Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Vlada opet „dijeli“ tuđi novac!



Image Hosted by ImageShack.us




Ova slika se pojavila na prvoj stranici jučerašnjeg (17.12.2009.) „Jutarnjeg lista“. Banke „daju“ 9 milijardi kuna, a Vlada „daje“ jednu milijardu kuna za osnivanje fonda za pomoć gospodarstvu.

Na prvi pogled velikodušno, u suštini čista laž. Ni banke, ni vlada ne daju ni jedne jedine svoje kune. Naime ne vjerujem da će zaposlenici u bankama, a pogotovo njezini menadžeri, odvojiti ma i jednu jedinu kunu iz svog džepa za pomoć posrnulom gospodarstvu. Jednako to vrijedi i za članove vlade. Oni će jednostavno vratiti dio novca koji su jedni, banke, od gospodarstva uzeli na ime visokih kamata, a drugi, vlada, na ime harača i PDV-a.
I to je sva istina.

Trebali bi konačno početi upotrebljavati prave izraze, a ne eufemizme kao što kaže Dragutin Lesar, kada traži da se poslodavce nazove pravim imenom – kapitalisti, a posloprimce – radnicima. Jer notorna je činjenica da niti banke, niti bilo koja vlada (ni političari generalno) nisu nikada, neće, niti će ikada zaraditi (stvoriti) ma i jednu kunu svoga novca (nove vrijednosti). Oni jednostavno uzimaju jednima, dio zadržavaju za sebe i onda dijele podobnima ili uz visoke kamate posuđuju drugima.

Uz to postavlja se pitanje pod kojim uvjetima će se ti krediti dodjeljivati: bespovratno, povratno, s kakvim kamatama i u konačnosti tko će snositi odgovornost ako tvrtka koja dobije pomoć ipak propadne, a njezini menadžeri pokupe svoje menadžerske plaće po menadžerskim ugovorima usklađenim s menadžerskim marifetlucima.

Treba uvjetovati dobivanje kredita pravilom da „svi direktori idu na minimalac, a zaposlenicima su plaće fiksne i zagarantirane. Čim tvrtka državi (bankama) vrati novac i postane uspješna, menadžeri mogu dobiti dionice i bogat menadžerski ugovor“, kako to u današnjem članku u „Jutarnjem“ na tu temu predlaže Branka Stipić.

Naravno sukladno mojem svjetonazoru, ja bih tome dodao još jedan uvjet: u koliko ne uspiju, protiv njih se pokreće sudski postupak i ako im se dokaže da nisu uspjeli zbog svoje nesposobnosti, neznanja ili kriminala/korupcije, bit će osuđeni na…e o tome ćemo se još dogovoriti. U tom slučaju bi „podobni“ i „sposobni“ menadžeri, stečajni upravitelji i ine fukare, dobro razmislile hoće li ili ne uzeti novac iz spomenutog fonda.


Post je objavljen 18.12.2009. u 17:49 sati.