Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Studenti nastavljaju svoju borbu, jači nego prije

Prosvjed ispred MZOŠ, 1.12.2009. - 1Fotografije uz tekst su sa prosvjeda studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu ispred Ministarstva obrazovanja, 1. prosinca 2009..

Kao što ste možda već čuli, ili pročitali trijumfalistički kometar G-newsa, studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a također i Sveučilišta "Juraj Dobrila" u Puli, prekinuli su studentsku kontrolu na fakultetima. Međutim, kao i nakon završetka prvog zauzimanja fakulteta, Nezavisna studentska inicijativa za besplatno školstvo, koja je dio svjetskoga pokreta protiv komercijalizacije obrazovanja, neće time prestati djelovati. Samo se oblici akcije mijenjaju. Studenti su sazreli, mnogo novih stvari naučili. Plenumi će nastaviti djelovati i međusobno koordinirati djelovanje, kao i razne prateće aktivnosti radnih grupa. Tako ovih dana na FF Zg:

5.12. Programska sekcija (18 h)
7.12. Grupa za informiranje (14 h)
7.12. Analiza dokumenata (17 h)
7.12. Međuplenumska suradnja (20 h)
8.12. Tehnička pitanja plenuma (17 h)
9.12. Grupa za pitanja bolonje (16 h)
9.12. Radna grupa za širenje direktne demokracije (18 h)

Plenum Filozofskog fakulteta u Rijeci izglasao je nastavak blokade, a slijedeći Plenum je sutra (nedjelja) u 18 sati.

Prosvjed ispred MZOŠ, 1.12.2009. - 2Plenum FF Zg sastat će se u utorak, 8. prosinca u 20 sati, u dvorani D-7. Kao i dosad, svatko je pozvan sudjelovati, a može i predložiti točke dnevnoga reda na emajl plenum.tehnikalije[at]gmail.com. U Puli, Plenum Sveučilišta "Juraj Dobrila" sastat će se u ponedjeljak u 19 sati.

Plenum Akademije primjenjenih umjetnosti Rijeka već je ranije izglasao prekid blokade, a sastat će se ponovo u utorak.

Na Filozofskom fakultetu u Splitu također je ranije prekinuta blokada, a mobilizacija studenata bila je nedovoljna. Nezavisna studentska inicijativa međutim nastavlja djelovati.

Studenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, te još neki s drugih fakulteta koji su ih podržali, organizirajući prosvjed ispred zgrade Ministarstva obrazovanja (nakon što su već ranije prekinuli blokadu), doživjeli su direktan sukob s posebnim snagama policije. Pružili su nenasilni otpor sjedanjem na zemlju ("sit-in"). Policija je bila korektna, za razliku od nekih činovnika.

I na drugim sveučilištima i fakultetima, iako nije bilo blokade, bile su organizirane razne akcije podrške Nezavisnoj studentskoj inicijativi (npr. Osijek i Zadar).

Tiskana je "Blokadna kuharica", koja opisuje kako je FF Zg funkcionirao tijekom 35 dana studentske kontrole u proljeće. Prodaje se po 20 kuna, a u pdf-u se može skinuti ovdje.

Potencijalno veliki značaj za stvaranje narodnog pokreta protiv "kumovskog kapitalizma" koji vlada Hrvatskom su kontakti, ovog puta ne samo simbolički, studenata (koji su dio "kognitivnog proletarijata") s radnicima i seljacima. U Zagrebu su organizirane tribine za radnike brodogradilišta 3. Maj i kutinske Petrokemije, a u Splitu za radnike splitske Željezare, vranjičkog Salonita i sinjske Dalmatinke Nove. U dvorani 7 Filozofskog fakulteta u Zagrebu organiziran je i seljački plenum. I to dokazuje, kako kaže Plenum FF Zg u današnjem priopćenju, da fakulteti više nisu institucije za reprodukciju socijalnog autizma, već polazišna mjesta društvene promjene i političke inovacije.

Prosvjed ispred MZOŠ, 1.12.2009. - 3Prenosim prvo vijesti iz Pule, čiji su studenti prvi bili izglasali blokadu nastavnog procesa i studentsku kontrolu. Prvi put otkako su se studenti pobunili protiv rapidne komercijalizacije školstva, vrhovno tijelo jednog sveučilišta u Hrvatskoj složilo se sa studentima oko prijedloga novog zakona. Iz današnje izjave za medije.

Na plenumu je prvenstveno bila riječ o održanoj izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta, kojoj su prisustvovali i delegati-promatrači Nezavisne studentske inicijative, odabrani od strane plenuma. Na sjednici se govorilo o blokadi Sveučilišta, okvirnom roku u kojemu bi se moglo započeti s izgradnjom kampusa, te o radnom Prijedlogu načela za studiranje bez školarine koju je izradilo Povjerenstvo za izradu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju na svojoj sjednici 30. studenog 2009. godine.

Senat, kao i sami studenti, složili su se oko toga kako ovaj prijedlog Povjerenstva nije prihvatljiv i kako su potrebne izmjene. Stoga je Senat Sveučilišta Jurja Dobrile donio svoj zaključak:

"Pravo na studij bez plaćanja školarine pripada svakome tko je udovoljio uvjetima za upis na sveučilište (određene sveučilišnim kriterijima i kapacitetima) za cijelo vrijeme predviđeno programom studija i zakonskim propisima koji reguliraju studentska prava.
Nadalje, ugovorom sveučilišta i Vlade Republike Hrvatske osigurat će se nadoknada sredstava koja Sveučilište gubi izostankom naplate školarina, te to mora postati dio redovitog financiranja pri poslovanju Sveučilišta.“


Zaključeno je kako će delegati Plenuma kao promatrači i ubuduće prisustvovati na sjednicama Senata, te sjednicama Vijeća svih Odjela. Članovi Senate, prisutni na Plenumu, istakli su kako će zahtijevati od Vlade da se Zakon o sveučilištima uputi na javnu raspravu, prije izglasavanja u Saboru.

Na kraju želimo poručiti cjelokupnoj javnosti, prvenstveno Vladi Republike Hrvatske, kako trenutačni prekid blokade Sveučilišta ne znači nikakvu predaju, niti odustajanje od borbe za naša prava.

Prosvjed ispred MZOŠ, 1.12.2009. - 4Prenosim citate iz Izjave za medije Plenuma FF Zg, petak 4. prosinca. Obrfatite pažnju posebno na treći pasus: zašto se radi o strateškom pitanju koncepcije razvitka Hrvatske, a ne samo o nekoliko stotina milijuna kuna iz proračuna koje bi trebalo usmjeriti u ovu ili onu svrhu.

Početkom prošlog tjedna, nakon studentskog preuzimanja kontrole nad fakultetima u četiri hrvatska grada, premijerka je izjavila kako će novi prijedlog zakona koji regulira financiranje visokoškolskog obrazovanja biti gotov ovaj tjedan. Danas je petak, a prijedlog još nitko nije vidio. Drugačiji scenarij nismo ni očekivali (...)

I dalje se studentski zahtjev tretira kao nerazuman, a pokušava se to opravdati potpuno lažnim argumentom o postojanju "vječnih studenata", navodnih parazita na državnom proračunu, iako je sâm Bolonjski proces eliminirao tu fantomsku kategoriju. (...) Kriterije "uspješnosti" nitko nikada nije točno definirao, otvarajući time prostor za manipulativno postavljanje letvice previsoko, kako bi što više studenata plaćalo. (...)

Osim pitanja financiranja studija, o kojem se priča glasno, već je dugo aktualno i pitanje restrukturacije sveučilišta prema novom Zakonu o sveučilištima, o kojem se šapuće iza zatvorenih vrata. (...) Struktura sveučilišta njime će se korporatizirati, a dosad postojeći demokratski minimum smanjiti, ako ne i posve ukinuti. Nije teško zaključiti da su takve promjene priprema terena za buduću privatizaciju i daljnju elitizaciju dostupnosti visokoškolskog obrazovanja. (...)

Zatim, iz današnjega priopćenja. Ističu kako je odluka, kao i uvijek, bila donesena nakon otvorene rasprave na Plenumu, u kojoj su svi imali pravo sudjelovanja, sagledavanja objektivnih uvjeta i voljom većine.

U posljednjih osam mjeseci potvrdilo se još jednom da je politička borba za sistemske društvene promjene dugotrajna. Dugotrajni procesi prolaze kroz različite faze, no bitno je prepoznati i odrednice njihova kontinuiteta. U našem slučaju, treba ih potražiti u zahtjevu koji pretpostavlja jednakost kao svoj osnovni politički sadržaj, u dosljednom odbijanju političke forme koja dopušta da šačica privilegiranih iza zatvorenih vrata donosi odluke u ime većine, ali i u svijesti da živimo u povijesnom trenutku u kojemu kolektivni angažman protiv tendencijâ tržišnog fundamentalizma predstavlja akutnu demokratsku obavezu. Kontinuitet te borbe suspenzijom blokade nije doveden u pitanje. (...)

U borbu koja je započela na proljeće, ove su se jeseni uključili i brucoši. Njihov angažman bio je izuzetno važan, a s vremenom će postajati još važniji. Znanja koja smo stekli prenosimo dalje, a naš broj raste. (...)

Tako se stvara kontinuitet, priprema za "smjenu generacija", koji je preduvjet za održivost jednog društvenog pokreta, nasuprot potpunom promašaju moje i mlađih generacija, o čemu sam nešto pisao prekjučer.

Kao što sam pisao i u svibnju: Zapamtite riječ "Plenum" - još ćete ju često slušati! sretan


Post je objavljen 05.12.2009. u 22:44 sati.