Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Otvoren je Muzej suvremene umjetnosti!

Već i sat vremena prije službenog otvorenja napokon dovršenog Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu ispred njegovog glavnog ulaza nalazilo se nekoliko tisuća uzvanika. Svi oni čekali su da budu među prvima koji će kročiti u novo kulturno središte Novoga Zagreba, jedno od rijetkih s južne strane Save, a na koje su građani čekali punih šest godina. Naime, danas možemo reći kako ova zemlja napokon posjeduje zgradu koja je bila posljednja karika u postavljanju Hrvatske u kulturnu kartu Europe.

Uzvanici na otvorenju razgledavaju izloške

Sama zgrada djelo je arhitekta Igora Franića, a na pet tisuća metara kvadratnih smjestili su se kako privremene izložbe, tako i stalni postav koji broji instalacije i djela mnogih svjetski poznatih inozemnih i domaćih umjetnika, kao što su Malevich, Magritte, Rautar, Šarić, Oršolić, Artuković, Picelj i drugi. Također, u sklopu muzeja na sjevernoj fasadi postavljen je i Tobogan, instalacija Carstena Höllera, kao i Tko se boji vuka još u digitalnoj eri?, instalacija arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine koja je predstavljala Hrvatsku na venecijanskom biennaleu. Trenutačno, u muzeju je jedna privremena izložba – Akvizicije 2004-2009 – ali i bogat edukativni program nazvan EduAkcija.

Narančasta ekstenzija, Jesus Raphael Soto (1968.-70.)

No, ovo otvorenje je imalo i jednu manu – čak niti umjetnici i akademici nisu smjeli ući u prostor muzeja prije nego su to mogli i ostali uzvanici – što znači da smo svi zajedno čekali službeno otvorenje gotovo dva sata, dok je otvorenje unutar muzeja ipak bilo samo za odabrani krug uzvanika, a pritom moramo napomenuti kako je rijetko koji predsjednički kandidat propustio ovo događanje. Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, danas je uputila pismo isprike zbog zastoja do kojega je došlo radi sigurnosnih propisa, i najavila kako će ovaj vikend i sljedeće nedjelje ulaz za posjetitelje biti besplatan.

Bum-bum, Miroslav Šutej (1968.)

Dakle, ukoliko još niste, posjetite MSU ovaj ili sljedeći vikend te uživajte u veoma intrigantnim i vrhunskim umjetničkim djelima i instalacijama u muzeju kojim hrvatska kulturna scena napokon može biti ponosna.

Boris Dundović

Post je objavljen 12.12.2009. u 20:05 sati.