Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/suzanaopacak

Marketing

Hrelić

Image Hosted by ImageShack.us
Kamion umjesto štanda (photo by: Suzana Opačak)

Hrelić je najpoznatije shopping mjesto u Zagrebu koje će uskoro napuniti čak 39 godina svog postojanja. Najveći zagrebački sajam rabljene robe održava se dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom tijekom čitave godine, a nalazi se zapadno od gradskog deponija Jakuševac. Sajam je ime dobio prema susjednom selu Hrelić koje se nalazi južnije i kraj kojega se prije trideset godina razvio sajam nakon što je premješten iz Heinzlove ulice.
Sva ta gužva, cjenkanje, šibicarenje trojice staraca koji redovito nasamare naivce što se prvi put pojave na sajmu, miris poznatih delicija Hrelića iz pečenjarnica smještenih u barakama daje poseban štih. Ukratko, Hrelić ima dušu. Hrelić je ono što uz sjajne izloge u Ilici i blistave shopping centre ocrtava stvarnost glavnog grada.
Hrelić radi bez obzira na vremenske uvjete i blagdane. Bez obzira na hladnoće zimi i nesnosne vrućine ljeti, prodavači strpljivo i nasmijano dočekuju kupce kako bi nešto zaradili. Kada je vrijeme lijepo, Hrelić nedjeljom posjeti od 20 do 40 tisuća ljudi. Teško je zamisliti mjesto koje svaki tjedan može privući toliki broj posjetitelja. Ni nogometnim stadionima i koncertima to ne ide tako lako kao Hreliću. Posljednjih mjeseci prodavači govore kako sajam neprestano raste. Sve je više onih koji prodaju privatne stvari, pa se tako na sajmu nađu i nove tv plazme kupljene kreditnom karticom, obiteljsko nasljeđe srebrnine, krznene bunde i ostali luksuzi kojih se ljudi rješavaju o ovo doba krize.
Čini se da je to postaje hrvatska realnost pa je tako novi komad hi-techa u blatnoj kaljuži Hrelića dokaz da živimo daleko iznad svojih mogućnosti . Na Hreliću možete pronaći gotovo sve – od antikviteta i namještaja, knjiga i časopisa do odjeće, tehnike i automobila. Cijena odjeće kreće se od dvije pa do deset kuna. Polovan auto možete kupiti za već dvije tisuće kuna, a cijene knjiga kreću se od pet kuna. Iako su se mnogi zabrinuli za daljnju sudbinu Hrelića zbog proširenja deponija Jakuševac, prema riječima direktora sajma Stjepana Obada Hrelić će ostati na sadašnjem mjestu, postat će gospodarska zona i preurediti će se.


Uobičajen način kupovine na Hreliću - prebiranje po hrpama (photo by: Suzana Opačak)

Hrelić


Suzana Opačak



Post je objavljen 08.11.2009. u 22:55 sati.