Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bk-sehara

Marketing

Iz sportske biografije: HAMID SOFILIĆ, FUDBALER S NAJDUŽIM IGRAČKIM STAŽOM U „PARTIZANU“?

Image and video hosting by TinyPic

Vrijeme je zagađeno politikom i mržnjom. Ponekad mi izgleda da smo posvađani sami sa sobom. Krijepi me misao što ću kod nekog što je „operiran“ od takvih stvari. On ne žonglira riječima, ali je žongler lopte. Već smo, prilikom prvog susreta, pričali o onome što je duboko zakopano u njegovoj duši – fudbalu. Tu je na svom terenu. Iz njegove svake riječi bije iskrenost. Toplina. Moji nekoliko „iskakanja“ magijskom sposobnošću vratio je u kolotečinu. Lijepo smo besjedili nekoliko sahata. Fino i istančano govorio je o mnogim, po njemu, značajnim utakmicama, velikim igračima, ljudima. Sposobnim članovima uprave... Promijenio je čak četiri fudbalske generacije, igrao u raznim rangovima, takmičio se u ligama bosanskog i hrvatskog Saveza, a nikad, mada su ga mnogi zvali, nije htio napustiti Kostajnicu. Svoj raskošni talent zauvijek je betonirao za Partizan.
- Sjećam se godine 1959. Seniorska ekipa imala je zakazanu utakmicu s Borcem u Bosanskoj Dubici. Putovalo se tada kamionom. Trener, prvi put, poveo je i mene. Nisam bio predviđen među prvih jedanaest. Međutim, Mihajlo Garača, standardni prvotimac, u znak protesta što upravitelj Zadruge nije dozvolio publici da putuje s nama, demonstrativno skače s karoserije i odlazi kući. Tada sam ušao i punih 26 godina igrao po terenima bivše nam države; prvenstvene, prijateljske i kup utakmice – priča Hamid SOFILIĆ, fudbaler s najdužim igračkim stažom u Partizanu.

Kako neki trenuci ostanu trajno u sjećanju. Boru Mikelića, nogometnu zvijezdu petrinjske Mladosti, nisu mogli čuvati ni igrači viših rangova. Gotovo dvostruko sitniji Hamid bio mu je pravi metilj. U tri susreta između Mladosti i Partizana Mikelić je ludio bezuspješno tražeći u igri rješenja da se odlijepi od Hamida. Četvrti put, u svoj-svojoj nemoći, demonstrativno je napustio teren već pri kraju prvog poluvremena. „Hamid bi bez teškoće mogao čuvati Pelea“, tvrdio je još dugo-dugo iza toga „alfa i omega“ kluba i grada Petrinje. Njegovu nogometnu virtuoznost primjećivali bi svi oni koji se iole razumiju u glavnu sporednu stvar na svijetu. I kao trener Partizana Hamid je bio uspješan.

Iz svoje bogate fudbalske riznice pokazivao mi je sportske fotografije. Činilo mi se da je svoju pozitivnu sportsku energiju prenio i na suprugu Arifu, te dvojicu svojih sinova Ibru i Emira. Odlazeći iz lijepe i s ukusom namještene Hamidove kuće, kontrola razuma, bez obzira na snažnost u meni, jedva da me vratila u svagdašnjicu života. Dugo sam, predugo, bio u mislima s Hamidom i zelenim nogometnim terenima.

KO JOŠ KONKURIŠE ZA IGRAČA S NAJDUŽIM IGRAČKIM STAŽOM:

1. Feho Džakulić – Partizanov centarhalf, a bio je jedno vrijeme i golman
2. Asim Omerović – krilo smrti, golgeter
3. Sakib Pilaušić – igrač svih mjesta, od golmana do lijevog krila, jedinstven u tome

Na potezu ste vi da bismo donijeli konačnu odluku


Post je objavljen 08.12.2009. u 22:25 sati.