Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Večer (židovske) duhovne poezije, uz harfu...Petak, 18.12, 20h - Cafe Galerija kod Kamenitih vrata

Image Hosted by ImageShack.us

Evo, stvarno imam sreće, pa "napiknem" krasne stvari...Sinoć sam išla na Gornji grad, na jedno skroz drugo - misijsko događanje, a putem (prava sam Cr(k)venkapica : ) pažnju mi privuče, krasna, meni nova caffe galerija na samom uglu iznad Kamenitih vrata, te poziv za večerašnju umjetničku glazbeno-poetsku večer - duhovne poezije...Raspitah se - kakva je to poezija, katolička ili kakva...Pa mi ponudiše autoričinu zbirku pjesama - 72 imena, koju nisam mogla prestati čitati (skoro sam zakasnila na onaj prvi događaj, o kom će naknadno biti više riječi, kao naravno i o Philipsovoj fešti od neki dan....) Na prvi pogled mi se učinilo nešto malo sumnjivo, kabala, židovska duhovnost, ali iz baš svake pjesme koje sam mislila letimično pogledati, a morala sam zaroniti (baš kao u neki izvor žive vode) isijavala je ona prava, zdrava Božja duhovnost...Odlučih danas i po internetu pročešljati da vidim o kome i čemu se zapravo radi, uz već gotovu odluku da sam večeras sigurno tamo, dodatno potvrđenu internetskim otkrićima...

Mr. sc. Jasminka Domaš

Mr. sc. Jasminka Domaš

Živi i radi u Zagrebu. Magistar je znanosti i stručnjak za biblijski i suvremeni judaizam. Vanjska je suradnica Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu gdje predaje judaizam i židovsku kulturu i baštinu, predavala je judaizam i na fakultetu »Matija Vlačić Ilirik«. U domaćem i inozemnom tisku kao i u elektroničkim medijima objavila je više od tri stotine priloga s područja judaizma. Članica je Svjetske konferencije religija za mir, a devedesetih godina bila je članica međunarodne delegacije sastavljene od ljudi koji se u svojim zemljama zauzimaju za mir i koju je u Vatikanu primio papa Ivan Pavao II. Članica je FraPEN-a i Hrvatskog društva pisaca, a počasna je članica Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava. Predsjednica je Udruge za vjersku slobodu u RH. Glasnogovornica je i potpredsjednica židovske bogoštovne zajednice Bet Israel u Zagrebu. Scenaristica je dokumentarnih TV filmova, a za američku Zakladu Vizualna povijest kojoj je predsjednik poznati svjetski redatelj Steven Spielberg snimila je više od 250 dokumentarnih iskaza žrtava Holokausta. Stalno je zaposlena na HRT-u. Radi kao urednica u Vanjsko političkoj redakciji Hrvatskog radija. Dosad je objavila sedam knjiga, pretežno s područja judaizma. Pojedine knjige prevedene su na njemački, talijanski, engleski i slovenski jezik. Suradnica u izdanju Enciklopedije novih religija, naklada Ljevak, Zagreb, 2004. te u izdanju Općeg religijskog leksikona, Leksikografskog zavoda »Miroslav Krleža«, Zagreb, 2002.

Izabrani radovi:

Šabat šalom, Židovska općina Zagreb, KD »Miroslav Šalom Freiberger«, 1999.
Biblijske priče-prinos razumijevanju biblijskih značenja, Zagrebačka židovska općina, KD, »Miroslav Šalom Freiberger«, Zagreb, 2000.
Nebo na Zemlji, hasidska mudrost, knjigu prevela i uredila J. Domaš, Profil, Biblioteka Phoenix, Zagreb, 2003.
Židovska meditacija-istraživanje mističnih staza judaizma, MISL, Zagreb, 2003.
Rebeka u nutrini duše, Židovska općina Zagreb, KD »Miroslav Šalom Freiberger« (prevedeno na njemački i talijanski).
Kabalističke poruke, MSL, Zagreb, 2006.
Meditacije, 72 Imena, Židovska vjerska zajednica Bet Israel, Pop&Pop, Zagreb, 2008.

Hrvatsko društvo pisaca

Pa i Djevica Marija je bila Židovka! I u njihovoj kulturi, rodio se - mali Isus...Super priprema za Božić...Idemo!

Mali Isus u židovskoj kulturi...



Post je objavljen 18.12.2009. u 13:45 sati.