Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Unatoč čiči zimi, globalno zatopljenje je realnost


Greenpeace - ObamaSkup u Kopenhagenu završio je razočaravajuće zato jer dvije godine intenzivnih priprema i pregovora nisu dovele do obavezujućeg dokumenta, ali ipak su najmoćinije sile, među njima idva najveća svjetska proizvođača stakleničkih plinova (SAD i Kina) priznala da se globalno zagrijavanje događa, da čovjek tome pridonosi i da treba poduzeti mjere sprečavanja.

Nešto sam o tome pisao danas i jučer za druge, trenutno mi se ne da ponavljati na blogu. Bit će još prilike slijedećih dana.

Bilježim, da su danas predstavnice Ženske mreže Hrvatske predale veleposlanstvu Kraljevine Danske u Zagrebu prosvjed, zbog postupaka danske policije prema prosvjednicima. Bio sam tamo, ali nažalost zaboravio sam mobitel pa tako nisam snimio uobičajene slike. Dvoje novinara mene slikalo sa tri žene ispred zgrade veleposlanstva. sretan

Večerni donosi dobar prikaz stavova desetak kompetentnih intelektualaca:
Hrvatska poslije Kyota. Na portalu ZaMirZine pročitajte dobar komentar Vedrana Horvata: Čini se da je ipak big business vrlo umješno kidnapirao diskurs klimatskih promjena i sada putem njega preusmjerava sva raspoloživa razvojna i humanitarna sredstva ne bi li to reduktivno nazvao solidarnom borbom protiv promjena klime u zemljama u razvoju.

Jučer čistim snijeg ispred kuće, a susjed, koji čini isto, kaže me: "Ma gle ovu hladnoću, kakvo globalno zatopljenje, ja u to uopće ne vjerujem!" Naravno, globalno zatopljenje ne znači da neće biti hladnih zima; dapače, može se dogoditi da bude i većih, iako kratkotrajnih, hladnoća nego ranije (a također, globalno zagrijavanje može lokalno dovesti do zahlađenja). Meteorolog Zvonimir Katušin komentira sličnu izjavu voditelja TV dnevnika: Gluplju izjavu nije mogao dati!.

Kolega Radoslav Dejanović u svojoj kolumni nadovezuje se na trenutne velike hladnoće i najavljeno naglo zatopljenje slijedećih dana, te upućuje na ono što i sam često moram objašnjavati: Efekt klimatskih promjena koje možemo i sami uočiti, pa i statistički obraditi jesu upravo ekstremne vremenske prilike. Tako recimo, kako je pisao "Vjesnik" ovoga ljeta: U Hrvatskoj se posljednjih godina bilježe vremenske pojave karakteristične više za suptropska, nego umjerena geografska područja. To su jače grmljavinske oluje sa snažnim vjetrom i pljuskovima, kao i pijavice, nalik tornadu. On vrlo slikovito za laike objašnjava o čemu se radi, pa preporučam, da pročitate!

Evo i nešto zabavnije: ples kao izvor energije! NIje zezanje, stvar stvarno radi!
Post je objavljen 21.12.2009. u 15:38 sati.