Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsist

Marketing

Pendrek umjesto Fuchsa!



Image Hosted by ImageShack.us

Studenti Fakulteta političkih znanosti spontano su nakon prosvjeda blokirali izlaze iz resornog ministarstva čiji su ih zaposlenici udarali, pljuvali i vrijeđali. Reagirala je interventna policija koja je "odnijela" studente koji su pružali pasivan otpor. Umjesto ministra studenti su dobili specijalnu policiju. Jedini komentar Fuchsovog glasnogovornika Duje Bonaccija je bio: "Nisam pametan".

Prosvjed studenata Fakulteta političkih znanosti završio je reakcijom interventne policije. Studenti su se danas popodne okupili ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja da bi uručili omotnice sa zahtjevom za besplatno obrazovanje. Nakon što su kuverte odložili pred ulazom njih tristotinjak okružilo je zgradu držeći se za ruke. U jednom trenutku studenti su odlučili sjesti okolo zgrade i ne micati se dok im se netko ne obrati. Tad su se organizatori ogradili i rekli da sve što dalje naprave je na njihovu individualnu odgovornost.

Za to je vrijeme Duje Bonacci, glasnogovornik Ministarstva, odveo novinare u salu unutar zgrade da im izrecitira priopćenje, ali je odbio obratiti se studentima izravno.



U studentskoj izjavi je, kao i bezbroj puta do sada, jasno navedeno da traže besplatno obrazovanje na svim razinama. No, u priopćenju Ministarstva stajalo je sljedeće: „Iz zahtjeva dijela studenata Fakulteta političkih znanosti koje su dostavili ministarstvu, vidljivo je da su njihovi zakoni nešto izmijenjeni, te se više ne traži bezuvjetno besplatno obrazovanje za sve, već besplatno obrazovanje za one studente koji ispune uvjete propisane općim aktima visokog učilišta. To je upravo ono što je sa strane rektorskog zbora i ministarstva od samog početka bilo predlagano."

Na zahtjev novinara za postavljanjem pitanja (je li glasnogovornik u ruke dobio isti dopis kao i novinari), Duje Bonacci je odgovorio: „Nema pitanja, nisam pametan da odgovaram, pošaljite upit". Ovakav, u najmanju ruku bezobrazan odgovor spram poreznih obveznika RH koji plaćaju njegovo radno mjesto, dovoljno govori o kompetenciji zaposlenika ministarstva.

Dok se glasnogovornik hvalio svojom nesposobnošću, studenti su odlučili spontano ostati sjedjeti pred Ministarstvo pritom onemogućujući zaposlenike da izađu iz zgrade. Dok su ih pozivali da im se pridruže, neki su se pokušavali probiti kroz tijela studenata. Vidno iznervirani počeli su gubiti kontrolu.Trenutna nemogućnost odlaska kući završila je čak i povicima; „Hajdete u Vukovar"(????). Pred garažom zajapureni vozači bjesno su držali ruke za volanom. Studenti su samo sjedili, a povremeno bi zapjevali uz zvuk gitare. Tek poneki je odgovorio: „Recite svom ministru što želimo." Uskoro su se zaposlenici počeli probijati kroz studente pri čemu su neki od njih gnječili njihova tijela. . Bilo je psovki, pljucanja, naguravanja dok su studenti šuteći sjedili i pružali pasivan otpor. Kao i policija. Sve dok nisu stigle snage interventne jedinice koja je ne baš nježno odvlačila tijela studenata da bi napravila kordon za prolaz zaposlenika. Na dva ulaza.

Umjesto ministra, studenti su dobili specijalce.



Kad su zaposlenici izvučeni iz zgrade, studenti su još neko vrijeme ostali ispred pjevajući sretni što ih je netko čuo. A kamera snimila i novinari zapisali što su tražili. Šteta što ih ne slušaju dok sjede na plenumu i objašnjavaju kako će nam novi Zakon o sveučilištima srozati i ono malo znastvene djelatnosti koja postoji u domovini.

Izvor: H-alter

Dnevnik.hr:
Živi obruč: Interventna policija odnosila studente (video)

Net.hr
Djelatnici Ministarstva šutali i vrijeđali studente
VIDEO: Policija ih vukla, činovnici vrijeđali

Večernji list:
Na prosvjedu studenata pred Ministarstvom i interventna policija (foto galerija)

Javno.com:
Studenti doživjeli šok tijekom prosvjeda (foto galerija)
Udarali ih cipelama i nazivali "stokom"

HRT:
Protiv studenata intervenirala policija (video)

Jutanji list:
Zagrebački studenti prosvjeduju pred ministarstvom



Post je objavljen 01.12.2009. u 23:28 sati.