Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lm1

Marketing

Pismo ministru, vezano za Zakon sigurnosti na cestama

Poštovani ministre, g. Karamarko

Prošli puta kada sam Vam pisao, uzeli ste moj prijedlog u razmatranje. Nadam se kako će se taj plodni trend nastaviti, jer znam kako Vama su potrebne nove ideje, a njih meni ne nedostaje.
Ovaj puta javljam Vam se sa jednom zamjerkom, koja me već neko vrijeme smeta. Samo rijetko odvojim vremena za staviti to na papir, što zbog poslova koje radim, što zbog rada na završnom radu. A možda me tek sada, u ove kratke dane i duge noći upravo to zasmetalo, a radi se o „lampašima po našim prometnicama“.
Premda jesam kršćanin i lampaši mi imaju određeno duhovno značenje, ipak mislim kako njima nije mjesto na našim prometnicama, već na grobljima (gdje mrtvi i počivaju). Usprkos toga lampaši se mogu vidjeti po našim prometnicama pogotovo u ove tamne dnevne sate, a i noćne također, gdje smetaju i ometaju vozače čineći tako jedan „ne-sigurnosni element“ na našim prometnicama. Pogotovo se to odnosi na one „moderne lampaše“ sa treptajućom LED diodom (koji niti nemaju nikakvo duhovno značenje, jer nemaju plamen), a koje svojim treptanjem mogu dovesti do epileptičnog napadaja (kod ljudi sklonih tom oboljenju) ili do zasljepljenja svojim treptanjem. Dakle, obje verzije lampaša ne bi se trebale stavljati uz prometnice, jer na taj način ometaju vozače, koji su i onako danas preopterećeni horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, a i svojim osobnim problemima u životu. Ako im omogućimo samo jednu manje stvar na prometnicama koja ih neće ometati, učinili smo im upravljanje vozilom lakšim i naše ceste sigurnijima. Osim toga, trebaju li nam ceste biti opločene križevima? Zamislite samo kako to depresivno izgleda drugim vozačima i turistima koji dolaze u našu zemlju. Koliko to depresivno djeluje na samog vozača i opterećuje ga psihički?
Ironično, ali lampaši su zabranjeni na našim prometnicama po članku 15. stavak 1., a kazna za (fizičku) osobu koja postavi lampaš (koji spada pod osvijetljene objekte) iznosi čak nevjerojatnih 2000 kuna. Čisto dovoljno, kako bi se popunio državni proračun u sljedećoj godini. Stoga apeliram na Vas kao utjecajnu osobu, naredite kažnjavanje odgovornih osoba (njihove obitelji, koje će te naći u kompjutorima po mjestu nezgode) koje ostavljaju lampaše po našim prometnicama, jer im tamo nije mjesto! Ali isto tako dajte javnu izjavu, kako bi se oni odgovorni stigli prilagoditi i ukloniti lampaše koji se nalaze na našim cestama.
Osim toga, zamislite kako bi to izgledalo kada bi svi mi stavljali svijeće tamo gdje su nam drage osobe umrle ili poginule. Već znam kako bih morao dvije svijeće zapaliti (zajedno sa mnoštvom) pred bolnicama, a jednu u jednom zagrebačkom parku. I to su samo lampaši za preminule iz uže obitelji, do prijatelja još nisam niti stigao…A vjerujte, kako ih je previše poginulo i otišlo prerano...

Post je objavljen 05.12.2009. u 20:51 sati.