Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Predsjednički izbornik: jedan zgodni pomoćni alat za izbor

Na facebooku je objavljena zanimljiva anketa Predsjednički izbornik, usmjerena na provjeru koliko se vaši stavovi o raznim relevantnim političkim pitanjima slažu sa stavovima predsjedničkih kandidata. Objašnjenje i diskusiju pogledajte na kolaborativnom blogu pollitika.com.

Trebate se izjasniti slažete li se ili ne s listom od 30 tvrdnji, te odgovoriti na tri dodatna pitanja. Vaši se odgovori uspoređuju s onima prdsjedničkih kandidata, te izračunava stupanj podudarnosti.

Dennis KucinichPogledajte primjer sličnoga testa za predsjedničke izbore u SAD 2008. na selectsmart.com. Meni je prošle godine, kad sam to riješavao, na prvom mjestu bio "naše gore list", Dennis Kucinich party) ("progresivni demokrat", tj. prilično radikalni ljevičar, jedini glasovao protiv napada na Irak idr., pogledajte službeni sajt), na drugom Ralf Nader a na trećem Barack Obama.

Na sajtu selectsmart.com ima mnogo zanimljivih testova na sve moguće teme. Pisao sam ranije o "Izborniku sustava vjerovanja", gdje je meni ispalo na prvom mjestu "univerzalist-unitarijanac", na drugom "sekularni humanist".

Ovo je zanimljiva anketa i primjenjiv alat, iako nipošto odlučujući. Već samo po sebi je korisno, da sami sebe "preslišate" o postavljenim pitanjima. Ima nekih manjkavosti, na koje je u gore spomenutoj diskusiji ukazano. Najveća je ta, što od 12 kandidata čak pet (Hebrang, Pusić, Primorac, Bandić i Tuđman), nisu poslali svoje odgovore, pa im je formalno pripisano da su na sva pitanja odgovorili "nemam stav", što je naravno posve nerealno. To bi se moglo popraviti tako, da oni ipak naknadno pošalju odgovore, da ih se jednostavno izbriše iz računa, ili da im se pripišu odgovori na osnovu njihovih javnih nastupa.

Anketa se pojavljuje u dobrom trenutku, deset dana prije izbora. Može pomoći, da u slijedećim danima fokusirate pažnju na nekolicinu, koja su vam pri vrhu, da provjerite svoj utisak.

Naravno, na kraju, u prvome krugu, možda nećete dati svoj glas onome koji vam se faktički najviše dopada - možda zato jer smatrate da nema šanse, ili baš naprotiv, neki autsajder vam je dovoljno simpatičan da "potrošite" glas u prvom krugu, računajući da to nije bitno jer vaš prvi izbor će svakako ući u drugi krug.

U drugom krugu, hoćeš-nećeš, dat ćete glas onome, tko vam se manje ne dopada. rolleyes

Ne treba pretjerivati s time da je ovo "objektivni" rezultat nasuprot "subjektivnom utisku". Serijom pitanja, na koje se odgovara sa da ili ne, ne može se dobiti potpuna objektivna istina! Kao što je problem u školi npr. kad se istinsko znanje i razumijevanje pokušava ocijeniti samo rješavanjem jednoga teksta.

Problemi su i s time, što se iza jednakog odgovora mogu kriti različiti faktički stavovi. Recimo, vi ste odgovorili da je najvažnija dužnost predsjednika/predsjednice države da zastupa zemlju u inozemstvu, i naznačili da vam je to osobito važno. Dakle, "pluseve" dobijaju kandidati koji su isto odgovorili. Ali drugo je pitanje, da li se vi slažete da su ti kandidati zaista sposobni za taj zadatak!

Choose a PartyJedno od dodatnih pitanja je da označite koje su teme važne za vaš svjetonazor. Sjećam se jednog teksta u kojem je bila ponuđena šira skala, nešto kao "presudno", "vrlo važno", "umjereno važno...". Tu bi se vjerojatno dobio još nešto precizniji rezultat. Npr. moguće je da je netko tako žestoki protivnik pobačaja da mu je to presudno: kandidata koji nije za zabranu pobačaja automatski eliminira, bez obzira na sve drugo.

Ili, još bolje bi vjerojatno bilo da se na svako pitanje ponudi šira skala - pet ili sedam mogućnosti, umjesto tri, tako da ispitanik može izraziti stupanj svojeg slaganja ili neslaganja s nekom tvrdnjom (Likertova skala).

Nije važno samo kakav je kandidat, nego koje tajne sile stoje iza njega. :)

Meni je recimo Vidošević ispao prilično visoko, ali za njega nipošto neću glasovati, taman da najednom prihvati retoriku Damira Kajina :)) jer ga smatram zastupnikom najgore frakcije krupnog kapitala ("crony capitalism", o čemu sam pisao). Bandić je u bitnom PMSM isto, razlike u drugim stvarima u nastupu i imidžu su nevažne. Zato sam pisao (vidi: Kapitalisti su odbacili stranke i traže novog lidera) da ne bi bilo čudno, da se slijedeće godine nađu zajedno.

Moji rezultati:

Slavko Vukšić 53%
Damir Kajin 52
Ivo Josipović 42
Nadan Vidošević 40
Vesna Škare-Ožbolt 36%
Boris Mikšić 36
Josip Jurčević 34

Ostali - nula, što je posljedica toga, da je to onih pet, koji nisu priložili odgovore!

"Najbolji" dakle tek malo prelaze 50%. Nije baš neki rezultat. :(

Evo, obratit ću pažnju na Vukšića u slijedećim danima. :)


Post je objavljen 18.12.2009. u 02:16 sati.