Iz knjige "Zašto se Francuskinje ne debljaju?" do sad smo naučili da:
- treba piti puno vode
- treba jesti polako i sa uživanjem
- treba jesti sezonski
- treba jesti umjereno
- treba jesti sve
Zato izdvajam jedan zimski, bogati recept, sezonski, i nadam se da će vam se svidjeti:
za četiri osobe
sastojci:
4 svinjska kotleta srednje veličine (može i teleća)
4 klinčića
4 češnja češnjaka
1/2 šalice suhog bijelog vina
4 lista celera
2 lista lovora
4 stabljike nasjeckanog celera
1 žlica maslaca
2 jabuke, narezane na kriške
1 žlica smeđeg šećera
120 g sira, švicarskog (naribanog)
priprema:
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Tepsiju za pečenje premažite maslacem i u nju posložite kotlete.
U svaki kotlet utisnite 1 češanj češnjaka. Dodajte bijelo vino, lišće celera i lovor. Stavite tepsiju u zagrijanu pećnicu, i kotlete pecite pola sata.
Za to vrijeme, sitno nasjeckan celer pržite 5 minuta na maslacu u tavi. Dodajte narezane jabuke i smeđi šećer. Nastavite kuhati na tihoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju - ne smiju se raskuhati.
Izvadite lovor i lišće celera iz tepsije sa kotletima, i svaki kotlet pospite sirom. Prelijte kotlete vlastitim sokom, i zatim pecite još nekoliko minuta dok ne poprime lijepu smeđu boju.
Uz kotlete, kao prilog, poslužite mješavinu celera i jabuka, koji možete dodatno začiniti sa nekoliko žlica soka od pečenja.
Bistra juha prije i lagani desert poslije čini ovo jelo cjelovitim.
Dobar vam tek.
Post je objavljen 15.12.2009. u 09:17 sati.