Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dosanjana

Marketing

Zaista dobra ideja za božićni poklon

Ne želim se previše hvaliti ali pred par dana mi je izašao jedan uradak kojim se jako ponosim. Riječ je o pjesničko-slikarskoj mapi "Bio jednom jedan otok ... Goli otok..."

Prije dvije godine (2007.) tiskana je zbirka pjesama Andrije Vučemila s naslovom ...Bio jednom jedan otok...Goli otok... Bila je to prva zbirka kojoj naslov sadrži imenovanje Golog otoka. Sam naslov, odnosno njegov prvi dio, mogli bismo protumačiti aluzijom na početke mnogih bajki, ali se ta „bajkovitost“ ruši imenovanjem zloglasna otoka. Osim ostaloga od tako naslovljene zbirke mogli bismo očekivati izravnost pjesničkog očitovanja, žestinu negativnih emocija, tamu sjećanja...
Nije se svega toga klonio Andrija Vučemil, klonio se ekstrema u kojem će pjesništvo biti u gubitku. Zato je od onoga što priziva bajkovitost ostala činjenica da toga otoka, Gologa otoka nema u onim sadržajima po kojima je bio poznat na zlu glasu.
Iako dugogodišnji uznik Vučemil je znao poetikom“kontrolirati” emocije i cijeli niz asocijacija kojima je mogao podleći i krenuti drugim smjerom, onim u kojima je ono iskazano klasičnom poukom uočljivije, praktičnije i recepcijski jednostavnije. Držao je kako pjesnički poštenije velikoj se temi približiti pjesnički, filozofski, odnosno s estetskom distancom, jer će tako govoriti umjetnički uvjerljivije i potresnije.
U velikoj temi je i razlog zašto autor nije objavio te pjesme u tijeku proteklih 40-ak godina, pa to i sam kaže: Pjesme u ovoj knjizi (...) nisam imao hrabrosti objavljivati smatrajući da nisam u svom skromnom pjesničkom izričaju dostojan te velike teme, da su moje riječi krhke i slabe a drugi umjetnici uglavnom šute. No, pokazalo se da ipak nije tako. Štoviše, u spomenutoj je zbirci Andrija Vučemil najavio pjesničko-slikarsku mapu, koja se, evo, predstavlja javnosti.

Mapa je formata A3, a pjesme nose sljedeće nazive:
Na otoku Golom samo sjene plaze
Na otoku Golom sve je samo vjetar
Kakvi su to zvuci ...
Na otoku leže kameni oblutci
Pjesma o kamenu
Bio jednom jedan otok ...
Na otoku Golom smrti u tri smjene
Zaista vam kažem svi ovi mrtvi nisu tako mrtvi
Opet o kamenu
Hajde, ako možeš, ne reci amen
Riječ dvije o patnji
Što nakon svega...


A notu eksluzivnosti donose iste te pjesme u glagoljici. U smeđem tisku na luksuznom papiru... prekrasno izgledaju.

Andrija VuÄýemil,Pjesma o kamenu,bio jednom jedan otok ... goli otok...

Naši slikari Botteri Dini i Žunić su za ovu prigodu naslikali 12 fantastičnih slika koje smo tiskali kao serigrafije - svaka slika u mapi je vlastoručno potpisana od autora i ima vrijednost originala. Slikari temu izlažu na svoj specifičan stilski način, Botteri Dini na figurativan način a Žunić na hiperrealistički. Prvi u kamen (otok) smješta i Krista, biblijske likove, a sam kamen je, iako gotovo apstraktna (pre)figuracija, sasvim jasan simbol patnje i nade. On je istodobno i depresivan i uzvišen, čovjekova sudbina i njegovo moguće iskupljenje.

Botteri Dini

Botteri Dini

Botteri

Botteri Dini

Botteri Dini

Botteri Dini

S druge strane Nevenko Žunić morem simbolizira elementarnu snagu koja zatvara kamen i čovjeka na njemu, ali i snagu otvorenosti prema čovjekovu dvojstvu, odnosno bivanja između svoje ograničenosti i otvaranja granica prema ljepoti bijega i mogućnosti slobode koju pruža kao veza s drugom stvarnošću koju čovjek posjeduje u sebi.

Nevenko Ĺ˝uniÄý

Nevenko Ĺ˝uniÄý

Nevenko Ĺ˝uniÄý

Nevenko Ĺ˝uniÄý

Nevenko Ĺ˝uniÄý

Nevenko Ĺ˝uniÄý

Ja sam kao suradnica ovu predivnu mapu dobila na poklon - a kako i ne bi kad je i mojih ruku djelo - baš sam prava grafička pripremašica :))), a svakako ju preporučam svima onima koji žele pokloniti nešto vrijedno i kvalitetno - da li kao poklon zaposlenicima za jubileje, poslovnim partnerima, kao vjenčani poklon ili evo za nadolazeće praznike izuzetno vrijedan poklon.

sve informacije na www.rinaz.hr

Post je objavljen 04.12.2009. u 18:24 sati.