Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Novinari prekidaju šutnju - pridružite se!


Naknadna bilješka: promijenjeno je vrijeme! U prvoj informaciji pisalo je pogrešno


pogledajte na facebooku.

Na Dan ljudskih prava, u četvrtak 10. prosicna 2009., održat će se prosvjed novinara, na koji su pozvani i građani. Okupljanje je u 11:30 ispred zgrade Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2), odakle će se kolona kretati do zgrade Ministarstva kulture (Runjaninova 2).


Pridružite sae novoj facebook grupi Prisavski pokret nesvrstanih.


Neki moji tekstovi na temu situacije u novinarstvu:

20. studenoga 2009.
Prijatno jesensko podne na Prisavlju
3. studenoga 2009.
Ne, Hrvatska TV je još daleko do prekretnice!
29. listopada 2009.
Novinari, prestanite biti dio šutljive većine!
18.listopada 2009.
Novinari i metalci: Jedan svijet - jedna borba!
17. rujna 2008.
Cirkus na HTV vozi dalje, a hobotnica drži vlast
18. kolovoza 2009.
Hrvoje Appelt, novinar: Neću biti usmjeravan strahom!
31. srpnja 2008.
Nećemo biti usmjeravani strahom u doba besmisla


50. skupština Hrvatskog novinarskog društva, održana 27. i 28. studenog u Opatiji, donijela je sljedeće zaključke:

1) Skupština HND-a smatra da je opća medijska situacija u Hrvatskoj na najnižim razinama u posljednjih desetak godina. Skupština HND-a zadužuje Izvršni odbor HND-a da na Dan ljudskih prava, 10. prosinca, organizira prosvjedni skup ispred Novinarskog doma u Zagrebu, kojim bi se ukazalo na sadašnje neodrživo medijsko stanje u Hrvatskoj.

2) Posebno razmatrajući situaciju na HRT-u, Skupština HND-a ocjenjuje da je sadašnje stanje kaotičnosti i neprofesionalnosti, izazvano radom čelništva na HTV-u, dostiglo toliku razinu da dolazi u pitanje rad HTV-a kao javne televizije. Stoga Skupština HTV-a traži da vijeće HRT-a preispita daljnju kompetenciju ravnatelja HRT-a i čelnih ljudi za obavljanje svojih funkcija.

3) Skupština HND-a smatra da se kroz proces tzv. restruktuiranja Večernjeg lista krše egzistencijalna, radna i profesionalna prava novinara tog lista.

4) Skupština Hnd-a osuđuje kažnjavanje djelatnika medijskih kuća koji upozoravaju na probleme u kući. HND smatra nedopustivim što vlasnici medija ignoriraju zakonsku obvezu donošenja statuta u svojim medijima. Skupština HND-a traži od Ministarstva kulture da u izmjenama Zakona o medijima predvidi sankcije za one vlasnike koji ne poštuju obvezu donošenja statuta.

5) HND izričito inzistira na poštivanju do sada sklopljenih pojedinačnih kolektivnih ugovora te na donošenju nacionalnog kolektivnog ugovora u što kraćem roku. U protivnom, Sindikat i HND organizirat će prosvjedne aktivnosti, što uključuje i štrajk.

6) Skupština HND-a ocjenjuje nezadovoljavajućom dosadašnju aktivnost članova HND-a u upravama ili nadzornim odborima medija u zaštiti integriteta, interesa i prava članova HND-a.

7) HND smatra neodrživim što još uvijek nije osnovano tripartitno vijeće za medije. Jednako tako smatra da se više ne može tolerirati netransparentan rad Vijeća za elektronske medije te da je javnost uskraćena za informaciju o tome poštuju li koncesionari programske obveze.

8) Arhiva Vjesnika javno je dobro, pa stoga Skupština HND-a poziva Ministarstvo kulture da novinarima i javnosti omogući uredan i besplatan pristup i korištenje te arhive.

9) Skupština HND-a donijela je zaključak da se sva dokumentacija vezana uz aktivnosti, financijsko poslovanje i djelatnike ICEJ-a predaju Državnom odvjetništvu. Skupština HND-a također poziva Državno odvjetništvo da utvrdi ima li u tim dokumentima elemenata kaznenog djela, a ako ima da postupi prema službenoj dužnosti.

P.S. Točan početak prosvjeda još nije određen, a nije definirano hoće li biti pohoda do ministarstva kulture koje je nadležno za medije. Termin i pohod su preliminarna varijanta koju je na večeri nakon usvajanja zaključaka razmatrala skupina članica/članova 50-e skupštine, žarko zainteresiranih za uspjeh prosvjeda. Kada Izvršni odbor službeno odredi vrijeme i oblik prosvjeda, gornje će informacije biti ažurirane.
Na prosvjed je pozvana i javnost, a dio skupštinara računa na podršku studenata i svih drugih društvenih skupina spremnih aktivno doprinijeti promjeni negativnih trendova u zemlji.

Ne dopustimo da zbog nesolidarnosti ne bude nikog tko bi digao glas kad dođe red na nas (da nam se oduzmu ustavom zajamčena ljudska prava)!

Željko Peratović,
Član Skupštine HND-a
predsjednik Ogranka slobodnih novinara HND-a
slobodni novinar i bloger

Post je objavljen 01.12.2009. u 23:59 sati.