Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bacikocku

Marketing

Nexus Ops

Image and video hosting by TinyPic

Nexus Ops je brza i kratka svemirska taktička ratna igra, najsličnija Axis & Allies, ali dovoljno različita. Najveća vrlina ove igre je upravo ta brzina, jer od ratnih igara je obično za očekivati da se rastegnu na sate i sate. I sate.

Ima jedna anegdota (prepričavam iz druge ruke), kako je ekipa igrala Axis & Allies, pa ih je netko vidio kad su započinjali, i kad se nakon 5 sati vratio vidio situaciju na ploči koja je izgledala gotovo identično kao prije 5 sati. Na reakciju čuđenja su reagirali: „Možda izgleda isto, ali tu se toliko stvari dogodilo….“ To su naime Axisi. Odlična igra, koja traje i traje. I traje.

Nexus Ops ne traje, ciljano vrijeme igranja je jedan sat, što je fantastično brzo za ratnu igru. Istovremeno, ne gubi puno taktike, a zadržava i pomalo strategije. Za razliku od ostalih ratnih igara, ovdje težište nije na osvajanju teritorija (koje je naravno ipak važno, jer bez rudnika nema se odakle kupovati vojska), već na direktnom sukobu s protivnicima i osvajanju victory pointa koji su uvjet pobjede. Victory pointsi se osvajaju pobjeđenim bitkama, ali i drugim raznolikim akcijama. A sve u svemu, cija stvar je prilično dinamična i brza, potezi traju kratku, kocke frcaju na sve strane, makar se ne umire tek tako lako.

Vizualno, sve je puno šarolikih figurica transparentnih boja, koje prikazuju svakojake vanzemaljce i nešto malo zemaljaca. Bitke se vode kockicama vrlo slično Axisima, a centralni dio igre su karte tajnih misija koje nose victory pointe, ali i karte specijalnih moći, koje daju dodatno neizvjesnosti u bitke.

Sve u svemu – brzo i lagano, zabavno, ratno! Mnogi ljudi su igru ocjenili kao „odlična, za ono što jest“, kao u stilu: nije to prava ratna igra, neko lagana zabava, ali je ipak vrlo dobra. Ja se u principu ne slažem s tim, jer je Nexus odličan baš zbog toga što jest – a to je jedan odličan žanr koji spaja ratnu igru i dobro balansiranu igru na ploči.

Usporedbe radi, moram prizanti da obožavam Axise, ali ih istovremeno i mrzim jer ih nekak kad igrati. Nije lako naći ekipu koja je u stanju 4+ sati pomicati brodiće i aviončiće. Ali samo pomicanje i ne bi bilo toliki problem da ipak većinu vremena ne provedeš gledajući druge kako pomiču brodiće i aviončiće i čekajući svoj red.


Axis & Allies 7/10 – Odlična igra, ali zbog dužine igranja, i pomalo prekomjernih pravila – praktički neigriva oženjenom čovjeku

recenzija by Ž

Post je objavljen 17.12.2009. u 11:58 sati.