Strength
06. Signal Fire
07. Spitting Games
08. Open Your Eyes
09. Dark Roman Wine
10. Fifteen Minutes Old
11. You Are My Joy
12. Golden Floor
13. Starfighter Pilot
14. PPP
15. Chasing Cars (Live at the Union Chapel)

Di su mi smajlići i ocjena?

cereksretan

Legenda: sretanyessretan - mrak mrakova, cereksretan - a dobar je nema šta, sretanbeljzujo - tu ima svega al je uglavnom dobro, tuzancry - ne znam jel bi plakao ili pobjego, burninmad - i pakao je bolji od ovoga albuma

Post je objavljen 22.12.2009. u 00:29 sati.