Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Dvoboj šampiona: utječe li čovjek na globalnu klimu?

Na Konferenciji UN o klimatskim promjenama u Copenhagenu, ponavlja se situacija koju sam očekivao i koja se već nekoliko puta bila dogodila (pa i u Kyotu 1997.): opća konfuzija, razne grupacije inzistiraju na svojim stavovima, te će se sigurno pregovori voditi duboko u noć, možda i do zore.

U međuvremenu, dogodio se jedan "epski" dvoboj dvojice "šampiona" oba tabora: ekologističkog i poricatelskog.

Domaći osporavatelji klimatskih promjena na razini su onih u svijetu. Na jednako lošoj razini.

Mjesecima se pripremao javni sukob između kolumnista londonskog Guardiana Georga Monbiota i jednog od vodećih osporavatelja Iana Plimera. Konačno se on odigrao, 15. prosinca, na australijskoj televiziji ABC.

Plimer je započeo s političkom optužbom (vlade izmišljaju klimatske promjene jer žele povisiti poreze i uzeti nam novac), te na nijedno konkrento pitanje Monbiota i voditelja emisije Tonyja Jonesa o izvorima svojih tvrdnji nije dao odgovor, nego je vrdao o svemu i svačermu, deset puta ponovio "vi niste znanstvenik nego novinar, vi niste pročitali moju knjigu" i durio se, da je to neučtivo, što mu stalno ista pitanja ponavljaju, čak i kad se pozivaju na radove drugih znanstvenika i znanstvenih institucija. Nije mogoa objasniti na temelju čega tvrdi da vulkani izbacuju više ugljičnog dioksida nego ljudske aktivnosti (US Gelogical Survey tvrdi da zapravo ljudske aktivnosti izbacuju 130 puta više), da je nakon 1998. trend zahlašenja (Svjetska meteorološka organizacija tvrdi da je to zapravo najtoplija decenija otkad postoje mjerenja), na osnovu čega tvrdi da satrelitska mjerenja negiraju trend povišenja temperature, a druga pitanja, koja mu je Monbiot davno postavio (pogledajte na njegovom blogu), nisu ni stigla na red.

Stavljeno na jubitu, koliko vidim, čak triput! Snimka je u tri djela, ukupno 25 minuta.



Transkript:
Ian Plimer, George Monbiot cross swords in climate debate

Monbiotov prikaz (koristan, jer daje neke reference na iznesene tvrdnje):
Showdown with Plimer

Komentar na scienceblogs.com:
Plimer exposed as a fraud

Jedan tekst o Plimeru i o tome tko ga plača prije mjesec dana:
Ian Plimer's Mining Connections

Post je objavljen 18.12.2009. u 15:48 sati.