Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Da li od mamografije treba odustati?


Osim onoga što objavim na blogu, često napišem nešto na raznim drugim mjestima na svemrežju, što ne prenesem ovdje, ili pak neke bilješke ostanu na mojem hard disku - nikad ih ne obradim za objavljivalnje.

Evo jedne takve teme, usputno, jer sam pročitao zapis blogera jedvagenij, koji je objavljen i na naslovnici blog.hr. Nije tema kojom se inače bavim; privuklo me što se spominje Glas Koncila (kojeg čitam, i ne volim zbog konzervativnog, anti-koncilskog usmjerenja; naime, protivno duhu II. vatikanskog koncila, više u duhu onoga prvog, ili Tridentskog), i rubrika "(Pri)govor znanosti", koju međutim cijenim. Odvojio sam pola sata za surfanje; zaista je fascinatno, koliko vam svemrežje informacija može dati, ali morate se ipak malo potruditi i naćiono, što je relevantno i bitno!

Napisao sam tamo nešto, a gotovo istovremeno napisala je komentar u istom duhu blogerica Arhitektica u usponu. Ovdje donosim nešto proširen i sređen tekst.

"Glas Koncila" je u rubrici "(Pri)govor znanosti" objavio članak Mamografija pod upitnikom. Shvatljivo je, da se javljaju reakcije "što se Crkva opet miješa u ono što je se ne tiče". Rimokatolička crkva imala je takvih antizanstvenih istupa u problematici medicinski potpomognute oplodnje i mjera protiv začeća (tvrdnje da prezervativi nisu pouzdani). Pogledajte npr. moj dnevnik Postati roditelj - grijeh?. Ja sam inače antiklerikalac i žestoki kritičar Crkve, ali u ovom slučaju PMSM reakcija nije opravdana. Prije svega, u ovoj rubrici pišu stručnjaci i ona nema veze sa službenim stavovima crkvene hijerarhije.

Oni navode najnovije preporuke koje je dala stalna radna skupina U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), a koje su u protivnosti s ranijim preporukama iz 2002.. Kažu da su nove preporuke zasnovane na poboljšanim znanstvenim podacima. Sličan članak, na osnovi istog izvora, objavljen je na mrežnom sjedištu ordinacija.hr. Zaključili su, da redovni mamografski pregledi ne smanjuju smrtnost od raka dojke kod žena mlađih od 50 i starijih od 74 godine.

Sažetak o rizičnim faktorima za razvoj raka dojke na osnovu analize podataka prikupljenih tijekom posljednjih 70 godina možete naći na mrežnom sjedištu envirocancer.cornell.edu. Dnevne vijesti o medicinskim istraživanjima vezanim uz rak dojke možete pratiti na sajtu Medical News Today. Na mrežnom sjedištu U.S. Department of Health & Human Services možete naći sve njihove preporuke, te se pretplatiti na dnevni bilten koji izdaje USPSTF.

Svakako, postoji interes jednog lobija, da mamografskih ispitivanja bude što više. Zato ne treba a priori odbaciti ovaj stav. Diskusija o tome se vodi. Evo jednog vrlo kritičnog članka koji osuđuje nove preporuke: USPSTF Mammography Recommendations Will Result In Countless Unnecessary Breast Cancer Deaths Each Year. Također se i slavna Mayo Clinic ne slaže s tim zaključcima.

Ovo je dakle jedan od onih slučajeva kad postoji evidentni interes javnosti, ali moramo, prije svega, saslušati što razni stručnjaci imaju za reći. Umjesto reakcija "na prvu loptu" bilo bi dobro da se o temi povede javna rasprava. Rak dojke ozbiljan je stvar, treba razmatrati razne metode da se smanji broj slučajeva.

Post je objavljen 13.12.2009. u 15:14 sati.