Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Isabel Wolff: "Loše ponašanje"

Zaželjela sam se perolake literature (jednako kao što se sad krajem godine, lagano pripremam na gledanje božićnih filmova, izradu božićnih ukrasa, pečenje keksa i kolača i kupovinu božićnih poklona). Isabel Wolff mi je stoga došla kao naručena, pri čemu, dakako, govorim o njezinom romanu «Loše ponašanje» koji je izašao 2006. godine u izdanju Marjan tiska (Biblioteka Trend)*.
Dakako, apsolutno ne želim govoriti o ovakvoj literaturi svisoka, jer vidim da se autorica pripremila za pisanje: njezina je glavna junakinja Miranda Sweet, bihevioristkinja za životinje (nešto kao psihoterapeut za životinje, ali i za ljude koji svoje kućne ljubimce dovode na zloglasni kauč). Opis njezinog radnog mjesta spada u krug zanimanja koja se tiču aromaterapije, akupunkture, holističke medicine, i u takvoj ulici u Londonu Miranda je upravo otvorila svoj ured. Međutim, ona snima i emisije o tome kako rješava životinjske probleme – nešto poput «Superdadilje», ali za životinje: rješava krizu identiteta koze koja misli da je konj, liječi deprimirane engleske setere i vajmarske ptičare sklone dominaciji (inače, nema ljepše životinje od vajmarskog ptičara i jednog dana kad budem udovoljavala svim svojim romantičnim predodžbama o životu na selu, ta će predodžba morati uključivati vajmarskog ptičara). Međutim, Miranda ima nekoliko mračnih tajni koje nikome ne želi povjeriti – jedna se tiče toga kako je prekinula sa zaručnikom Alexanderom koji je baš bio na rubu postajanja međunarodnom glumačkom zvijezdom, a druga je njezina mračna tajna iz prošlosti kad je kao djevojčica bila zaljubljena u karizmatičnog i fanatičnog Jimmya. U tu se priču uplete i svjetski poznati fotograf David White koji fotografira Mirandu za intervju s njom u časopisu Moi! – i onda su svi recepti za ljubavnu katastrofu i konačno uzdizanje iz pepela u ljubavnu sreću sasvim ispunjeni.
U svakom slučaju, radi se o šarenom i laganom ljubiću koji možete čitati ako se i sami, poput mene, spremate za božićnu relaksaciju i želite se naći u svijetu u kojem ste stopostotno sigurni da će stvari na kraju ipak završiti dobro.



_________
* Za Marjan tisak sam također sad prvi put čula, pa sam mislila da se više radi o izdavačkoj kući lokalnog karaktera koja «operira» na području Dalmacije, pa nije ni čudo da mi Slavonci nismo mogli ni primirisati tome; however, ta Biblioteka Trend mi se čini kao prava lokacija za božićne poklone za vaše prijateljice, o čemu se možete uvjeriti ako kliknete ovdje. Za pregled cjelokupne ponude Marjan tiska, kliknite ovdje. Osječani, za vašu utjehu, čini mi se da se većina naslova Biblioteke Trend može naći u osječkim knjižnicama, većinom u Donjem gradu i Industrijskoj četvrti.


Post je objavljen 08.12.2009. u 17:41 sati.