Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ritam-zivota

Marketing

božićnice

Vlada je prije godinu dana potpisala sa sindikatima Kolektivni ugovor i obvezala se platiti zaposelnima u državnim i javnim službama božićnice u iznosu od 1.250 kn. I tako je, bar na neko vrijeme, kupila socijalni mir. Ne mareći uopće za budućnost. Ali tako se živi u Hrvatskoj, kako građani, tako i država-od danas do sutra. Glavno da danas imamo za pojest i popit i za potrošit, a kaj će biti za par mjeseci-jebe nam se!

I sad kad je maca zakucala na vratanca, Šuki kaže-nema se para! Nema ništa od dogovorenih božićnica, jerbo država tih para nema. Kako nema?? Pa koji ste k.... onda dogovarali sa sindikatima??? Što je potpisano, potpisano je. Ugovor je ugovor. Pacta sunt servanda. Ugovori se imaju izvršavati. Državne službenike i namještenike nije briga što država nema para. Država se obvezala isplatiti božićnice u utvrđenom iznosu i točka. Država je prije trebala misliti hoće li imati para za to i trebala je u trenutku kad je ugovor bio potpisivan točno znati otkud će namaknuti pare za to. I što je najsmiješnije, uvijek se ponavlja ista priča. I prije nekoliko godina država nije isplaćivala, naročito profesorima i učiteljima, ugovoreno kolektivnim ugovorom, pa su na kraju uslijedile tisuće tužbi protiv države, pa je država osim onog što se ionako obvezala kolektivnim ugovorom, morala platiti i silne kamate i sudske troškove. Bit će tako i ovaj puta. Već vidim. Dakle, trošak im je na kraju bio puno veći nego što bi bio da su odmah isplatili što su bili dužni. Znači da ni taj put država nije unaprijed mislila i osigurala novac za ono što su se obvezali platiti.

A sada nešto i o stvaranju slike o državnim i javnim službenicima i namještenicima. U medijima, naročito na Novoj tv, a posebice u komentarima onog ljigavca Mislava Bage, stvara se slika da su državni službenici i namještenici samo pijavice koje troše novac koji su drugi radnici krvavo zaradili. Državna uprava je skupa, državna uprava ništa ne radi, državna uprava je prevelika... bla, bla, bla. Da je po Bagi, državni i javni službenici i namještenici uopće ne bi trebali primati plaće, jer ih valjda nisu ni zaslužili, jer eto, imaju peh, pa ništa ne proizvode, a valjda bi po njemu, trebalo cijeniti samo one koji nešto proizvode i stvaraju novac. A ja bi im rekla ovako-ako je tako, onda im ne trebaju ni doktori ni medicinske sestre, neka se sami ljudi liječe kad budu bolesni, ne trebaju im niti djeca ići u škole, neka ih sami obrazuju, ne moraju ići niti u vrtiće, ne moraju se niti suditi, neka si presuđuju sami ako su tako pametni. I tako dalje. Državni službenici i namještenici istina, ništa ne proizvode, ali pružaju ljudima usluge koje su potrebne svakom društvu i bez kojeg niti jedno društvo ne bi moglo normalno funkcionirati. I da. Plaće su u državnom sektoru- NAJMANJE. Jedini privilegij koji navedeni imaju su što im plaće koliko-toliko redovito stižu i što im se, eto, obeća nekakva božićnica, čija isplata ovisi o glavešinama na vrhu kojima jedna božićnica ionako ništa ne znači. I nije istina da državni službenici i namještenici ništa ne rade, ima takvih pojedinaca, ali se ne može zato etiketirati cijeli sustav.

I zato prestanite više srati i pljucati po državnim službenicima i namještenicima.

Kaže Kosorica- neka se državni službenici i namještenici solidariziraju s građanima koji ni plaće ne dobivaju. Ma zanimljivo. A što se ne bi solidarizirali oni članovi raznoraznih upravnih vijeća, direktori i slični koji ne dobivaju božićnice, nego tzv. trinaestu plaću koja je debelo veća od spornih božićnica. Što se drugi građani ne solidariziraju s građanima koji nemaju ni posao. I zašto se uvijek moramo solidarizirati s onima koji imaju peh da ništa nemaju umjesto da se solidariziramo s onima koji imaju? Dajte vi zaposelnima u državnim i javnim službama plaće kao u gospodarstvu, pa će se i državne službe solidarizirati!!!

Post je objavljen 17.12.2009. u 15:36 sati.