Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

Eko-Zadar - dosadašnji rad i budući planovi

Zadarska ekološka udruga je u travnju 2009. godine obilježila deset godina djelovanja

Udruga "Eko-Zadar" je u povodu kraja kalendarske godine održala konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen njen rad u proteklih godinu dana i najavljeni planovi za budućnost. Na konferenciji su govirili predsjednica udruge Atana Grbić te voditelj projekta Zeleni telefon Ivan Genda.


Udruga je u travnju 2009. godine obilježila je deset godina djelovanja, a danas okuplja 130 članova i članica, među kojima dvadesetak iznimno angažiranih suradnika i suradnica, te volontera i volonterki koji provode projekte iz područja opće i specifične ekološke edukacije, očuvanja biološke raznolikosti, poticanja proizvodnje ekološki proizvedene hrane i kupnje lokalnih proizvoda, te promoviranja održivog načina života.

U udruzi volontiraju i diplomirani biolozi/biologinje i ekolozi/ekologinje mora koji su prošli dodatne edukacije o „Naturi 2000".

Udruga je članica Mreže Zelenih telefona i ulaže napore u rješavanju pritužbi građana na ekološke i probleme onečišćenja. Mreža je nacionalni projekt koji je dosad zaprimio više od 8000 pritužbi građana vezanih uz ekološka pitanja. Zadarski Zeleni telefon je na broj 062/123-456 zaprimio velik broj prijava koje se odnose na onečišćenje, divlje deponije i devastaciju okoliša u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Tjekom godine "Eko-Zadar" je proveo više projekata koji se kontinuirano provode poput sajmova zdrave hrane i tradicijskih proizvoda "Dani sunca", kojih su održana tri tijekom 2009.

Četvrti ovogodišnji, a ukupno 15. po redu, sajam "Dani sunca" će se pod motom "Živjeti dobro" održati na Narodnom trgu 18. i 19. prosinca.

Projekt "Reciklirajmo zajedno" započet je tijekom 2005. s ciljem sustavnog informiranja i educiranja učenika osnovnih i srednjih škola, te odraslih građana Zadra o potrebi smanjenja proizvodnje otpada.

U 2009. godini, u suradnji s tvrtkom "Čistoća" d.o.o. tiskan je, i u 27.0000 primjeraka distribuiran, "Vodič za pravilno odlaganje otpada na području Grada Zadra".

U suradnji s "Čistoćom" i Gradskom knjižnicom Zadar, tiskana je slikovnica "Praktični savjeti Eko -Mace" u kojoj se djecu uči ekološkim navikama posredstvom jednostavnih uputa prilagođenih njihovoj dobi. Slikovnice su donirane Dječjem vrtiću "Latica", te djeci polaznicima svih kreativnih radionica. Djeci je podijeljeno ukupno 2000 slikovnica.

"Bez buke i smrada do grada" je projektu zagovaranja usmjerenom prema zadarskoj gradskoj vlasti kako bi se aktivnije radilo na premreženosti grada biciklističkim stazama, te uvrštenju obilježavanja biciklističkih staza prilikom izgradnje novih prometnica ili njihove rekonstrukcije. Dio projekta je i osiguravanje nesmetanog kretanja osoba u invalidskim kolicima.

Nastavno na istraživanje o biciklističkom prometu provedeno u 2008. godini, te na natječaj za najbolju fotografiju bicikla na temu "Moj bajk", u 2009. godini u Arsenalu je postavljena izložba "Aktivizam kroz objektiv", te je održana humanitarna aukcija fotografija čiji je prihod išao u svrhu kupnje električnih invalidskih kolica za studenticu Sveučilišta u Zadru i stanovnicu Studentskog doma Marinu Bura.

U suradnji s Udrugom tjelesnih invalida Zadarske županije i Gradom Zadrom, tijekom "Tjedna kretanja" započeto je mapiranje prepreka s kojima se susreću osobe u invalidskim kolicima.

U povodu Dana planeta Zemlje u suradnji s Centrom Tara održane su kreativne radionice oslikavanja platnenih torbi. U suradnji s udrugom Z.V.U,K., u tijeku su radionice izrade ukrasa i uporabnih predmete od otpada. Udruga tiska platnene torbe, kojih je podijeljeno preko 1000. Sav promotivni materijal udruge izrađen je od recikliranog papira.

U 2009. godini je, uz potporu Zadarske županije, pod nazivom "Mala škola eko-aktivizma" održano predavanje/radionica s učenicima, članovima eko-sekcije Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Udruga je u listopadu, s ciljem poticanja građana i gospodarskih subjekata na korištenje sunčeve energije, bila suorganizator u predstavljanju Solarnog klastera zadarskoj javnosti. Taida Garibović, ekologinja i biologinja mora, autorica projekta "Istraživanje i očuvanje ekosustava Novigradskog i Karinskog mora", ovaj je projekt je predstavila u Jasenicama i Novigradu.

U 2010. "Eko-Zadar" nastavlja s organizacijom sajmova zdrave hrane i tradicijskih proizvoda "Dani sunca", te ulaganja napora u približavanju ponude lokalnih prehrambenih proizvoda kupcima.

U sklopu projekta "Reciklirajmo zajedno" očekuje se nastavak uspješne suradnje s "Čistoćom" d.o.o., Zadarskom županijom i Gradom Zadrom; tiskanje drugog izdanje "Praktičnih savjeta Eko - Mace", održavanje nove serije edukativnih radionica sa školskom djecom, kao i informiranje građana putem novog vodiča o pravilnom odlaganju otpada i važnosti takvog postupka.

U planu je i tiskanje brošure o odgovornosti za kućnog ljubimca u urbanom prostoru, te mogućnostima smanjenja troškova pojedinca primjenom jednostavnih pravila ekološki savjesnog ponašanja.

U sklopu projekta "I ja sam dio prirode" udruga će s partnerskim organizacijama nastaviti organizirati kreativne radionice izrade predmeta od otpada, oslikavanja platnenih torbi i sličnih aktivnosti koji promiču smanjenje uporabe plastičnih vrećica i promoviraju ideju recikliranja kao zamjenu za konzumerizam. Udruga je tiskala i višenamjensku platnenu torbu za koju se nadamo da će posredstvom budućih partnera u trgovačkom sektoru naći mjesto do novih korisnika.

Zajedno s Umjetničkom organizacijom Histeria NOVA, Udrugom za zaštitu prirode VAL i Centrom za istraživanje dupina na otoku Ugljanu, organizirat će se predavanje, prezentacija kratkog filma i multimedijalna plesna predstava o načinu života i sustavu komunikacije morskih sisavaca "Modulacija oblik 2 - umjetnost-znanost-ekologija".

U sklopu projekta "Bez buke i smrada biciklom do grada" namjera udruge je u cilju promicanje zdravog života kroz biciklizam organizirati besplatan pregled, redizajn i servis bicikla.

S radom nastavlja "Zeleni telefon" - servis građanima za prijavljivanje uočenih problema u okolišu i prirodi. U sklopu "Zelenog telefona", na kojem su angažirani volonteri udruge, u planu je i provođenje kampanje za poticanje volonterstava u ekologiji putem javnih tribina.

Najveći problem udruge je kao i dosad nedostatak prostorija za rad te financiranje. No, kako doznajemo iz "Eko-Zadar" su aplicirali na sredstva iz gradskog proračuna o kojem će Gradsko vijeće odlučivati na svojoj sjednici zakazanoj za sutra, 17. prosinca.


Post je objavljen 17.12.2009. u 15:47 sati.