Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SISAČKA DEKLARACIJA O KLIMATSKIM PROMJENAMA

MOŽEMO LI USPORITI KLIMATSKE PROMJENE?

U Kopenhagenu, u Danskoj ovih dana, točnije od 7. do 18. prosinca, u tijeku je Konferencija o klimatskim promjenama i to pod okriljem Ujedinjenih naroda. Ta inicijativa započela je 1992. Konferencijom o planetu Zemlji u Rio de Janeiru.

Hrvatska je dio globalnog svijeta, pa ekološki osvješteniji dio nacije prati svjetska kretanja i zalaže se za manje zagađenje atmosfere, zemlje i vode. Ne treba nikome posebne mudrosti da zagađenja atmosfere i klimatske promjene poveže s zemljom, s poljoprivredom, proizvodnjom hrane i nestankom vode.

S namjerom da se uspore klimatske promjene koje su započele, nastala je i Sisačka Deklaracija o klimatskim promjenama, koju ovom prilikom zbog njenog značenja i važnosti – objavljujem. A Sisačka Deklaracija aktualnija je danas nego prije dvije godine.

Sisačka Deklaracija je prvi puta prezentirana 7.12.2007. godine povodom Svjetskog dana borbe protiv klimatskih promjena. ZELENA LISTA je spomenutog datuma u Deklaraciju uobličila 10 nužnih aktivnosti koje bi Hrvatska trebala poduzeti da se što manje i što sporije zagađuje okoliš i atmosfera. Deklaracija poziva na razumije korištenje prirodnih resursa, zaštitu zraka, uvođenje obnovljivih izvora energije a sve zbog hitnih mjera kojima bi se smanjila emisija stakleničkih plinova i ostalih onečišćenja za ljude i okoliš.
Zašto se Deklaracija naziva Sisačka?
Ne radi se o tome da se potencira regionalna Deklaracija, već se radi o tome da je Sisak jedan od najzagađenijih gradova u Hrvatskoj, a svaka osma osoba oboljela od karcinoma u RH dolazi iz Siska, što je bio dovoljan razlog da Deklaracija simbolično bude prozvana Sisačka Deklaracija. Sisačka Deklaracija na razini je cijele Hrvatske.
Shodno imenu Deklaracije, finale obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv klimatskih promjena isplanirano je u Sisku.
U Akciji koja je uslijedila pridružili su se: Sisačka eko akcija, Udruga invalida, Udruga oboljelih od karcinoma Sisak. Krenulo se i s potpisivanjem peticije za tekst Sisačke Deklaracije o klimatskim promjenama. Peticiju je potpisalo desetak tisuća građana, a 21. svibnja 2008. peticija je predana Hrvatskoj Vladi ( ministrici Dropulić), a 27. svibnja 2008. Hrvatskom Saboru (Marijani Petir predsjednici odbora za zaštitu okoliša, iz HSS-a.)
Dvije godine otkako je nastala Sisačke Deklaracije, RH ne poduzima nikakve napore da pokaže kako želi očuvati okoliš i smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Što više Hrvatska Energetska strategija od jeseni ove godine donosi otvoreno lobiranje za nuklearke i nove oblike ovisnosti o ugljenu i nafti. Vlada ne želi znati za nove tehnologije i nove izvore energije. A Sisačka Deklaracija čeka da je NETKO počne primjenjivati u praktičnom životu.
Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 12.12.2009. u 10:32 sati.