Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kapitalisti su odbacili stranke i traže novog lidera

Zastupnici krupnoga kapitala u Hrvatskoj, kako izgleda, za razliku od one grupice politologa i "političkih analitičara" čije isprazne komentare donose svi mediji, shvaćaju ispražnjenost modela partitokracije i potrebi da se okrenu "demokraciji s vođom", o čemu sam pisao u nekoliko tekstova (središnji je Predsjednički izbori samo su uvod u bitnu promjenu političke scene).

Damir KuštrakOni nude svoju financijsku potporu kandidatima za takvog vođu - stranačkim "disidentima". O tome danas u jednom članku na predsjednicki-izbori.com:

Jedna od specifičnosti aktualne predsjedničke kampanje jest činjenica da najveće iznose za reklamiranje svog lika i djela troše neovisni kandidati, koji na raspolaganju nemaju stranačku infrastrukturu – Milan Bandić, Nadan Vidošević i Dragan Primorac. Zagrebački gradonačelnik oko sebe je okupio i najbrojniji PR tim, a upravo fascinantan je i broj njegovih neformalnih suradnika koji koriste svaku priliku da poguraju Bandićevu kampanju. S druge strane, što je do sad bilo nezamislivo, najveću kuknjavu zbog nedostatka novca možete čuti u taborima kandidata koje su ponudili HDZ i SDP – najveće političke stranke. Tamo gdje je do jučer bilo novca na bacanje danas važu svaku lipu, dok stranački otpadnici troše kao ludi i ne pitaju koliko što košta. Posljedica je to činjenice da krupni kapital svoje zaštitnike više ne vidi u kandidatima koje su delegirale političke stranke, nego u ljudima s kojima su, zahvaljujući njihovim dosadašnjim pozicijama, više nego dobro radili i zaradili.

Nezavisni stranački zastupnik Dragutin Lesar rekao je: Hrvatski kapitalisti kroz kandidata Nadana Vidoševića pripremaju teren za osvajanje Hrvatske, ali pomno prate i što radi Bandić. Obojica su savršeno upotrebljivi i kompatibilni - pisao sam o tome, da me ne bi čudilo da nakon predsjedničkih izbora, bez obzira na ishod, završe zajedno.

Za onu suprutnu političku opciju koju sam spominjao (u tekstu Hrvatska pred izborom: više ili manje demokracije?, i ranijim), okrenutu širenju pojam demokracije prema sudioništvu i deliberaciji, trebat će još vremena.

Tako, pragmatički gledano, u ovom trenutku treba podržati stranke. headbang Naravno, ne budimo naivni: dobace kapitalisti i njima još poneku kost, hobotnica u njima i dalje ima jake krakove. Ali ipak, čak je i HDZ (s Jacom, svakako ne s Hebrangom!) u ovom trenutku manje zlo.

Post je objavljen 06.12.2009. u 19:46 sati.