Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opcina-donjividovec

Marketing

PRENOSIMO IZ TISKA

PČELAR VLADIMIR KUČAN IZ DONJEG VIDOVCA



Bolničar ima najkvalitetniji med u Međimurju



Vladimir Kučan(39) iz Donjeg Vidovca ima najbolji med od bagrema u Međimurju i dobitnik je zlatne žlice na Danima meda u Hrvatskoj u sklopu XIV. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda koje je održano u Osijeku. Među prvih deset u Hrvatskoj našla se i njegova medica.



Najbolji proizvođači meda u Hrvatskoj okupili su se u Osijeku u organizaciji HGK Županijske komore Osijek i Hrvatskog pčelarskog saveza. Između 250 uzoraka našlo se i petnaest pčelara iz Međimurja. Donjovidovčanin Vladimir Kučan za kvalitetu meda od bagrema osvojio je zlatnu žlicu i certifikat da je njegov med zdrav i kvalitetan. O ljekovitosti meda ne treba puno govoriti, a med od bagrema ima puno fruktoze, čak 71%. Vladimir je bolničar u Županijskoj bolnici Čakovec i nakon radnih obveza posvećuje se svojim košnicama i pčelama. Pčelarstvom se počeo baviti 1998. godine kada mu je tast Zlatko Ujlaki iz Kotoribe poklonio dvije košnice. Danas ima više od 80 košnica, a želja mu je to proširiti na 150. U međuvremenu je završio školu za pčelara. Za kvalitetu meda potrebno je zdravo pčelinje društvo, čistoća i higijena košnica i pojilica za pčele i dobra lokacija gdje nema špricanja na poljoprivrednim zemljištima. Za dobar med potrebno je redovito pregledavati i nadzirati košnice. Košnice seli prema proizvodnji određene vrste meda. Tako je tu proljetni voćni med, slijedi agacija ili bagremov med, pa premještaj košnica u Podravinu kako bi se dobio med od kestena te se vraća doma za stvaranje livadnog meda. U pčelarstvu mu pomaže cijela obitelj: supruga Anita i sinovi Neven i Aleksandar, posebno kada se med vrca. Cijela obitelj uživa u proizvodima od meda, a najdraži su im medenjaci i pita od meda koju po staroj recepturi priprema Anita. Obitelj Kučan ima registrirano OPG, a prodaju vrše na kućnom pragu. Medicu pripremaju po recepturi starih pčelara, a dobiva se od meda, propolisa, sači, peluda i rakije. Vladimir Kučan član je Udruge pčelara MŽ Agacija.



Za zdravlje žlica meda



-Ujutro bi natašte svaki dan za svoje zdravlje trebali uzeti žlicu meda. Ova nagrada mi puno znači i dokazuje da imamo dobro podneblje i uvjete za dobivanje kvalitetnog meda. Žao mi je što sam jedini pčelar u Donjem Vidovcu, pa bi bilo dobro da se mlađi počnu time baviti. Velika pomoć mi je sin Neven (14) i nadam se da će krenuti mojim stopama, optimističan je V. Kučan. Otkrio nam je da su dobri prinosi onda kada je vrijeme sparno i toplo, a slabiji dok je vjetrovito i kišovito.

Af



Post je objavljen 01.12.2009. u 22:11 sati.