Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/isusevolimte

Marketing

3.NEDJELJA DOŠAŠĆA

Hvaljen Isus i Marija,današnja misna čitanja su:

Prvo čitanje: (Sef 3,14-18a)

Gospodin će kliktati nad tobom radosno.

Čitanje Knjige proroka Sefanije

Klikći od radosti, Kćeri sionska, viči od veselja, Izraele! Veseli se i raduj se iz sveg srca, Kćeri jeruzalemska! Jahve te riješio tvoje osude, neprijatelje tvoje uklonio! Jahve, kralj Izraelov, u sredini je tvojoj! Ne boj se više zla! U onaj dan reći će se Jeruzalemu: "Ne boj se, Sione! Neka ti ne klonu ruke! Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno kao u dan svečani."

Riječ je Gospodnja.

Pripjevni psalam: (Iz 12,2-3.4b-6)

Otpjev: Kličite i radujte se jer je velik među vama Svetac izraelov!

Evo, Bog je spasenje moje,
uzdam se, ne bojim se više,
jer je Jahve snaga moja i pjesma,
on je moje spasenje.
I s radošću ćete crpsti vodu
iz izvora spasenja.

Hvalite Jahvu
prizivajte ime njegovo!
Objavite narodima djela njegova,
razglašujte uzvišenost imena njegova!

Pjevajte Jahvi, jer stvori divote,
neka je to znano po svoj zemlji!
Kličite i radujte se, stanovnici Siona,
jer je velik među vama Svetac Izraelov!

Drugo čitanje: (Fil 4,4-7)

Jednim prinosom zauvijek usavrši posvećene.

Gospodin je blizu!
Čitanje poslanice svetoga Pavla apostola Filipljanima

Braćo: Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu! Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu - molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem - očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.

Riječ je Gospodnja.

Evanđelje: (Lk 3,10-18)

Što nam je činiti?

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Pitalo je Ivana mnoštvo: "Što nam je dakle činiti?" On im odgovaraše: "Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako." Dođoše krstiti se i carinici pa ga pitahu: "Učitelju, što nam je činiti?" Reče im: "Ne utjerujte više nego što vam je određeno." Pitahu ga i vojnici: "A nama, što je nama činiti?" I reče im: "Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom." Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: "Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim." I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje.

Riječ je Gospodnja.




Što nam je činiti? (Lk 3, 10-18)





U došašću Ivan Krstitelj glasno svakog od nas, ponaosob, propituje što nam je „činiti“, ili „ne činiti“ kako bi pripravili put Kristovu Rođenju.

Božić može ostati samo u kalendaru. „Dogoditi se“ na blagdanskom stolu. U izlozima. Šarenim darovnim omotima. Osvijetljenim ulicama.

Da bi se Božić dogodio u našem srcu nužna je otvorenost. Toplina. Svjetlost. Blagost. Blizina.

Josip, Marija i Isus našli su utočište u štalici. Daleko od blještavila. Na rubu. Sa strane.

Samo Božić koji donosi Isusovo rođenje u naše srce jest svetkovina Kristova Rođenja.

U poniznosti, sljedeći Ivana Krstitelja znamo što nam je činiti. Stati na stranu trpećih. Činiti dobro. Postati dobrima. Dijeljenjem ući u obilje. Suosjećanjem u blagoslovljenu blagu blizinu.

Znano nam što nam nije činiti. Prepuštanje grijehu. Traženje života u onome što život nije.

Napustiti nam je površnu ispraznost prolaznosti.

U slobodi srca proslavili Božić!

fra Ljubomir Šimunović



SV.LUCIJA

Od svete Lucije do Božića ima samo još 12 dana. Lucijino ime znači "svijetla". Ona kao da na neki način već naviješta veliko svjetlo božićne noći. U našem narodu vlada uvjerenje da će naredne godine biti u pojedinim mjesecima onakvo vrijeme kako je kroz 12 dana od svete Lucije do Božića. O životu sv. Luciji znamo samo malo pouzdano. Ona je jedna od posljednjih žrtava velikog progona za cara Diokecijana, a blagdan joj se već spominje u 400. godini. Kao o mnogim drugim svecima, tako je i o njoj nastala legenda koja joj stavlja na usta ove lijepe riječi "Kad čisto živim, tijelo je moje stan Duha Svetoga". Razjaren poganski mučitelj zgrozio se na to "Dat ću te otpremiti u kuću bludnica da ti bude oskvrnjena čistoća i onda će te ostaviti tvoj Duh Sveti". A mudra je djevica odgovorila "Ako mi budeš na silu oduzeo čistoću, moja duša neće biti oskvrnjena, nego ću imati na nebu dvostruku krunu. Grijeh je samo ono što čovjek učini slobodnom voljom". Bog je sačuvao pred poganima djevičanstvo svoje službenice. Krvnik ju je probo mačem. Zato je umjetnici rado tako i prikazuju. U Sirakuzi nalazi se glasovita bazilika sv. Lucije kamo još i danas mnogi hodočaste.

Ovaj tjedan Katolička Crkva slavi :

14.12.-sv. Ivan od Križa
15.12.-sv. Kristijana Gruzijska
16.12.-sv. Adela
17.12.-sv. Florijan
18.12.-sv. Gracijan Tourški
19.12.-sv. Anastazije I., papa
20.12.-4.NEDJELJA DOŠAŠĆA


LAKU NOĆ,NEKA ANĐELI BUDU S VAMA I USPJEŠAN RADNI TJEDAN

Post je objavljen 13.12.2009. u 22:46 sati.