Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Institucije i građani: dva događanja za Dan ljudskih prava

Jučer sam objavio poziv na prosvjedn novinara na Dan ljudskih prava, 10. prosinca. One koji su ga pročitali i eventulano pribilježili podatke, upozoravam da je u prvoj najavi bilo pogrešno navedeno vrijeme okupljanja: nije 16:00, nego 11:30.

Kuća ljudskih pravaIsti dan, nažalost u isto vrijeme, jedno drugo, više formalističko okupljanje: otvaranje tzv. Kuće ljudskih prava, u Selskoj, u prostorima nekadašnjeg Doma umirovljenika. "Kuća ljudskih prava" je savez udruga, koje su zajednički na korištenje dobile prostor od Grada Zagreba.

U istovremenosti ova dva događaja vidim simboliku razilaženja strukture i pokreta, institucija i građana.

S jedne strane formalizirane udruge, koje su unatoč pojedinačnim naporima da iz tog okvira izađu tijekom posljednjeg desetljeća kooptirane u sustav kao tzv. "treći sektor", po logici suradnje a ne konflikta sa prva dva sektora (privreda i država) koja imaju stvarnu moć. Nevolja je, da "treći sektor" kod nas nije izgradio bazu za kontramoć u javnoj podršci. Posve naviknute preživljavati od prihoda koje dobivaju za "projekte" od "institucionalnih donatora", domaćih i stranih, one nemaju podršku u iole širim slojevima javnosti (širim od nekoliko stotina ljudi), niti se oko toga trude.

Human Rights Film FestivalS druge strane - građanska akcija, manje-više spontana inicijativa, koja dolazi od jedne udruge ali ipak - mogući začetak novih novih društvenih pokreta ("novih novih", ironično rečeno, jer smo 1980-ih uvelike pričali, u cijeloj Europi pa i kod nas tj. u tadašnjoj Jugoslaviji, o "novim društvenim pokretima", iz kojih su 1990-ih nastale udruge koje su tada igrale važnu ulogu u suprotstavljanju autoritarnosti Tuđmanovog režžima, a zatim, kako rekoh, postale dio sustava). Kasni takva akcija, ali svakako je dobrodošla i treba je poduprijeti. Nemam prevelikih očekivanja da će se stvarno na brzinu nešto promijeniti, ali vidim u tome naznake za budući društveni razvoj u malkice boljem pravcu. (Novinari su, kao i studenti, "kognitivni proletarijat", u sustavu nazvanom kognitivni kapitalizam.)

Povodom istoga dana, 7. prosinca u kinu Europa započinje Human Rights Film Festival 2009. sve do 13. prosinca, u popodnevnim i večernjim satima, bit će prikazani zanimljivi dokumentarni i igrani filmovi. Pogledajte program na gornjoj poveznici, a također je otvorena i posebna facebook grupa. Isti filmovi bit će prikazivani i u Rijeci, dan kasnije..



Post je objavljen 02.12.2009. u 23:59 sati.