Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrautomanijak

Marketing

RUF Stormer - električni Cayenne

Image and video hosting by TinyPic

Klimatska konferencija u Kopenhagenu aktualna je u medijima širom svijeta, a da se spomene i u automobilističkim medijima pobrinula se njemačka manfaktura RUF. Proizvođač iz Pffaffenhausena predstavio je model Stormer, a kao mjesto predstavljanja izabran je upravo Kopenhagen jer se radi o ekološkom električnom automobilu, točnije električnom Cayenneu.

RUF već ima iskustva s elektromobilima, jer je u ožujku predstavio svoj prvi model na struju, poznat pod imenima eRUF i Greenster. Sad su otišli korak dalje i napravili prvi električni SUV, baziran na Porscheovom modelu Cayenne.

Image and video hosting by TinyPic

Pomoć u proizvodnji ovog automobila stigla je iz Siemensa, koji je napravio električni motor sa snagom od 270 kW (367 ks). Prema snazi bi se dakle moglo reći da se radi o električnom sportskom SUV-u, ali masa od čak 2670 kilograma ipak je prevelika prepreka za prave sportske performanse, pa Stormer do stotke ubrzava za 10 sekundi, a maksimalna mu je brzina 150 km/h.

Image and video hosting by TinyPic

S jednim punjenjem struje može prijeći 200 kilometara. Struja se čuva u litij-ionskim akumulatorima koje je napravila firma Li-Tec Battery. To je prvi proizvođač takvih baterija u Europi, a za auto-industriju koriste se tehnologijom keramičkog skladištenja. Na ultralakim naplatcima su Hankookove zimske gume dimenzija 295/30 R22.



Post je objavljen 10.12.2009. u 22:22 sati.